Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΑισιόδοξα τα μηνύματα για την κρουαζιέρα στην Ευρώπη

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την κρουαζιέρα στην Ευρώπη

Η αυξητική τάση που παρουσιάζει ο τομέας της κρουαζιέρας και η κυριαρχία των ευρωπαϊκών ναυπηγείων όσον αφορά στις παραγγελίες νέων κρουαζιερόπλοιων, θα έχουν σημαντική επίδραση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ευημερίας […]

Η αυξητική τάση που παρουσιάζει ο τομέας της κρουαζιέρας και η κυριαρχία των ευρωπαϊκών ναυπηγείων όσον αφορά στις παραγγελίες νέων κρουαζιερόπλοιων, θα έχουν σημαντική επίδραση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ευημερίας και στην αύξηση του τουρισμού<...>στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε παρουσίαση που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες από το European Cruise Contribution.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία αποκτούν πλήρη οικονομική σημασία και κλίμακα για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας στην Ευρώπη”, σημείωσε ο κ. Pier Luigi Foschi, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρων (ECC) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Costa Crociere SpA.

“Οι εταιρίες κρουαζιέρων, τα ναυπηγεία και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αποφέρουν επί του παρόντος 8,3 δισ. ευρώ στην Ευρώπη και αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, φτάνοντας τα 12,7 δισ. ευρώ το 2010. Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας ευθύνεται για πάνω από 180.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και η ανάλυση που έχουμε κάνει μας δείχνει ότι οι θέσεις αυτές μπορούν να ξεπεράσουν τις 50.000 ή και να φτάσουν τις 250.000 μέχρι το 2010”, συμπλήρωσε ο κ. Foschi.

Κατά τη διάρκεια του 2005 η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας ξόδεψε ποσό 3,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή και συντήρηση κρουαζιερόπλοιων στην Ευρώπη –πάνω κατά 35% από τη συνολική δαπάνη της Ευρωπαϊκής κρουαζιέρας. Αυτό αναμένεται να ανέλθει περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ και να φτάσει τα 4,4 δισ. ευρώ το 2009. Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία κτίζουν 10 μεγάλα πλοία το χρόνο και για τα επόμενα 2 χρόνια έχουν πάνω από το 95% των παραγγελιών για νέα κρουαζιερόπλοια, από το τρέχον έτος και μέχρι το 2010, αξίας πάνω από 18 δισ. ευρώ.

Η κρουαζιέρα αποτελεί επίσης μία μεγάλη πηγή εισερχόμενου τουρισμού στις ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ 1995 και 2005 η ζήτηση για κρουαζιέρες παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας από 5,7 εκατομμύρια, τους 14,4 εκατομμύρια επιβάτες. Κατά την ίδια περίοδο ο αριθμός των Ευρωπαίων που έκανε κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο υπερτριπλασιάστηκε και από 1 εκατ. έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια. Το 2005 κατ’ εκτίμηση η προμήθεια των τουριστικών πρακτόρων από τις κρουαζιέρες έφτασε τα 480 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί με 4 εκατ. ευρωπαίους να κάνουν κρουαζιέρα μέχρι το 2010 και 5 εκατ. μέχρι το 2015.
Μέσα στην Ευρώπη 2,6 εκατ. επιβάτες κρουαζιερόπλοιων επιβιβάστηκαν από ευρωπαϊκά λιμάνια το 2005, εκ των οποίων το 9% ήταν Ευρωπαίοι. Κατά μέσο όρο αυτοί οι επιβάτες ξόδεψαν 100 ευρώ σε κάθε πόλη επιβίβασης και άλλα 50 ευρώ σε κάθε λιμάνι που επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας. Οι διακοπές αυτών των ανθρώπων παρήγαγαν 13 εκατ. επισκέψεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Μέχρι το 2010 η Ευρώπη μπορεί να βιώσει ένα εκατομμύριο περισσότερο τουρίστες κρουαζιέρες με αύξηση στον αριθμό των Αμερικανών ταξιδιωτών οι οποίοι θα ταξιδέψουν με αμερικανικά πλοία που περιοδεύουν στη Γηραιά Ήπειρο καθώς και από την εισαγωγή στην αγορά των νέας γενιάς τεράστιων κρουαζιερόπλοιων (megaships).

