Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕ.Ε.: Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο για τις ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή

Ε.Ε.: Παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο για τις ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή

Να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφασή της περί κρατικών ενισχύσεων, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005 αποφάσισε χτες, Τετάρτη 26 Απριλίου 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα έπρεπε να ποσοτικοποιήσει και να ανακτήσει κάθε ενίσχυση χορηγηθείσα παρανόμως…

Να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφασή της περί κρατικών ενισχύσεων, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005<...>αποφάσισε χτες, Τετάρτη 26 Απριλίου 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα έπρεπε να ποσοτικοποιήσει και να ανακτήσει κάθε ενίσχυση χορηγηθείσα παρανόμως στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές από τον Δεκέμβριο 2002. Η απόφαση επέβαλε επίσης στην Ελλάδα την υποχρέωση να αναστείλει άμεσα όλες τις περαιτέρω πληρωμές ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και της έτασσε προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τη λήψη μέτρων συμμόρφωσης με την εν λόγω απόφαση.

Στην απόφασή της του Σεπτεμβρίου 2005, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομη και μη συμβιβάσιμη κρατική ενίσχυση με τη μορφή των κατωτέρω μέτρων:

  • Χορήγηση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
  • Αδικαιολόγητη πληρωμή περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία κατά τη δημιουργία και τη μεταβίβασή των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Δημόσιο, με την υπερτίμηση των μεταβιβασθέντων στοιχείων του ενεργητικού.
  • Ανοχή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου της μη εξόφλησης οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ύψους άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004.

  • Ανάληψη από το ελληνικό Δημόσιο μέρους των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, π.χ. σε σχέση με τις συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα κλήθηκε να ανακτήσει αμελλητί την ενίσχυση, το ακριβές ποσό της οποίας έπρεπε να προσδιοριστεί κατά την εκτέλεση της αποφάσεως του Σεπτεμβρίου 2005. Ζητήθηκε επίσης από την Ελλάδα να αναστείλει άμεσα κάθε περαιτέρω καταβολή παράνομων ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί το ακριβές προς ανάκτηση ποσό. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ανάκτηση και η Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ε.Ε., δεν έχει αποδείξει ότι έχει αναστείλει κάθε πληρωμή νέων παρανόμων ενισχύσεων.

Τον Μάιο του 2005, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε ήδη αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν είχε εκτελέσει την απόφαση της Επιτροπής, του Δεκεμβρίου 2002, βάσει της οποίας η Ελλάδα έπρεπε να ανακτήσει παράνομες ενισχύσεις ύψους 161 εκατομμυρίων ευρώ. Η Επιτροπή αποφάσισε προσφάτως (IP/06/425) να αποστείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη λόγω μη συμμόρφωσης με την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου και με την απόφασή της του 2002. Στην αιτιολογημένη γνώμη αναφέρεται ότι, ανάλογα με την απάντηση των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή μπορεί επίσης να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για την αιτία αυτή και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών ποινών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024