Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2000: Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον – με εξαγορές μπροστά στην πρόκληση του 2004

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2000: Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον – με εξαγορές μπροστά στην πρόκληση του 2004

Το 2000 ήταν καθοριστική χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς πολλοί ελληνικοί Ξενοδοχειακοί όμιλοι μπήκαν στον χορό των επενδύσεων εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πολλά κεφάλαια επενδύθηκαν […]

Το 2000 ήταν καθοριστική χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό, καθώς πολλοί ελληνικοί Ξενοδοχειακοί όμιλοι μπήκαν στον χορό των επενδύσεων<...> εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πολλά κεφάλαια επενδύθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων (ανακαίνιση χώρων, κλινών) και πολλοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε εξαγορές νέων εγκαταστάσεων. Από την άλλη, το Χρηματιστήριο που γνώριζε μία σημαντική άνοδο, δελέασε αρκετούς επιχειρηματίες που ήθελαν να αντλήσουν μετρητά, χωρίς να χρειάζεται να δανειστούν από τις Τράπεζες. Πολλοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μπουν στην Σοφοκλέους, λίγοι, όμως, ήταν εκείνοι που είδαν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται στο ταμπλό.

Στο μεταξύ, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού "έτρεξε" μία σειρά θεσμικών δράσεων, όπως την εφαρμογή του συστήματος κατάταξης με "κλειδιά" για τα ενοικιαζόμενα, την ολοκλήρωση του σχεδίου των "αστεριών" για τα ξενοδοχεία.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 50, περίπου, δισ. δρχ. των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ που αφορούν τον Τουρισμό. Για την περίοδο 2000 – 2006 θα διατεθούν 596,5 δισ. δρχ.

Από το εν λόγω ποσό, τα 126,7 δισ. δρχ. θα διατεθούν για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν 65.000 κλίνες κάθε μορφής καταλυμάτων, ενώ θα ενισχυθούν 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, σε κυβερνητικό επίπεδο, ανακοινώθηκε η μερική άρση του κορεσμού στην Αθήνα, η αλλαγή της δομής του ΕΟΤ με ένα ευέλικτο οργανωτικό σχήμα, ενώ δημιουργείται Γενική Γραμματεία Τουρισμού.

Παράλληλα, η εταιρία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε." αναλαμβάνει να αξιοποιήσει την περιουσία του ΕΟΤ συνολικού ύψους 3 τρισ. δρχ. Με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρίας, θα δημιουργηθούν 6.500 νέες θέσεις εργασίας, οι 400 στις Μαρίνες, οι 1.500 στο Θεματικό Πάρκο Αναβύσσου, οι 600 στο Πάρκο Θαλάσσιας Τεχνολογίας, οι 1.500 στον ιαματικό τουρισμό και οι 2.500 με την αξιοποίηση των τουριστικών εκτάσεων στην περιφέρεια. Τέλος, προωθήθηκαν και κάποια επιχειρηματικά σχέδια του ΕΟΤ, όπως η έναρξη του εκσυγχρονισμού του καζίνο της Πάρνηθας και του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, η υπογραφή της συμφωνίας εκμίσθωσης του Ξενία Ακροναυπλίας.

Όμως, καμία κυβερνητική απάντηση δεν υπήρξε για το μεγάλο θέμα του συνεδριακού κέντρου της Αθήνας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ετήσιες απώλειες των τουριστικών επιχειρήσεων της Αττικής, από την έλλειψη ενός μεγάλου Συνεδριακού κέντρου, στην ευρύτερη ζώνη των Αθηνών, υπολογίζονται από ορισμένους σε περίπου 170 δισ. δρχ.

ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Την Σοφοκλέους είδαν, τελικά, από κοντά μόνο δύο ξενοδοχειακές εταιρίες. Πρόκειται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και για την ΓΕΚΕ Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρία του Ξενοδοχείου "President".

Ο Αστέρας μπήκε στο Χρηματιστήριο στις 24 Ιουλίου και η ΓΕΚΕ την 1η Σεπτεμβρίου. Και οι δύο επενδύουν τα χρήματα που άντλησαν από το Χρηματιστήριο σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων τους.

Πολύ κοντά στην Σοφοκλέους, έφτασε και ο Ήλιος, αλλά… δεν μπήκε. Η Ήλιος Α.Ε., ιδιοκτησίας της οικογένειας Μαντωνανάκη, η οποία έχει εκμισθώσει τα Ξενία Λαγονησίου και Ακροναυπλίας, ξεκίνησε τις δημόσιες εγγραφές στις 10 Οκτωβρίου, τις οποίες, όμως, δεν ολοκλήρωσε καθώς την πρόλαβε η μεγάλη πτώση του ΧΑΑ. Φοβούμενοι το αρνητικό κλίμα, ανέστειλαν τις δημόσιες εγγραφές και επέστρεψαν τα δεσμευμένα χρήματα των επενδυτών.

