Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑκόμη δύο αρχαία αντικείμενα πίσω στην Ελλάδα

Ακόμη δύο αρχαία αντικείμενα πίσω στην Ελλάδα

Πίσω στην Ελλάδα επιστρέφουν στο προσεχές διάστημα δύο ακόμη αρχαία αντικείμενα, που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Γκετί του Λος `Αντζελες, έπειτα από συντονισμένες δράσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειταιγια το […]

Πίσω στην Ελλάδα επιστρέφουν στο προσεχές διάστημα δύο ακόμη αρχαία αντικείμενα, που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Γκετί του Λος `Αντζελες, έπειτα από συντονισμένες δράσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται<...>για το χρυσό νεκρικό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ. και το άγαλμα αρχαϊκής Κόρης του 6ου αιώνα π.Χ. από την Πάρο, που μαζί με την ενεπίγραφη βοιωτική στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου συμπεριλαμβάνονταν στις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς τα τελευταία δύο χρόνια από το περίφημο Μουσείο Γκετί.

Το χρυσό στεφάνι, το οποίο βρέθηκε στη Μακεδονία, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο εργαστήριο με το στεφάνι του Φιλίππου Β`, το οποίο βρέθηκε στη Βεργίνα. Έλληνας μετανάστης το έβγαλε από την Ελλάδα το 1992 και το πήγε στο Μόναχο για να το πουλήσει, αλλά τελικά πωλήθηκε στην Ελβετία έναντι 1.150.000 δολαρίων. Στο Μουσείο Γκετί έφτασε το 1993.

Η αρχαϊκή κόρη από ναξιακό μάρμαρο θεωρείται ένα από τα καλύτερα κομμάτια του Μουσείου Γκετί, το οποίο αποκτήθηκε έναντι 3,3 εκατ. δολαρίων. Βρέθηκε στην Πάρο και πωλήθηκε στον έμπορο αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς στην Ελβετία. Και αυτό αποκτήθηκε από το Μουσείο Γκετί το 1993.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο επιστροφής των αρχαιοτήτων στην χώρα μας θα ορισθούν στην επίσημη συμφωνία που θα υπογράψουν σύντομα οι δύο πλευρές, ενώ από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν αισίως οι διεκδικήσεις, πιθανή είναι και μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείο Γκετί.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024