Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕπισκέψιμο ξανά, μετά από μια πενταετία, το σπήλαιο Πετραλώνων
Σπηλαιοτουρισμός

Επισκέψιμο ξανά, μετά από μια πενταετία, το σπήλαιο Πετραλώνων

spilaio-petralonon
(Φωτο: Σπήλαιο Πετραλώνων 0 Ψηφιακό Μουσείο).

Το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια.

Επισκέψιμο για το κοινό είναι και πάλι, από τις 28 Φεβρουαρίου, το Σπήλαιο Πετραλώνων, στη δυτική πλευρά της Χαλκιδικής, ενώ την επίσημη έναρξη λειτουργίας του αναμένεται να κάνει σε λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν το 2019 στο πλαίσιο του έργου “Ανάδειξη του σπηλαίου Πετραλώνων και αναβάθμιση των υποδομών του”, προϋπολογισμού περίπου ενός εκατ. ευρώ, ενταγμένο στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο σε πσοσοστό 10-20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί αλλά και άγρια ζώα, λιοντάρια, αρκούδες και πολλές ύαινες, όπως μαρτυρά η πλειονότητα των απολιθωμάτων που βρέθηκαν. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη “σάλα” του, γνωστή ως “Σπήλαιο των κόκκινων πετρών”, από το κόκκινο χρώμα από τα οξείδια του σιδήρου. Στο πλαίσιο των εργασιών, έγινε ειδική μέριμνα για τον φωτισμό, με πολλές ώρες δοκιμών και τοποθέτηση led.

Το κρανίο των Πετραλώνων

kranio

Ένα μοναδικό σπάνιο εύρημα στο οποίο το Μουσείο Πετραλώνων οφείλει μεγάλη από τη φήμη του, αλλά και την επισκεψιμότητα, είναι το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960. Το κρανίο των Πετραλώνων τοποθετείται στο είδος Homo heidelbergensis. Στο είδος αυτό τοποθετείται μια σειρά κρανίων που ουσιαστικά περιλαμβάνουν όλες τις μορφές, οι οποίες αποτελούν την μετάβαση από το Homo erectus στο Homo sapiens και που αναφέρονται ως αρχαϊκοί Homo sapiens.

Τα πρώτα ευρήματα του σπηλαίου, από το 1960 μέχρι τα μέσα του ’70 και φυσικά το περίφημο κρανίο, φυλάσσονται στο Moυσείo Γεωλογίας – Παλαιoντoλoγίας – Παλαιοανθρωπολογίας που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024