Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΗ σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας επηρεάζει την αντίληψη περί ασφάλειας των προορισμών σε απόσταση έως και 2.000 χλμ.
Έρευνα

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας επηρεάζει την αντίληψη περί ασφάλειας των προορισμών σε απόσταση έως και 2.000 χλμ.

Gaza

Κάποιες χώρες που θεωρούνται ‘αραβικές’ από τους ταξιδιώτες ακόμη και με την πιο χαλαρή έννοια. έχουν αντίκτυπο, ενώ για παράδειγμα, για την Ελλάδα, που είναι πολύ πιο κοντά στη ζώνη σύγκρουσης από κάποιες “αραβικές” χώρες, η αντίληψη ασφάλειας δεν έχει αλλάξει αισθητά.

Μετά την εμπόλεμη σύγκρουση Ισραήλ – Γάζας, η εταιρεία στον τομέα Travel Intelligence, Mabrian Technologies, δημοσίευσε μια μελέτη για τον δείκτη αντίληψης ασφάλειας, που ρίχνει φως στον αντίκτυπο του πολέμου για γειτονικούς προορισμούς, όσον αφορά στην τουριστική εμπιστοσύνη. Το κύριο στοιχείο της μελέτης είναι η σημαντική πτώση του Δείκτη Αντίληψης Ασφαλείας για όλους τους προορισμούς που θα μπορούσαν να οριστούν χαλαρά ως “αραβικοί”, ανεξάρτητα από την απόσταση από τη σύγκρουση.

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index είναι ένας δείκτης που μετρά το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό, με βάση την παρακολούθηση των Social Media. Αυτή η μεθοδολογία χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (Natural Language Processing) για να ερμηνεύσει το αίσθημα των ταξιδιωτών με βάση τις αλληλεπιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χώρα

 

1η εβδομάδα
Οκτωβρίου

2η week εβδομάδα
Νοεμβρίου
 

Διαφορά 

% Διαφορά 

Απόσ5ταση από την εμπόλεμη περιοχή (χλμ.) 

Αίγυπτος 

93 

67 

-26 

-28% 

20 

Ιορδανία 

86 

69 

-17 

-20% 

170 

Τυνησία 

95 

86 

-9 

-9% 

2200 

Σαουδική Αραβία 

95 

89 

-6 

-6% 

260 

Τουρκία 

89 

84 

-5 

-6% 

560 

Κατάρ 

83

68

-15 

 -18%

1.800

Ομάν 

97 

94 

-3 

-3% 

2.275 

ΗΑΕ 

96 

95 

-1 

-1% 

2.000 

Πηγή: Mabrian Travel Intelligence  

Ο Carlos Cendra, CMO του Mabrian, σχολίασε τα αποτελέσματα, τονίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο των συγκρούσεων στον ταξιδιωτικό τομέα. “Τα ταξίδια είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που ‘νιώθουν’ το κύριο βάρος μιας σύγκρουσης, σίγουρα σε εθνικό επίπεδο. Ο δείκτης αντίληψης ασφάλειας Mabrian είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες τον οποίο χρησιμοποιούμε για τους πελάτες μας, καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους τουρίστες να επισκεφθούν μια χώρα ή όχι. Τί ωφελεί ο καλός καιρός ή η σχέση ποιότητας-τιμής, εάν ένας προορισμός δε θεωρείται, σωστά ή άδικα, ως ασφαλής;

Στην περίπτωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, βλέπουμε μια δραματική πτώση στην αντίληψη για την ασφάλεια στους προορισμούς που περιβάλλουν την περιοχή της σύγκρουσης. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχουν χάσει περίπου 20% και 28% αντίστοιχα σε αυτόν τον δείκτη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Αλλά οι επιπτώσεις είναι επίσης εμφανείς στη Σαουδική Αραβία, που χάνει περίπου 6% στον δείκτη εμπιστοσύνης ασφάλειας. Ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 2.000 χλμ. και 1.800 χλμ. αντίστοιχα από την περιοχή των συγκρούσεων, μπορούμε να δούμε μείωση της αντίληψης για την ασφάλεια – με το Κατάρ σημειώνει μια αρκετά σημαντική πτώση της τάξης του 18%.

Israel Gaza conflict graphic

Η Τυνησία, ακόμα πιο μακριά και πολύ πιο κοντά στην ηπειρωτική Ευρώπη, βλέπει επίσης να επηρεάζεται η βαθμολογία της. Ενώ η Τουρκία δεν είναι αραβική χώρα και εν προκειμένω ούτε η Αίγυπτος, εντούτοις το κοινό θέμα για τις χώρες που έχουν αντίκτυπο εδώ είναι εκείνες που θεωρούνται ‘αραβικές’ από τους ταξιδιώτες με την πιο χαλαρή έννοια. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά στη ζώνη σύγκρουσης από ό,τι επηρεάστηκαν οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, αλλά η αντίληψη για την ασφάλεια εκεί δεν έχει αλλάξει αισθητά.

“Σε τέτοιες συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την ευαισθησία των διαφορετικών αγορών απέναντι στην κατάσταση, καθώς οι βαθμολογίες που δίνουμε εδώ είναι ο μέσος όρος όλων των μεγάλων αγορών εξερχόμενου τουρισμού σε όλον τον κόσμο. Και όταν εξετάζουμε μια προς μία τέτοιες αγορές, βλέπουμε πολλές παραλλαγές – έτσι ένας DMO μπορεί να θέλει να κινηθει προς ή να απομακρυνθεί από ορισμένες αγορές-πηγές, προσωρινά τουλάχιστον. Ομοίως, οι προορισμοί πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μια αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη το συντομότερο δυνατό, για παράδειγμα στην περίπτωση προορισμών όπως η Τυνησία, που βρίσκουν τρόπο να δείξουν στους ταξιδιώτες ότι διατρέχουν μηδενικό κίνδυνο να εγκλωβιστούν άμεσα στη σύγκρουση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024