Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕνισχύσεις στην Ολυμπιακή για ζημιές από την 11/9 2001 ενέκρινε η Ε.Ε.

Ενισχύσεις στην Ολυμπιακή για ζημιές από την 11/9 2001 ενέκρινε η Ε.Ε.

Να εγκρίνει ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην αεροπορική εταιρία Ολυμπιακή Αεροπορία, για την αντιστάθμιση ζημιώνπου προκλήθηκαν από το κλείσιμο του εναέριου χώρου […]

Να εγκρίνει ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην αεροπορική εταιρία Ολυμπιακή Αεροπορία, για την αντιστάθμιση ζημιών<...>που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ 11 και 14 Σεπτεμβρίου 2001 αποφάσισε χτες, Τετάρτη 26 Απριλίου 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα, σύμφωνα με την πρακτική που υιοθετήθηκε για άλλες χώρες, η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχθεί τα μέτρα που λήφθηκαν για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε σχέση με πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2001. Το προς ανάκτηση ποσό ανέρχεται εν προκειμένω σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κλάδο των αερομεταφορών, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2001, η Επιτροπή έκανε δεκτά ορισμένα είδη ενισχύσεων, στα οποία συγκαταλέγονται οι ενισχύσεις για την ασφαλιστική κάλυψη και οι σχετικές με τις δαπάνες που προκλήθηκαν λόγω μερικού κλεισίματος του εναέριου χώρου.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Η επίσημη εξέταση στην οποία προέβη η Επιτροπή, ως επακόλουθο της απόφασής της από 27 Μαΐου 2003, επέτρεψε πράγματι να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα αιτιολόγησε την άμεση σχέση των αποζημιωτέων απωλειών με τους αποδεδειγμένους περιορισμούς πτήσεων που μεταφράζονται σε 2 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Πρόκειται ειδικότερα για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας ματαίωσης πτήσεων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ισραήλ, οι εναέριοι χώροι των οποίων έκλεισαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, ένα άλλο μέρος των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία είτε αφορά πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2001, δηλαδή μετά την περίοδο η οποία προβλέπεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αρνητικής απόφασης για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε δεν αιτιολογήθηκε από την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά στις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην Aegean Cronus, ύψους περίπου 140.000 ευρώ, η Ελλάδα δεν προσκόμισε κανένα δικαιολογητικό στοιχείο, οπότε η Επιτροπή αποφάσισε επίσης την ανάκτησή τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024