Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚαταστροφικός σεισμός στην Αϊτή
Πλήγησαν και ξενοδοχεία

Καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή

Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από το σεισμό 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης (23:53 […]

Μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων, κυβερνητικών κτιρίων κ.λπ. κατέρρευσαν από το σεισμό<...> 7-7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πρωτεύουσα της Αϊτής το βράδυ της Τρίτης (23:53 ώρα Ελλάδας). Εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, δήλωσε εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ. Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή. Επίσης, οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε. “Μας ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο Le Montana κατέρρευσε. Από τους 300 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μόνο οι εκατό διασώθηκαν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ”, τόνισε ο Γάλλος υφυπουργός Ζουαντέ και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, ούτε αν μεταξύ τους υπάρχουν Γάλλοι. Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. “Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και η κατοικία του πρεσβευτή”, διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Στο μεταξύ, δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν σήμερα για την Αϊτή, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Συνεργασίας.

Επίσης, αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, καθώς από τον σεισμό καταστράφηκε η έδρα της αποστολής του Οργανισμού για την σταθερότητα στην Αϊτή (Minustah). “Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι”, διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά. Η Minustah διεθέτει και ένα άλλο κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται ως επιμελειτιακή βάση, το οποίο υπέστη ζημιές.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ειδήσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο Ξενοδοχείο Κρίστοφερ, το κτίριο όπου είχε τη βάση της η Αποστολή του ΟΗΕ και το οποίο κατέρρευσε. «Είναι 200 με 250 πρόσωπα που μπορεί να εργάζονται στο κτίριο, δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονταν μέσα στις 17.00» τοπική ώρα της Τρίτης (μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) που σημειώθηκε ο σεισμός, πρόσθεσε. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη και οι πληροφορίες για την κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένες. Στη Νέα Υόρκη, ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι “η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής” μετά το σεισμό, αλλά και “τα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί”.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς κατέρρευσαν, προσθέτοντας ότι διακριβώθηκε ότι είναι ασφαλείς “οι περισσότεροι” εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την “ανοικοδόμηση” της χώρας.

“Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε”, δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας ΜΚΟ. “Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει… νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα”, πρόσθεσε ο Ντόμερσαντ.

“Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Aνθρωποι ψάχνουν συγγενείς τους”, δήλωσε ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας. “Επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι”. Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για καταστροφή μεγάλων διαστάσεων. Γιατρός -τραυματίας και ο ίδιος- δήλωσε ότι οι νεκροί θα είναι τουλάχιστον εκατοντάδες.

Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες -η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Aικ- σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία. Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των -απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική “ανασφάλεια” πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Ανθρωπιστική βοήθεια
Tο Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Η Βρετανία θα στείλει ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Aμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει η Γερμανία, όπως δεσμεύτηκε. Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να διακριβώσει αν υπάρχουν Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων ή των πληγέντων από το σεισμό και τι μπορεί να γίνει ώστε να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024