Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςBusiness Monitor International: Ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2013
Τάσεις

Business Monitor International: Ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2013

Σύμφωνα με το Business Monitor International, η ζοφερή οικονομική προοπτική στην Ευρωζώνη -περιοχή-κλειδί για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα- υπονόμευσε τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2012, αλλά αναμένεται ανάκαμψη από το 2013.

Το Business Monitor International (BMI), στη δημοσιευμένη Έκθεση Τουρισμού για την Ελλάδα, αναφέρει ότι το 2011 υπήρξε μια ισχυρή ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, παρά τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Οι ξενοδοχειακές τιμες στις βασικές τουριστικές περιοχές μειώθηκαν σημαντικά.

Η πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Αφρική ήταν ένας ακόμη λόγος, που οδήγησε σε μια μετατόπιση της ζήτησης του τουρισμού προς την Ελλάδα, παρέχοντας μια βραχύχρονη ώθηση στο ελληνικό τουρισμό. Παρά το γεγονός αυτό, το BMI πιστεύει ότι η ζοφερή οικονομική προοπτική στην Ευρωζώνη -περιοχή-κλειδί για τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα- υπονόμευσε τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2012, αλλά αναμένεται ανάκαμψη από το 2013.

Η Ρωσία εξελισσεται σε ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας αγορά όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, αν και ακόμα δεν ανταγωνίζεται τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αφίξεις μη κατοίκων το α’ εξάμηνο του 2012 δείχνουν την έκταση της ύφεσης στον τομέα του τουρισμού, με ετήσια μείωση κατά 9% – κάτι όμως που αποτελεί βελτιωμένη εικόνα, σε σύγκριση με την ετήσια μείωση κατά 12% το α’ τρίμηνο του 2012.

Μετά από μια σημαντική αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά ένα πιο μετριοπαθές 8% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του 2012. Βασικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες, όλες κατέγραψαν σημαντική πτώση στις αφίξεις (σε ετήσια βάση).

Μια σημαντική αγορά, που ξεχωρίζει απέναντι στις αρνητικές τάσεις είναι το Ην. Βασίλειο, με τον αριθμό των αφίξεων να εμφανίζει ετήσια αύξηση 16% το α’ εξάμηνο του 2012. Πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα 15 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας κατά την περίοδο Ιαν. – Σεπτ. 2012 καταδεικνύουν ετήσια μείωση κατά 2,5% – και πάλι όμως, αυτό αποτελεί μικρή βελτίωση σε σχέση με την πτώση στο α΄ εξάμηνο του 2012.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το BMI έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της ως εξής:

  • Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα το 2012, σε -5,5% από -1,5% που ήταν προηγουμένως. Μέτρια ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού αναμένεται από το 2013.
  • Οι προβλέψεις για την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κάνουν λόγο για οριακή μείωση το 2012 σε -0,7% από -0,6% και σε ανάπτυξη μόλις κατά 0,6% (από 0,9%) το 2013. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει μεν τον εισερχόμενο τουρισμό, θα μπορούσε όμως να σημάνει κα την αρχή της ανάκαμψης, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 1,4% τον επομένο χρόνο.
  • Η συνεχής αναταραχή στην Αθήνα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, με σημαντικά μειωμένες αφίξεις από το εξωτερικό στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Τέλος, έχει αυξηθεί η πιθανότητα ότι η εξαγορά της Olympic Air με την Aegean Airlines -που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο- θα πάρει τελικά το “πράσινο φως” από τις Αρχές Ανταγωνισμού.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024