Στην Σοφοκλέους μπήκε, επίσης, και μία ξενοδοχειακή εταιρία που, όμως, έχει ως κύρια δραστηριότητα την παρασκευή σακιών. Πρόκειται για την Μ & Α Καρατζής Α.Ε., που κατέχει το ξενοδοχείο Nana Beach στο Ηράκλειο. Αίτηση, επίσης, έχουν καταθέσει η Σάνη Α.Ε., η Αγάπη Beach, η Κάραβελ Α.Ε., ενώ ενδιαφέρουν είχαν εκφράσει και η Μαριλένα Μαμιδάκη, η Aldemar, η Ηλέκτρα, ο Λούης, και αρκετοί άλλοι, που μάλλον τώρα το ξανασκέφτονται.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Στον πυρετό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων μπήκαν, από πολύ νωρίς, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Ο σκληρός διεθνής ανταγωνισμός "στρίμωξε" τις διοικήσεις τους, αναγκάζοντάς τες ουσιαστικά να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ακόμη και να πουληθούν. Το 2000, μεγάλος ντόρος δημιουργήθηκε για το ποιός, τελικά, ήταν μεγαλομέτοχος της Λάμψα, εταιρίας εισηγμένης στο ΧΑΑ και ιδιοκτήτριας του ιστορικού ξενοδοχείου του Συντάγματος "Μεγάλη Βρετανία".

Μετά την πώληση των μετοχών που κατείχαν, η Εθνική Τράπεζα και η Starwood, η οποία είχε το μάνατζμεντ του ξενοδοχείου, η εταιρία έμεινε ακέφαλη. Τελικά, μεγαλομέτοχος δεν υπήρχε, τουλάχιστον όχι από την αρχή και όχι όπως τον φανταζόμαστε, και οι γενικές συνελεύσεις, αναβάλλονταν η μία μετά την άλλη, λόγω έλλειψης απαρτίας. Στις 2 Απριλίου, εκπρόσωπος των ομίλων Ιωάννου – Παρασκευαϊδη και Λεβέντη, ανακοίνωσε ότι οι δύο εταιρίες κατέχουν ποσοστό περίπου 5%. Ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό που κατείχε ένας μέτοχος. Λίγο αργότερα, 27 Απριλίου, η Hyatt ανακοίνωσε ότι κατέχει, μαζί με συνεργαζόμενες εταιρίες, ποσοστό 20% και που τελικά έφτασε το 23%, αναδεικνύοντάς την τον νικητή της διαμάχης "Λάμψα".
Πρότεινε στην Eurobank, ιδιοκτήτρια του γειτονικού ανενεργού King George, να συνεργαστούν, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο, όμως, τελικά, δεν τα βρήκαν, και η Hyatt, πλέον, ετοιμάζει αυτόνομο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ιστορικού, πλην όμως πεπαλαιωμένου, Grande Bretagne.

Όσο για το King George, φαίνεται ότι η τράπεζα δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποιόν θα συνεργαστεί, αν και οι προτάσεις πολλές, καθώς λέγεται.

Η άλλη εισηγημένη του Χρηματιστηρίου, η Ιονική Ξενοδοχειακή, η οποία, λόγω των ανακατατάξεων στον τραπεζικό χάρτη πέρασε στα χέρια της Alpha Bank, μετά από διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε την συνέχιση της συνεργασίας της με την Hilton International και την ανακαίνιση της αθηναϊκής μονάδας. Η διεθνής αλυσίδα αναλαμβάνει από το 2001 και το έτερο ξενοδοχείο της τράπεζας, το Rhodos Imperial.

Ο Διβάνης, εν τω μεταξύ, εγκαινίασε το νέο ξενοδοχείο του, το Divani Apollon Palace στο Καβούρι, δημιουργώντας έντονο ανταγωνισμό στην παραλία, όπου τα ηνία είχε μέχρι τώρα ο Αστέρας.

Πάντως, η μεγαλύτερη έκπληξη φαίνεται ότι ήρθε από τον Αστέρα, τελικά, και ειδικότερα από τον γενικό διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλό του, κ. Αλέξη Κοιμήση, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει τα ηνία της κατασκευαστικής Stabilton, η οποία έχει στόχο την δραστηριοποίηση στον τουρισμό.

Αυτός που "ήρθε και σάρωσε" ήταν ο κυπριακός ξενοδοχειακός όμιλος Louis, ο οποίος, αυτή την στιγμή, αριθμεί 14 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σε Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω και Μύκονο. Τα πιο πρόσφατα αποκτήματα, το Colossos Beach στη Ρόδο, το Helios Beach στην Κω και το Regency Beach στην Κέρκυρα.

Τέλος, η Autohellas/Hertz, του ομίλου Βασιλάκη, εξαγόρασε την Μάνος Travel, έναν από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ελλάδα.

ΜΑΡΙΝΕΣ

Η κατασκευή και εκμετάλλευση τριών μαρίνων ανατέθηκε σε ιδιώτες, μετά από διαγωνισμούς. Η μαρίνα της Λευκάδας δόθηκε στον Κυριακούλη και οι μαρίνες της Σάμου και της Χίου στη Δήλος Μαρίνες, με την συμμετοχή και της Βερνίκος Γιώτινγκ.

Οι εν λόγω ενταγμένες εταιρίες στο ΧΑΑ, που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό, πραγματοποίησαν μία σειρά από επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τον στόλο τους και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους. Ο Όμιλος Κυριακούλη δραστηριοποιείται και στο real estate και ο Βερνίκος εξαγόρασε την αεροπορική Kal, ενώ αγόρασε και ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Πόρτο Χέλι.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024