Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΥποβόσκουσα κρίση για τον τουρισμό της Κύπρου διαπιστώνει ο ΣΤΕΚ

Υποβόσκουσα κρίση για τον τουρισμό της Κύπρου διαπιστώνει ο ΣΤΕΚ

“Ο κυπριακός τουρισμός συνεχίζει ακόμη να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που δημιουργούν πολλές και σοβαρές επιφυλάξειςγια το τουριστικό μέλλον της χώρας μας. Ο ΣΤΕΚ διαπιστώνει για τον τουρισμό μας μιαν υποβόσκουσα […]

“Ο κυπριακός τουρισμός συνεχίζει ακόμη να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που δημιουργούν πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις<...>για το τουριστικό μέλλον της χώρας μας. Ο ΣΤΕΚ διαπιστώνει για τον τουρισμό μας μιαν υποβόσκουσα κρίση αντί πρόοδο, ως όφειλε, μετά την παρέλευση του μισού σχεδόν χρονικού διαστήματος που τάχθηκε για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου και παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν το Υπουργείο Τουρισμού και ο Κ.Ο.Τ.” δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, κ. Ρένος Σολομίδης, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005.

Όσον αφορά στην πορεία των τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων της Κύπρου, ο κ. Σολομίδης ανέφερε ότι “για τέταρτη χρονιά, από το 2001, οδεύουν προς τη νέα σαιζόν αποδυναμωμένες από την παρατεταμένη κρίση κερδοφορίας. Έστω και αν εμφανίζεται ανάκαμψη στους αριθμούς των συνολικών αφίξεων επισκεπτών, προς μεγάλη μεν, αλλά παραισθητική αγαλλίαση, δοθέντος ότι σεβαστό ποσοστό αυτών των αφίξεων πόρρω απέχει από του να είναι τουριστικό και, όπερ σπουδαιότερο, τα προκύπτοντα έσοδα, σε πραγματικούς όρους, πολύ υστερούν εκείνων του παρελθόντος. Το ύψος των εσόδων αποτελεί κομβικό σημείο και τούτο πρέπει να ΄ναι στο επίκεντρο όλων: Πολιτείας και Επιχειρηματιών”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ έκανε μία σύντομη αναφορά σε μερικά από τα πιο ζωτικά εκκρεμούντα προβλήματα, που ακόμα ταλανίζουν την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

