Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑισιόδοξη η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής για τη φετινή περίοδο

Αισιόδοξη η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής για τη φετινή περίοδο

Την αισιοδοξία της για τη φετινή τουριστική περίοδο, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τους περσινούς καλούς ρυθμούς, εξέφρασε η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2006, για την ενημέρωση των δημοσιογράφων…

Την αισιοδοξία της για τη φετινή τουριστική περίοδο, που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τους περσινούς καλούς ρυθμούς, εξέφρασε η Ένωση<...>Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2006, για την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Με χρεώσεις ελαφρώς αυξημένες από τα επίπεδα των τιμών του 2003-2004, που είχαν γίνει οι τελευταίες αυξήσεις, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής επιδιώκουν να θεμελιώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες επισκέπτες τους, αποδεικνύοντας και έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον εσωτερικό τουρισμό.

Σύσσωμοι οι φορείς του Νομού έχουν επιδοθεί σε μία συνεπή προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού που αρχίζει να καρποφορεί. Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής συνεχίζει τις προωθητικές ενέργειες για την καθιέρωση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, πάντα με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπό την καθοδήγηση του νέου Δ.Σ. για τη φετινή τουριστική χρονιά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Γεράσιμο Μπακογιάννη, εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το πλέγμα των ενεργειών της, με καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Με βάση το προσχέδιο της μελέτης για την τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, καταρτισμένο από την εταιρία ADEL SAATCHI & SAATCHI, οι παράμετροι για τη δημιουργία νέου προφίλ του προορισμού, είναι η ένταξη όλων των διάσπαρτων στοιχείων (σημάτων, εικόνων, παρουσιάσεων) σε νέο ενιαίο σύστημα ταυτότητας που θα τοποθετήσει στρατηγικά τη Χαλκιδικής σε νέα βάση. Η φιλοσοφία που θα διαπνέει την τουριστική “υπόσχεση” της Χαλκιδικής, είναι η Ολοκληρωμένη Τουριστική Εμπειρία, και στο πνεύμα αυτό οι άξονες Πολιτισμός και Περιβάλλον βαρύνουν ιδιαίτερα. Η Ε.Ξ.Χ. παρουσιάζει για φέτος το νέο οδηγό ποδηλατικών διαδρομών (έκδοση στα γερμανικά και αγγλικά) που μαζί με τον παλιότερο των περιπατητικών δίνουν νέα διάσταση στις διαδρομές μελέτης της φύσης.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συνεχιζόμενη προσπάθεια του φορέα να εξασφαλίσει τις συνθήκες για τη δημιουργία δικτύου γηπέδων γκολφ, με τη μεσολάβηση στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. Έχοντας επενδύσει στην ανάπτυξη του ειδικής μορφής τουριστικού προϊόντος, επιδιώκει μακρόπνοα την κατασκευή γηπέδων στις τοποθεσίες Πόρτο Καρράς, Σάνη, `Αγιο Μάμα, Ψακούδια, και στην ορεινή Χαλκιδική.

Η κινητικότητα γύρω από τη Χαλκιδική ξεκίνησε από νωρίς. Από τις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις, το Τουριστικό Πανόραμα (Αθήνα 04-07 Μαΐου) απέδωσε στο νομό την έμφαση που του αξίζει και τίμησε με ειδική απονομή τους τουριστικούς φορείς του (Ν.Α.Χ., Ε.Ξ.Χ., Ξενοδοχείο Saνi Resort) για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Το κλίμα εξωστρέφειας συνεχίστηκε με το Τουριστικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ν.Α.Χ. με τη συνεργασία της Ε.Ξ.Χ., το διάστημα 26-28 Μαΐου στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Carras, παρουσία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Στόχο του συνεδρίου αποτέλεσε η ανάδειξη της Χαλκιδικής ως πρώτου τουριστικού προορισμού και η διάδοση του μηνύματος της 12μηνης διάρκειάς του. Μετά την τέλεση των εργασιών, η Ε.Ξ.Χ. σε ειδική εκδήλωση απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε επίλεκτους προσκεκλημένους για τη συνεισφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής.

