Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΡουμανία και Βουλγαρία τα νέα μέλη του Schengen – ποιος περιορισμός ισχύει
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ρουμανία και Βουλγαρία τα νέα μέλη του Schengen – ποιος περιορισμός ισχύει

passenger

Μια εξέλιξη ορόσημο για τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές στη ΝA Ευρώπηm που πρόκειται να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ζώνης Schengen.

Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από χθες τα μεσάνυχτα το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Schengen μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται. Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Ο ACI Europe και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) χαιρετίζουν το πρώτο στάδιο της πρόσβασης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Schengen, καθώς αίρονται οι έλεγχοι στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe, δήλωσε: “Ο Schengen αποτελεί μέρος του θεμελιώδους ιστού των ευρωπαϊκών αεροπορικών ταξιδιών, επιτρέποντας μια πιο ομαλή εμπειρία για τους επιβάτες και πιο αποτελεσματικές λειτουργίες, με ταχύτερους χρόνους σύνδεσης και απλοποιημένους ελέγχους. Η διευκόλυνση των ταξιδιών για τους πολίτες της ΕΕ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη. Πρόκειται για περαιτέρω ενίσχυση της ένταξης και την προώθηση της ισότητας μέσω του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτή η εξέλιξη θα έχει θετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και την ευρύτερη οικονομία“.

“Το να καλωσορίσουμε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη Ζώνη Schengen αεροπορικώς και διά θαλάσσης είναι το κλειδί για τη διευκόλυνση του απρόσκοπτου ταξιδιού τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Αυτό προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτούς τους δύο λιγότερο γνωστούς προορισμούς, που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες και τις επιχειρήσεις, καθώς και το ευρύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό οικοσύστημα. Ελπίζουμε ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή ενός γρήγορου ταξιδιού προς την πλήρη πρόσβαση και ότι τα χερσαία σύνορα θα αρθούν σύντομα”, είπε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC.

Τα οφέλη για οτυς πολίτες

Η ενσωμάτωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen αεροπορικώς και δια θαλάσσης είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας με τις δύο χώρες. Αυτό θα ισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού για τα ταξίδια και τον τουρισμό, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να μετακινούνται μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας και άλλων χωρών της ζώνης Schengen χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο διαβατηρίου ή τελωνείου.

Δυναμικές τοπικές αγορές

Τα αεροδρόμια και τα αεροπορικά ταξίδια θα λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοί στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των νέων χωρών Scgengen και της ευρύτερης κοινότητας. Οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας εξακολουθούν να έχουν σημαντικά χαμηλότερη τάση να πετούν σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (ΕΕ 1,69, Βουλγαρία 0,87, Ρουμανία 0,60), γεγονός που υποδηλώνει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό ανάπτυξης της εναέριας κυκλοφορίας. Και οι δύο χώρες ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης του κλάδου από την κρίση του COVID-19, σημειώνοντας δυναμική ανάπτυξη πολύ πάνω από τους όγκους πριν από την πανδημία (Ιανουάριος 2024 έναντι Ιαν 2019: ΕΕ -3%, Βουλγαρία +7%, Ρουμανία +4,3%) . Η ένταξη στο Schengen θα τους δώσει περαιτέρω ώθηση, ενώ θα οδηγήσει επίσης στην ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο David Ciceo, πρόεδρος της Ρουμανικής Ένωσης Αεροδρομίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ACI Europe, δήλωσε: “Ήδη, για τους υπόλοιπους μήνες του 2024, τα ρουμανικά αεροδρόμια αναμένουν πάνω από 14 εκατ. επιβάτες να ταξιδέψουν εντός της Ζώνης Schengen, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% της συνολικής επιβατικής κίνησης. Η δυναμική ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών στην περιοχή μας σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει σχεδόν τους 21 εκατ. επιβάτες το 2025”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024