Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Υπενθύμιση ότι επαρκούν οι κλίνες για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

ΙΤΕΠ: Υπενθύμιση ότι επαρκούν οι κλίνες για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ΙΤΕΠ, ανακοίνωσε με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο που έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ότι […]

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ΙΤΕΠ<.>, ανακοίνωσε με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο που έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ότι αγνοείται<...> σε αυτά το βασικό συμπέρασμα σχετικής μελέτης του Ινστιτούτου της οποίας το αποτέλεσμα αναφέρει ότι οι υπάρχουσες κλίνες στην περιοχή της Αττικής επαρκούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ζήτησης κλινών κατά την περίοδο των Αγώνων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία θα επισκεφθούν την Αθήνα 147.000 άτομα εκ των οποίων όμως μόνο οι 128.500 θα χρειαστούν καταλύματα, διότι οι 15.000 είναι αθλητές και επίσημοι που θα φιλοξενηθούν στο Ολυμπιακό Χωριό και 4.000 δημοσιογράφοι που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις και φοιτητικές εστίες!
Η εμπειρία των πόλεων που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έχει δείξει ότι συνήθως υπερεκτιμώνται οι άμεσες τουριστικές ανάγκες για κλίνες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πλεονάζουσας προσφοράς καταλυμάτων που συνεπάγεται σπατάλη πόρων για την κοινωνία και μείωση της απόδοσης του επενδυόμενου κεφαλαίου για τον ιδιώτη τουριστικό επιχειρηματία. Και συνεχίζει η ανακοίνωση αναφέροντας ότι απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή, όταν μεταφέρεται η εμπειρία των άλλων πόλεων λόγω των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, οι δύο πόλεις των ΗΠΑ, Ατλάντα και Λος Άντζελες, στηρίχτηκαν περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος απεδείχθη και κατώτερος του αναμενόμενου. Όσον αφορά στην Αθήνα, οι δύο πόλεις, η εμπειρία των οποίων θα μπορούσε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις για φανεί χρήσιμη, είναι το Σίδνεϊ και η Βαρκελώνη. Η πρώτη διότι είναι η πιο πρόσφατη και η δεύτερη διότι είναι Ευρωπαϊκή και με κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την Αθήνα. Πάντως, η Αθήνα σήμερα έχει περισσότερες διαθέσιμες κλίνες από ότι είχε η Βαρκελώνη το 1992 που έγιναν οι αγώνες και τις ίδιες κλίνες που έχει το Σίδνεϋ σήμερα.
Η ανακοίνωση τελειώνει αναφέροντας ότι η προσφορά καταλυμάτων ανέρχεται σε 154.500 κλίνες που συμπεριλαμβάνουν τις 85.000 κλίνες της Αττικής, τις 39.000 της ευρύτερης περιοχής, τις 5.000 σε κρουαζιερόπλοια, και τις 26.000 κλίνες σε μη καταγεγραμμένα καταλύματα ιδιωτών όπως διαμερίσματα και σπίτια.
Η σύγκριση των αναμενόμενης ζήτησης και προσφοράς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάγκη νέων κλινών για την αντιμετώπιση της ζήτησης αιχμής στην Αττική την περίοδο των Αγώνων. Ενδείκνυται ωστόσο η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται κυρίως στα ξενοδοχεία Β’ κατηγορίας και κάτω.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να προσθέσουμε στην ανακοίνωση του ΙΤΕΠ ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και όχι μόνο, αλλά και των κτιριακών υποδομών των εν λόγω ξενοδοχείων δεν είναι το τελευταίο σημείο που θα πρέπει να σκεπτόμαστε αλλά το πρώτο διότι υπολογίζουμε μόνο αριθμό κλινών χωρίς να υπολογίζουμε πόσες από αυτές τις κλίνες είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επισκέπτες-τουρίστες των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα θέλαμε πολύ να δούμε και τέτοια αποτελέσματα ερευνών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024