Κατά τον κ. Μπακογιάννη, το εξαίρετο επιχειρηματικό πνεύμα αξίζει επιβράβευσης και η Χαλκιδική χαίρει του προνομίου να διαθέτει αξιόλογους εκπροσώπους που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το τουριστικό της παρόν και μέλλον, δεν παύουν όμως να εκκρεμούν και ζητήματα, τα οποία έθεσε πριν λίγες μέρες και υπ` όψιν της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, όπως οι οικονομικές ενισχύσεις, οι προβληματικές διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων και οι ανελλιπείς υποδομές που παρακωλύουν την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

Ιδιαίτερα ευαίσθητο κρίνει το θέμα των θεωρήσεων (visa) ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες είναι αυξημένες από τις αγορές της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Ήδη η αναμενόμενη προσέλευση των τουριστών υπολογίζεται αυξημένη κατά 20% μετά τις βελτιώσεις των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο Προξενείο της Μόσχας. Αλλά και από τη Βαλκανική `γειτονιά` τα μηνύματα εμφανίζονται και φέτος ευοίωνα, αφού οι κρατήσεις από το Πάσχα και έπειτα, πληθαίνουν. “Η προσπάθειά μας για αναδιάταξη του πελατειακού μας χαρτοφυλακίου βρίσκεται σε καλό δρόμο”, σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Όσον αφορά στις υποδομές, τα προβλήματα συνοψίζονται στο τρίπτυχο Υδροδότηση, Οδοποιία, Πεζοδρόμηση. Ειδικά για την υδροδότηση της περιοχής Ν. Ρόδων – Αμμουλιανής – Ουρανούπολης, όπου το νερό εξακολουθεί να μεταφέρεται με βυτία, γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης των έργων, ενώ στο οδικό δίκτυο οι `τρύπες` είναι πολλές. Οι οδοί Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας, Πολυγύρου – Βραστάμων – Πλανών, Ιερισσού – Ουρανούπολης, Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας, Ν. Μουδανιών – Ποτίδαιας – Κασσάνδρας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Τέλος εκκρεμεί η εξέλιξη στη διαδικασία αδειοδότησης των καινούριων γηπέδων γκολφ, όπου οι τουριστικοί παράγοντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για το μέλλον, που έχουν υποδειχθεί ύστερα από μελέτες (δεύτερο ορεινό γήπεδο γκολφ Porto Carras, γήπεδο γκολφ Σάνης, Αγίου Μάμαντος, περιοχής Ψακουδίων, ορεινής Χαλκιδικής).

Ακολουθεί το υπόμνημα της Ένωσης προς την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Χαλκιδικής:

“Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Με το παρόν επιτρέψτε μας να στρέψουμε την προσοχή σας στα προβλήματα που αναχαιτίζουν την τουριστική ανάπτυξη ενός Νομού με εντυπωσιακές δυνατότητες: 525 Ξενοδοχειακές μονάδες με δυναμικότητα 44.423 κλινών σε σύνολο 95.279 κλινών στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας.

Με γνώμονα το κοινό συμφέρον που απορρέει από την ενίσχυση του τουρισμού της Χαλκιδικής, ζητούμε την αρωγή σας στα εξής σημεία:

