Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕπαφές και δράσεις της Πετραλιά στην Ουάσινγκτον
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Επαφές και δράσεις της Πετραλιά στην Ουάσινγκτον

Επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιεί σημαντικές επαφές με αξιωματούχους της αμερικάνικης κυβέρνησης, εκπροσώπους ΜΜΕ, αλλά και κορυφαία στελέχη…

Επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιεί σημαντικές επαφές με αξιωματούχους της αμερικάνικης κυβέρνησης, εκπροσώπους ΜΜΕ,<...> αλλά και κορυφαία στελέχη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Την Τρίτη, η κυρία υπουργός συναντήθηκε με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή της Χαβάης, κ. Ντάνιελ Ινόουϊ, πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίας, Επιστημών και Μεταφορών της Γερουσίας και ιδρυτή της Επιτροπής για θέματα Εμπορίου, Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης στη Γερουσία, στον οποίο παρουσίασε τις τουριστικές δυνατότητες της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στις νέες μορφές τουρισμού (συνεδριακό, θαλάσσιο, ιαματικό), για τις οποίες η αμερικάνικη αγορά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμα, η κυρία Πετραλιά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες τουριστικών επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και στη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών. Επιπρόσθετα, από ελληνικής πλευράς συζητήθηκε και η προοπτική υπογραφής τουριστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Στη συνέχεια, η υπουργός συναντήθηκε ανεπίσημα με τη σύζυγο του Αμερικανού προέδρου, κυρία Λόρα Μπους, στον Λευκό Οίκο, όπως επίσης και με τον πρόεδρο της Washington Post, κ. Bo Jones.

Την Δευτέρα, η υπουργός εγκαινίασε την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας “Hidden Children in Occupied Greece” στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας στην ομιλία της πως “η Ελλάδα είναι η χώρα που φιλοξενεί την πιο μακρόχρονη εβραϊκή παρουσία στην Ευρώπη” και πώς “η εβραϊκή κοινότητα υπήρξε δυναμικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας και έχει συμβάλει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο της χώρας μας”.

Επίσης, ανέφερε ότι πολλοί Έλληνες Εβραίοι σώθηκαν όχι μόνο από ανώνυμους ανθρώπους αλλά και από ένα σημαντικό αριθμό επιφανών προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας της εποχής. Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καλούσε τους ορθόδοξους ιερείς να κρύψουν τους Εβραίους και επίσης να καλέσουν τους πιστούς να προσφέρουν κάθε συνδρομή προς τους Εβραίους. Ήταν, κατέληξε η υπουργός, ο μόνος επικεφαλής ευρωπαϊκής εκκλησίας που επισήμως ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να σταματήσουν να διώκουν τους Έλληνες πολίτες που είναι Εβραίοι.

Στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Αμερικανών βουλευτών μελών της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής Tom Lantos και Ilheana Ros Lehtinen, παρευρέθησαν ο γερουσιαστής Paul Sarbanes, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο Πρόεδρος των Αμερικανών φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, κ. Solomon Asser, ο επιφανής νομικός και Προεδρικός εντεταλμένος στην επιτροπή διερεύνησης των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, κ. Richard Ben Veniste, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων. Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βοηθός ΥΦΥΠΕΞ, κ. Matt Bryza.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων η κυρία Πετραλιά δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για μία εξαιρετική έκθεση. Είναι μία μεγάλη και καλή πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Μαλλιά σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Αποτελεί απόδειξη του πώς οι Έλληνες χριστιανοί έσωσαν αυτά τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα με εβραϊκή θρησκεία κατά την περίοδο της Κατοχής. Είναι μία λαμπρή σελίδα της ελληνικής μας ιστορίας και η παρουσία τόσο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της αμερικανικής πολιτικής ζωής αποδεικνύει και το πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το γεγονός. Εκθέσεις όπως αυτή δείχνουν ότι και στις χειρότερες στιγμές της ιστορίας, υπάρχουν πάντα άνθρωποι με αισθήματα, πάντα άνθρωποι οι οποίο σκύβουν με αγάπη στο συνάνθρωπο. Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει. Ποτέ να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τραγωδία όπως το ολοκαύτωμα, αλλά και ποτέ ο καθένας από εμάς να μην χάσει την ανθρωπιά του».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024