Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣυνάντηση Υπουργών Μεταφορών Διαβαλκανικής Συνεργασίας

Συνάντηση Υπουργών Μεταφορών Διαβαλκανικής Συνεργασίας

Σε συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών, που θα συνδέει τους βασικούς κόμβους – πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέληξαν χτες, Πέμπτη 4 Μαΐου 2006, στη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Μεταφορών των κρατών μελών της

Σε συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών, που θα συνδέει τους βασικούς κόμβους – πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,<...>κατέληξαν χτες, Πέμπτη 4 Μαΐου 2006, στη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Μεταφορών των κρατών μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία), υπό την Προεδρία του Έλληνα Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλη Λιάπη, και παρουσία των Πρωθυπουργών και Αρχηγών κρατών.

Βασικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και αντικείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη, είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών προς όφελος των επιβατών. Παράλληλα, θα προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη σημαντική μείωση των χρόνων ταξιδιού σε βασικά τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή. Πρόκειται για ένα δίκτυο 16 σιδηροδρομικών αξόνων – αποτυπώνεται σε χάρτη – με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.

Οι ειδικότεροι στόχοι που αποτυπώνονται στη Συμφωνία κινούνται σε 4 βασικούς άξονες:

  • Την εξάλειψη των καθυστερήσεων στα σύνορα με τη βελτίωση των υποδομών και τη σταδιακή διενέργεια των τελωνειακών, αστυνομικών, κ.α. ελέγχων πάνω στα τρένα, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Τη χρήση σύγχρονου τροχαίου υλικού στην υπάρχουσα υποδομή, κάτι το οποίο υλοποιείται με τις πρόσφατες Συμφωνίες της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία (σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σόφιας και Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης).
  • Παρεμβάσεις στο δίκτυο, οι οποίες μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην εξοικονόμηση χρόνου.
  • Την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στην υποδομή, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Τέλος, με τη Συμφωνία αυτή τίθεται σαν στόχος ο συγχρονισμός των χρονοδιαγραμμάτων κατασκευής των έργων που εκπονούνται ή προγραμματίζονται σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, καθώς και στην εξεύρεση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πηγών (Ε.Ε., Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί).

Η Ελλάδα ανέλαβε για δύο χρόνια την Προεδρία της Διευθύνουσας Επιτροπής, η οποία θα προωθήσει την υλοποίηση της Συμφωνίας, καθώς και την Τεχνική Γραμματεία, που θα συσταθεί για την τεχνική υποστήριξη της Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο προεδρεύων Έλληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, μετά το πέρας των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου:
“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την υπογραφή της Συμφωνίας αυτής που αποτέλεσε από την αρχή ως το τέλος ελληνική πρωτοβουλία. Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, την προαγωγή του σιδηρόδρομου ως φιλικότερου προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς και την προώθηση του τουρισμού. Παράλληλα, η Συμφωνία αυτή απεικονίζει ένα όραμα: Πώς θα πρέπει να αναπτυχθούν οι σιδηρόδρομοι της Ν.Α. Ευρώπης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο στόχος θα πρέπει να είναι σαφής και διαρκής:

Η προσέλκυση περισσότερων επιβατών κι εμπορευμάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να επιτευχθεί η οικονομική βιωσιμότητα των σιδηροδρόμων, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.
Το γεγονός ότι οι Υπουργοί Μεταφορών συμφώνησαν ομόφωνα στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στόχου και κατέληξαν σε υπογραφή Συμφωνίας, της μόνης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στη Διαβαλκανική Συνεργασία, με χαροποιεί ιδιαίτερα και δείχνει το επίπεδο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στον τομέα των μεταφορών, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”

Συνάντηση Λιάπη με τον Σκοπιανό ομόλογο του

Διμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κ. Xhemali Mehazi, είχε προχτές, Τετάρτη 3 Μαΐου 2006, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης,<...>στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε χτες, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για την ανάπτυξη και προώθηση του Πανευρωπαϊκού `Διαδρόμου Χ`. Ιδιαίτερα, τους δύο Υπουργούς απασχόλησε η υλοποίηση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα των τμημάτων που βρίσκονται στο έδαφος της γείτονας χώρας, στην οποία προβλέπεται να συμβάλει και η Ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορά έγινε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο του `Διαδρόμου Χ`. Τονίσθηκε η ανάγκη για βελτίωση της υποδομής, στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, που μπορεί να καταρτιστεί με τη συνεργασία των σιδηροδρομικών οργανισμών των δύο χωρών, καθώς και η επιδίωξη να αυξηθεί η εμπορευματική κίνηση, που ήδη παρουσιάζει ανοδικούς ρυθμούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα της παροχής τεχνογνωσίας από Ελληνικής πλευράς σε θέματα μεταφορών και σε θέματα που αφορούν στην διαδικασία χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών προσκάλεσε το Σκοπιανό ομόλογό του να επισκεφθεί τον προσεχή Ιούνιο, την Κέρκυρα, προκειμένου να υπογράψουν το Πρωτόκολλο για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών διελεύσεων στο Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελλάδος, ως Προεδρεύουσας χώρας στη Διευθύνουσα Επιτροπή του `Διαδρόμου Χ`, για τη μείωση του χρόνου ταξιδίου, κατά μήκος του άξονα αυτού και την απλοποίηση των διαδικασιών στα σύνορα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024