  1. Προβολή: Εντατικοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Τ.Α. για την προβολή – διαφήμιση του Νομού, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κονδύλια που θα υποστηρίξουν τη θέση της Χαλκιδικής στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
  2. Έκδοση θεωρήσεων: Εκτιμούμε τη μεσολάβησή σας προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναγκαία για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην έκδοση θεωρήσεων. Αίτημά μας είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές στη Ρωσία-Ουκρανία, Σερβία, Π.Γ.Δ.Μ. στα πλαίσια πάντα της Συνθήκης Σένγκεν. Απαιτείται τέλος ενίσχυση του υπαλληλικού προσωπικού ιδιαίτερα στην υψηλή περίοδο ώστε να εξυπηρετείται η ζήτηση.
  3. Πολεοδομικές υπερβάσεις: Η τακτοποίησή τους αποτελεί αίτημα πολλών ετών καθώς το φαινόμενο έχει επιφέρει πολλαπλές συνέπειες στη λειτουργία των ξενοδοχείων και ευθύνεται για το καθεστώς ομηρίας που έχει δημιουργηθεί με τις πολεοδομίες.
  4. Γραφειοκρατικές διαδικασίες: Επείγει η κατάργησή τους. Με την ισχύουσα κατάσταση προκειμένου να εκδοθεί μια άδεια ( π.χ. αρχιτεκτονικών σχεδίων ξενοδοχειακής μονάδας ) οι ξενοδόχοι αποτείνονται σε πολλές Υπηρεσίες και Υπουργεία με απώλεια πολύτιμου χρόνου και χρονοβόρες ενέργειες. Προτείνουμε με μια αίτηση προς το Υπουργείο Τ.Α. να παρακάμπτονται όλες αυτές οι δυσλειτουργίες.
  5. Νομοθεσία λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων: Ο καιρός επιτάσσει κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της καθώς επικρατεί πολυνομία, επικαλυπτόμενα αντικείμενα, παρωχημένες διατάξεις, ανεφάρμοστοι κανόνες όπως λ.χ. η προβληματική Νομοθεσία για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών, τις άδειες καταστημάτων και άλλα συναφή θέματα. Και εδώ ακόμη οι ενέργειες των ξενοδόχων προσπίπτουν στο γραφειοκρατικό κυκεώνα των Υπηρεσιών.
  6. Αεροπορικές συνδέσεις με τον αερολιμένα Μακεδονία: Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη και κατ` επέκταση η Χαλκιδική έχει χάσει πολλές ανταποκρίσεις και συνδέσεις με κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω της περικοπής των εν λόγω πτήσεων από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Δεν νοείται τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής χωρίς τη συνεργασία του εθνικού αερομεταφορέα.
  7. Τέλη Παρεπιδημούντων: Μείωση των Τελών Παρεπιδημούντων στο 1% και μετατροπή σε φόρο επιτηδεύματος.
  8. Συγχώνευση φόρων ακίνητης περιουσίας σε ένα φόρο.
  9. Έκπτωση δαπανών άνευ παραστατικών: Επαναφορά της διάταξης που προβλέπει έκπτωση δαπανών άνευ παραστατικών από το φορολογητέο εισόδημα με ποσοστό 2% για έξοδα προβολής και προώθησης πωλήσεων στο εξωτερικό.
  10. Υποστηρικτικά μέτρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: Εισηγούμαστε να επιδοτείται το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις που επεκτείνουν την τουριστική τους περίοδο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς περιορισμούς περιόδων όπως ισχύει σήμερα.
  11. Έργα υποδομής: Αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής σήμερα στερούνται υποδομών και συγκεκριμένα:
    • Υδροδότησης: Ειδικά για την υδροδότηση της περιοχής Ν. Ρόδων – Αμμουλιανής – Ουρανούπολης παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού για να υδροδοτηθεί όλη η περιοχή με μία μικρή σχετικά δαπάνη ( 5.000.000 € περίπου) το νερό εξακολουθεί να μεταφέρεται με βυτία επιβαρύνοντας επιπρόσθετα και την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο. Δεν χρειάζεται να τονιστεί βέβαια η αρνητική εντύπωση που αποτελεί το θέαμα αυτό στους επισκέπτες της περιοχής.

    • Οδοποιίας: Το οδικό δίκτυο χρήζει παρεμβάσεων σε πολλά σημεία (ενδεικτικά: άξονες Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστας, Πολυγύρου – Βραστάμων – Πλανών, Ιερισσού – Ουρανούπολης, Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας, Ν. Μουδανιών – Ποτίδαιας – Κασσάνδρας)
    • Πεζοδρόμησης: Ζητούμε τη μεσολάβησή σας προς τα αρμόδια Υπουργεία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Επισημαίνουμε το επείγον για την περιοχή της Ουρανούπολης, η οποία έχει πληγεί από τις περσινές θεομηνίες.
  12. Επενδυτικό πρόγραμμα Porto Carras: Λύσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα του Porto Carras μέσα στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, της διαφάνειας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.
  13. Ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων: Κατά γενική ομολογία θα αποτελέσει τη λύση στη μεγάλη έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών και πτυχιούχων Τουριστικών Σχολών. Δεν μπορεί ο πρώτος σε τουριστική δραστηριότητα Νομός να μη διαθέτει ανάλογη Σχολή.
  14. Ηχορύπανση: Με παλαιότερη επιστολή μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Τ.Α. έχουμε επισημάνει επείγοντα προβλήματα ηχορύπανσης και διατάραξης της κοινής ησυχίας που προκαλούνται από τη μουσική καταστημάτων πλησίον ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Ζητούμε την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ως προς το ζήτημα.
  15. Αξιοποίηση εκτάσεων – Γήπεδα γκολφ: Στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη της Χαλκιδικής ως πρώτου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού εστιάζοντας κυρίως στη δημιουργία δικτύου γηπέδων γκολφ. Για την προώθηση του εγχειρήματος αυτού προσβλέπουμε στην πολύτιμη συνδρομή σας, συγκεκριμένα για την αξιοποίηση εκτάσεων της κτηματικής εταιρίας του Δημοσίου και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης. Λόγω της μεγάλης κλίμακας αλλά και της σημασίας της επιδίωξής μας, ζητούμε άμεσα την εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση των γηπέδων γκολφ που έπειτα από ειδικές μελέτες έχουν αναδειχθεί ως κατάλληλα και αξιοποιήσιμα (2ο ορεινό γήπεδο γκολφ Porto Carras, γήπεδο γκολφ Σάνης, Αγίου Μάμαντος, περιοχής Ψακουδίων, ορεινής Χαλκιδικής).

Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις μας θα αποτελέσουν κίνητρο για τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των προβλημάτων που επιφορτίζουν την περιοχή μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024