Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ οικονομική κρίση δεν πτοεί τους Ρουμάνους τουρίστες
Εκτιμήσεις για την πορεία της τουριστικής κίνησης

Η οικονομική κρίση δεν πτοεί τους Ρουμάνους τουρίστες

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν πτοεί τους Ρουμάνους, αφού δε φαίνονται διατεθειμένοι να απαρνηθούν τις χειμερινές τους διακοπές. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προτιμούν να στερηθούν άλλα πράγματα, προκειμένου […]

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν πτοεί τους Ρουμάνους, αφού δε φαίνονται διατεθειμένοι να<...> απαρνηθούν τις χειμερινές τους διακοπές. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προτιμούν να στερηθούν άλλα πράγματα, προκειμένου να μην χάσουν την ευκαιρία να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητά τους.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ατόμων που σχετίζονται με τον τουρισμό αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα φανούν στη Ρουμανία την άνοιξη, ενώ τη χειμερινή περίοδο θα υπάρξει αύξηση 20% της τουριστικής κίνησης. Από την άλλη πλευρά είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι η Ρουμανία δεν γίνεται να ξεφύγει από την κρίση και αναμένουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Ενάμισι μήνα πριν από τις χειμερινές διακοπές, οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει όλα τα δωμάτια στα περισσότερα θέρετρα του σκι και οι εξωτικοί προορισμοί εξακολουθούν να ενδιαφέρουν τους Ρουμάνους.

Ο κ. Τράιαν Μπαντουλέσκου, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (ΑΝΑΤ) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι φέτος, 50.000 Ρουμάνοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τις περιόδους των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των διακοπών για σκι, δηλαδή 20% περισσότεροι σε σχέση με το 2007. Οι λάτρεις του σκι προτιμούν την Αυστρία και ακολουθούν η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία. Το τρέχον έτος, αγαπημένοι προορισμοί των Ρουμάνων φαίνονται να είναι η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Πολλοί Ρουμάνοι έχουν επιλέξει να περάσουν τις γιορτές στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στη Βιένη και στη Βουδαπέστη. Η Αθήνα αποτελεί έναν ακόμη αγαπημένο προορισμό, αλλά η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο, γιατί πολλοί Ρουμάνοι ταξιδεύουν οδικώς και η “νύφη του Θερμαϊκού” είναι πιο κοντά στη χώρα τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τους λεγόμενους “εξωτικούς προορισμούς”, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση ενδιαφέροντος 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, με την Ταϊλάνδη, το Μπαλί, την Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία να κρατούν τα “σκήπτρα”.

Η διευθύντρια μάρκετινγκ του γραφείου Marshal Tourism, κα Μαρία Μοάντα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη πολλοί έχουν κλείσει 10ημερα πακέτα διακοπών για Σιγκαπούρη και Μπαλί, καθώς και για Ντουμπάι. Ωστόσο, υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στα μικρότερα ταξιδιωτικά γραφεία, όπως το Sn Holidays, που οργανώνει ταξίδια στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπός του, κ. Γιάννης Νόνης, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν πουληθεί 13 πακέτα εκδρομών για Πρωτοχρονιά, ενώ πέρσι ήταν 500.

Ο Aντριαν Βόιτσαν, ιδιοκτήτης του γραφείου Bibi Touring και περιφερειακός πρόεδρος του ΑΝΑΤ στη νότια Ρουμανία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κρίση έχει αρχίσει να φαίνεται στη Ρουμανία από το Μάιο και τον Ιούνιο του 2008, όταν σημειώθηκε σημαντική πτώση στην πώληση εισιτηρίων. Ο κ. Βόιτσαν εκτιμά ότι για το επόμενο εξάμηνο θα υπάρξει πτώση 10% στις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΑΤΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο ίδιος θεωρεί ότι ενδεχομένως η Ρουμανία να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση και να την αποφύγει, αν ψηφιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο που ορίζει ότι το κράτος θα δίνει 900 ευρώ σε υπαλλήλους για διακοπές, αν η κυβέρνηση διαθέσει 5-10 εκατ. ευρώ για τόνωση του τουρισμού και αν ενεργοποιηθεί σύστημα πρόωρων κρατήσεων για διακοπές που θα στοιχίζουν 25% φθηνότερα.

Ο επιχειρηματικός τουρισμός θα περάσει κρίση, αφού οι εταιρείες κάνουν περικοπές εξόδων. Ο κ. Φλορίν Τίνκου, εκπρόσωπος του γραφείου Alto Tours, δήλωσε ότι ήδη από τον Οκτώβριο υπάρχει πτώση του επιχειρηματικού τουρισμού, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τα έξοδά τους και ίσως το 2009 η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024