Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπέσυραν στο παραπέντε… την επίμαχη διάταξη για την Κυριακάτικη αργία

Απέσυραν στο παραπέντε… την επίμαχη διάταξη για την Κυριακάτικη αργία

Μετά την εργοδοτική κατακραυγή για την επίμαχη διάταξη του Υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες, η Κυβέρνηση απέσυρε την εν λόγω […]

Μετά την εργοδοτική κατακραυγή για την επίμαχη διάταξη του Υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει επέκταση της λειτουργίας<...> των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες, η Κυβέρνηση απέσυρε την εν λόγω διάταξη λίγες ώρες πριν την χθεσινή κατάθεση του Ν/Σ για την "αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ".

Το άρθρο 37 το οποίο διεγράφη από το εν λόγω Ν/Σ ανέφερε τα εξής: "Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται, τηρουμένων των κανόνων του ανταγωνισμού, η λειτουργία την Κυριακή και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων σε περιοχές νομού, δήμων, κοινοτήτων που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών, μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων του νομού. Στις προαναφερόμενες επαγγελματικές οργανώσεις επιδίδεται έγγραφη πρόσκληση να γνωμοδοτήσουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών για το εάν συμφωνούν. Μετά την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας αυτής ο Νομάρχης εκδίδει απόφαση χωρίς τη γνώμη τους. Η απόφαση δημοσιεύεται στον ημερήσιο και τοπικό Τύπο.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας καθορίζεται η λειτουργία των καταστημάτων τουριστικών περιοχών τις Κυριακές και αργίες, σε περίπτωση διαφωνίας των επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και στις περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις αφορούν δύο (2) ή περισσότερους νομούς".

Έτσι, αν τελικά πέρναγε η εν λόγω διάταξη, τότε με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται νέα διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το νέο καθεστώς σημαίνει ότι από την στιγμή που μια περιοχή θα κηρυχθεί ως "τουριστική", οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σ' αυτήν, ανεξαρτήτως αντικειμένου, θα μπορούν να προχωρούν σε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά τις βραδινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργές.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας για το θέμα της απόπειρας κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Η εν λόγω ρύθμιση βρίσκει την ΓΣΕΒΕΕ κάθετα αντίθετη δεδομένου ότι θα μετατραπεί σε ένα νέο μέσο εξοντωτικού ανταγωνισμού σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων αντιδρά δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν υπάλληλος των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, παραδίνει και αυτό το δικαίωμα στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο αυξάνοντας ακόμη παραπέρα τα κέρδη του.

Η κίνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να διαγράψει από το Ν/Σ την επίμαχη διάταξη μεταφράζεται ως ατολμία καθώς φοβούμενη νέο μέτωπο αντιδράσεων πριν ανοίξει η ΔΕΘ φάσκει και αντιφάσκει και αποπροσανατολίζει εργοδότες και εργαζόμενους.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024