Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕνέργειες για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης
ΥΠΕΚΑ

Ενέργειες για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης

Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Γιαννιού του νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης κατάστρεψε και το φοινικόδασος, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της […]

Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Γιαννιού του νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης κατάστρεψε και το φοινικόδασος, που<...> είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Κρήτης.

Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Ήδη συγκαλείται μια πρώτη, ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο, και για τους περαιτέρω χειρισμούς που απαιτούνται να εφαρμοστούν. Το γεγονός ότι ο “Φοίνικας του Θεοφράστου” πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

“Η καταστροφή του φοινικόδασους της Πρέβελης στο Ρέθυμνο από πυρκαγιά αποτελεί δυστυχώς τραγική απόδειξη ότι η αντιπυρική προετοιμασία, ειδικά φέτος, είναι ανύπαρκτη. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, δείχνει για άλλη μία φορά ότι το συνολικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι στον αέρα. Η ανεξέλεγκτη φωτιά έπληξε ανεπανόρθωτα όχι μόνο ένα εξαιρετικά σπάνιο οικοσύστημα διεθνούς εμβέλειας αλλά και έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης με μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία. Η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης πλήττει όχι μόνο το φυσικό μας πλούτο αλλά και μία από τις σημαντικότερες οικονομικές μας δραστηριότητες που βασίζονται σε αυτόν, ειδικά σε μία ασφυκτική οικονομική συγκυρία. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχαμε επισημάνει έγκαιρα τις κραυγαλέες αδυναμίες του συστήματος δασοπροστασίας και τις τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο. Έχουμε επίσης προτείνει να μπουν πλέον προτεραιότητες και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των σημαντικότερων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας καθώς υπάρχουν δάση που είναι μοναδικά και αντικειμενικά έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με άλλα, γι`αυτό και πρέπει να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ένα από αυτά, το φοινικόδασος της Πρέβελης, αφανίστηκε και πολύ δύσκολα θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι΄ αυτήν την καταστροφή και οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ανυπαρξία επιτήρησης και ελέγχων στην συγκεκριμένη οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης και την καθυστερημένη αντίδραση του μηχανισμού πυρόσβεσης. Καλούμε έστω και τώρα το αρμόδιο Υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την δασοπροστασία και τη δασική πολιτική ώστε να μην ζήσουμε ανάλογες ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού πλούτου μας στο μέλλον”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024