  1. Ο εκσυγχρονισμός του φορέα του τουρισμού μας. Παρά την ανάληψη προσπάθειας αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Κ.Ο.Τ., ο τελευταίος εξακολουθεί να είναι ένας Οργανισμός με πεπαλαιωμένη οργάνωση, καθώς και με νοοτροπία Δημόσιας Διοίκησης. Η δίχρονη κωλυσιεργία για διορισμό Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, αλλά και η απουσία εκπροσώπησης των ιδιωτικών επαγγελματικών τουριστικών οργανισμών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποτελούν απτά δείγματα των παραλυτικών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και αρτηριοσκληρωτικών αντιλήψεων σε μια Κύπρο που προσβλέπει σε γρήγορο ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό. Λόγω της ανεπάρκειας εξουσιών του Κ.Ο.Τ., ο ΣΤΕΚ είχε από καιρό υποστηρίξει τη σύσταση ολιγομελούς Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, καθώς και τη δημιουργία Υπουργείου για να ΄χει συνεχή παρουσία ο Τουρισμός μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.
  2. Η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθίσταται προβληματική. Τα μεγάλα μονοπώλια των Οργανωτών Ταξιδίων που συνεχίζουν να μεταχειρίζονται την Κύπρο σαν `τουριστική αποικία` και που συνεχώς επιβάλλουν μειωμένες τιμές διαμονής και διατροφής, σε συνδυασμό με την ανελαστικότητα στην παραγωγή και στο λειτουργικό κόστος των μονάδων, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των δαπανηρών τραπεζικών δανείων, θεωρούνται μερικές από τις αιτίες της αρνητικής επικερδότητας την οποία διέρχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στο πρόβλημα προστίθεται και ο βραδύς ρυθμός αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των τουριστικών εγκαταστάσεων, δοθείσης της πολεμικής των Τοπικών Αρχών για αδειοδότηση έργων, καθώς και η εμμονή της Κυβέρνησης να φορτώνει αυτή τη βιομηχανία με φόρους και τέλη. Το αμφισβητούμενο και προβληματικό αυτό μέλλον έχει καταντήσει τη διενέργεια επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα πράξη ηρωισμού.
  3. Η έγκαιρη ολοκλήρωση ζωτικών έργων υποδομής που θα αναβαθμίσουν τα επίπεδα ζωής τους και θα εξωραΐσουν το περιβάλλον και η καθυστέρηση στην έναρξη άλλων, όπως είναι τα αεροδρόμια, οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ σε συνάρτηση με την παραχώρηση του γενναιόδωρου δελεαστικού κινήτρου της ανέγερσης συγχρόνως χιλιάδων οικιστικών μονάδων δυνατό να υπονομεύσουν τελικά τη ξενοδοχειακή βιομηχανία με τη δημιουργία μιας ποιοτικής παραξενοδοχίας από 50.000 περίπου κλίνες, σε εποχή που ήδη υποφέρει από την αλόγιστη πληθώρα ξενοδοχειακών κλινών. Γι αυτό, ο ΣΤΕΚ υποστηρίζει την αλλαγή χρήσης των ξενοδοχειακών μονάδων και την απόσυρση κλινών κατά βούληση και χωρίς περιορισμούς προς ανακούφιση της χειμαζόμενης βιομηχανίας.
  4. Η υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε ολόκληρη τη νήσο. Η Κύπρος δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο και ευπρέπεια. Επικρατεί ακαταστασία μαζί με εμπορευματοποίηση και στυγνή, σε πολλές περιπτώσεις, εκμετάλλευση του ξένου με αισχροκέρδεια στις τιμές. Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί για την πάταξη του θορύβου, για την έλλειψη χώρων στάθμευσης, καθώς και για τη βελτίωση του συστήματος δημόσιων μέσων συγκοινωνίας. Καμία επίσης πρόοδος για αποφυγήν της τριτοκοσμικής οπτικής αλλοίωσης του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά, τουναντίον, συνεχίζεται το εγκληματικό τσιμέντωμα των πάντων με την άναρχη οικιστική ανάπτυξη και τις αυθαίρετες δομήσεις. Συχνά ο εξω-ξενοδοχειακός χώρος προκαλεί οικτρές εντυπώσεις για μια τουριστική χώρα με αξιώσεις να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού οικονομικού βεληνεκούς. Μέσα σ` ένα τέτοιο περιβάλλον, η τουριστική Κύπρος απότυχε ν` αποκτήσει διαφορετικότητα και ταυτότητα.
  5. Η έλλειψη συνέργιας για έγκαιρη και συντονισμένη δράση δημόσιων και ιδιωτικών τουριστικών φορέων στο τομέα του μάρκετινγκ, της προβολής και των δημοσίων σχέσεων. Ο ΣΤΕΚ συνεχίζει να υποδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένου μη κερδοσκοπικού ιδιωτικού ή μικτού ειδικού φορέα, για ν` αναλάβει με επαγγελματισμό και επιχειρηματική ταχύτητα τη διείσδυση και προβολή του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στις παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές που καθημερινά διαμορφώνουν νέες τάσεις και απαιτήσεις.
  6. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και αξιοποίησης του δυναμικού της ανθρωποκεντρικής τουριστικής βιομηχανίας. Το κόστος της εργασίας, συγκριτικά με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, είναι πάρα πολύ ψηλό στην Κύπρο και κατάντησε να ΄ναι καθοριστικός συντελεστής της επικίνδυνης κατιούσας τάσης στην επικερδότητα της τουριστικής και ιδίως της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Το κλειδί βρίσκεται στην παραγωγικότητα, η αύξηση της οποίας θα αποτρέψει και την αυξανόμενη τάση αντικατάστασης του ντόπιου προσωπικού με φθηνό κοινοτικό δυναμικό που τελικά επιζήμια αλλοιώνει την αυθεντική ντόπια φύση και υφή του τουριστικού μας προϊόντος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ τόνισε εμφαντικά στην ομιλία του ότι “ο τουρισμός είναι ο πιο γενεσιουργός τομέας που άμεσα επιδρά και καθοριστικά συνεισφέρει στην ευημερία της χώρας μας. Το οικονομικό της μέλλον είναι λοιπόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό που δίκαια μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το `γαλάζιο πετρέλαιο` της Κύπρου.

“Ο ΣΤΕΚ” υπογράμμισε “είναι ένας α-πολιτικός ξενοδοχειακός σύνδεσμος. Ιδρύθηκε με σύνθημα `ο ποιοτικός τουρισμός είναι μονόδρομος`. Τώρα που τούτο έγινε γενικά αποδεκτό προβάλλει και προωθεί το τρίπτυχο `ποιότητα – παραγωγικότητα – ανταγωνισμός`”.

“Ο Σύνδεσμος”, κατέληξε ο κ. Σολομίδης, “προσδοκά να επεξηγηθεί και συστηματικά να καλλιεργηθεί στον κόσμο μας αυτή η στοιχειώδης αλήθεια, ότι δηλαδή `ο Τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση`, η οποία απαιτεί όχι μόνο τη στενή συνεργασία όλων των φορέων αλλά και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024