Το European Cruise Contribution εκτιμά ότι θα υπάρξουν περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που θα επιβιβαστούν για διακοπές μέσα στην Ευρώπη, κάνοντας 17 εκατ. επισκέψεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια με την αλλαγή της 10ετίας.

Εγκαίνια Costa Serena

Την ραγδαία άνοδο της κρουαζιέρας και τη σημασία που έχει για τα ευρωπαϊκά λιμάνι και πόλεις αντικατοπτρίζουν τα εγκαίνια και η ονομασία του νέου υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Serena που θα πραγματοποιηθούν στη Μασσαλία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στις 19 Μαΐου 2007. Πρόκειται για το 12ο πλοίο της Costa Crociere.

Στην τελετή της ονομασίας και των εγκαινίων με την ονομασία Mediterranean Serenade θα συμμετάσχει όλη η πόλη. Με περισσότερους από 70 “προτζέκτορες” σε λειτουργία, κατανεμημένους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, ακτίνες λέιζερ και πυροτεχνήματα θα δημιουργηθεί ένα φαντασμαγορικό “σόου” το οποίο προετοιμάζουν πάνω από 90 τεχνικοί.

Το Costa Serena αδελφό πλοίο του Costa Concordia, που τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφτηκε τον Πειραιά είναι κι αυτό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.780 επιβάτες, έχει μήκος 290,2μ., πλάτος 35,5μ. υψώνεται σε 13 καταστρώματα και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 23,2 κόμβους. Διαθέτει θέατρο 1.287 ατόμων, κινηματογράφο, ντίσκο, καζίνο, internet cafe, 5 τζακούζι και συνολικά 1500 καμπίνες. Οι 580 από αυτές είναι εσωτερικές και οι 920 εξωτερικές, εκ των οποίων οι 505 με μπαλκόνι. Υπάρχουν ακόμη 70 σουίτες με μπαλκόνι, ενώ για την εξυπηρέτηση των επιβατών η εταιρία απασχολεί πλήρωμα 1.110 ατόμων.

Το Costa Serena για την κατασκευή του οποίου επενδύθηκαν περίπου 450 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει- όπως και τα άλλα πλοία της ίδιας σειράς- αρκετές καινοτομίες για την παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρων. Το Samsara Spa αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο περιποίησης και ευεξίας που κατασκευάστηκε ποτέ πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, συνολικής επιφάνειας 2.104 τετραγωνικών μέτρων. Πενήντα πέντε(55) καμπίνες και 12 σουίτες έχουν άμεση πρόσβαση στο Spa, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ‘στυλ’ των διακοπών ευεξίας.

Το κρουαζιερόπλοιο έχει δύο πισίνες κάτω από μία συρόμενη οροφή, τη μία στην πρύμνη και την άλλη στη μέση του ίδιου καταστρώματος, γεγονός που δημιουργεί το μεγαλύτερο περικλειόμενο εξωτερικό χώρο από οποιοδήποτε άλλο κρουαζιερόπλοιο (3.500 τετραγωνικά μέτρα) και επιτρέπει τη χρήση των πισίνων και κατά τη διάρκεια των χειμερινών κρουαζιέρων. Επιπλέον στην κεντρική πισίνα έχει τοποθετηθεί γιγαντιαία οθόνη η οποία χρησιμοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας για την προβολή video clips όσο και τη νύχτα για την προβολή ταινιών. Ακόμη μία καινοτομία αποτελεί ο αυθεντικός εξομοιωτής οδήγησης Grand Prix, η πιο ακριβής αναπαράσταση της F1 που έγινε ποτέ.

Στις 26 Μαΐου το Costa Serena θα αναχωρήσει από τη Βενετία για 8ήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά και την Τουρκία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024