Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΣυνεργασία Sani Resort – Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την προστασία του μοναδικού δάσους της Σάνης
Περιβάλλον

Συνεργασία Sani Resort – Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την προστασία του μοναδικού δάσους της Σάνης

Sani Resort
Sani Resort, το δάσος της παραλίας Μπούσουλας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Όμιλο Sani/Ikos για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

Η 21η Μαρτίου 2024 έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών και η προστασία του περιβάλλοντος και της μοναδικής μεσογειακής βιοποικιλότητας, αποτελούν προτεραιότητα για τον
ξενοδοχειακό Όμιλο Sani/Ikos, που επενδύει συστηματικά σε περιβαλλοντικά προγράμματα για τη μελέτη και την ανάδειξη των οικοσυστημάτων γύρω από τα ξενοδοχεία του, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και κοινωφελή ινστιτούτα, προωθώντας, παράλληλα, μία πιο βιώσιμη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις και ενημερωτικά προγράμματα για τους επισκέπτες του.

Το Sani Resort, το θέρετρο του Ομίλου Sani/Ikos στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, εκτείνεται σε μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, όπου συνδέονται η θάλασσα, οι υγρότοποι και το δάσος της Σάνης. Για την προστασία του μοναδικού αυτού παράκτιου πευκοδάσους και της πλούσιας ζωής που φιλοξενεί, ο Όμιλος συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-EΛΓΟ “Δήμητρα”, δημιουργώντας το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Σάνης για μία σειρά από προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης και εξοικείωσης των επισκεπτών με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας.

sani_masterplan

“Το παρατηρητήριο έχει συμπεριληφθεί από το 2021 στο ελληνικό και διεθνές δίκτυο μακροχρόνιας έρευνας οικοσυστημάτων LTER, συμβαδίζοντας με τον υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαϊκό νόμο για την παρακολούθηση των δασών”, επισημαίνει η δρ. Μαριάντζελα Φωτέλλη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Δασικής Οικοφυσιολογίας-ΙΔΕ/ΕΛΓΟ ‘Δήμητρα’, που επιβλέπει τη δράση του παρατηρητήριου. “Βασικός μας στόχος είναι η μελέτη των αποκρίσεων του δάσους στην κλιματική αλλαγή και της συμβολής του στον μετριασμό της. Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις για την ανάδειξη και την προστασία των οικοσυστημικών υπηρεσιών του φυσικού δάσους χαλεπίου πεύκης“.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Sani/Ikos με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, λειτουργεί στη Σάνη ένας από τους λίγους πύργους μέτρησης ροών διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Ο πύργος υπολογίζει και καταγράφει την αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος και τη βιομάζα του δάσους, με στόχο να προσδιοριστεί το αποτύπωμα άνθρακα και η συμβολή του πευκοδάσους της Σάνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Sani Resort

Sani Resort, Bee Spot.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται δράσεις για την ενίσχυση της αναγέννησης του δάσους, μέσα από τη συλλογή κουκουναριών, την αξιολόγηση των σπερμάτων και την παραγωγή φυταρίων στο εργαστήριο. Μέσα στην επόμενη διετία, προγραμματίζεται η φύτευση περισσότερων από 6.000 φυταρίων χαλεπίου Πεύκης, με έμφαση στο παραθαλάσσιο τμήμα του δάσους που επηρεάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2019. Επίσης, μελετάται η τοπική βλάστηση, ενώ για την καταγραφή της πανίδας (μικρά θηλαστικά, πουλιά, έντομα) έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο φωλιών μέσα στο δάσος, μέσω του οποίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30 είδη εντόμων και 30 είδη φυτών.

Για την προστασία του δάσους, το Sani Resort διαθέτει ειδική ομάδα πυροπροστασίας, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ καθημερινά φροντίζει για τον καθαρισμό πολλών χιλιομέτρων δασικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. κλαδιά, φύλλα) από τη φροντίδα του δάσους συγκεντρώνονται για κομποστοποίηση σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου κομποστοποιούνται και όλα τα οργανικά απορρίμματα κήπου.

“Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μελετούμε την αποθήκευση άνθρακα του δάσους και τρόπους ενίσχυσής της, καθώς επίσης καταγράφουμε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του οικοσυστήματος”, σημειώνει η κα Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos. Οι δράσεις για τη μελέτη και την προστασία του δάσους της Σάνης εντάσσονται στο στρατηγικό πρόγραμμα αειφορίας που υλοποιεί ο Όμιλος, για το οποίο έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και πιστοποιήσεις. “Μέσω της συνεργασίας μας με τον ΕΛΓΟ, έχουμε παράλληλα σχεδιάσει μία σειρά από καθημερινές ξεναγήσεις στη φύση από οικοξεναγό και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επισκέπτες μας -ενήλικες αλλά και παιδιά- πάνω στην τοπική βιοποικιλότητα, από τα έντομα μέχρι τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά, που εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας του δάσους. Στα kids club, τα παιδιά έχουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν εντομολόγο και να βοηθήσουν την δουλειά του στο πεδίο ή να μάθουν να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα φυτά στο δάσος. Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση των επισκεπτών μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν σταθερά πιο εναλλακτικές και βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες κοντά στη φύση”.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 οι συμμετοχές των επισκεπτών του Ομίλου Sani/Ikos στις περιηγήσεις στο δάσος της Σάνης τριπλασιάστηκαν, ενώ συνολικά οι συμμετοχές σε οικολογικές δράσεις (π.χ. μονοπάτια ορνιθοπαρατήρησης, αποστολές παρακολούθησης δελφινιών, κ.ά.) υπερδιπλασιάστηκαν. Για την προστασία και την ανάδειξη του δάσους της Σάνης, ο Όμιλος καλεί τους επισκέπτες να προσφέρουν οικειοθελώς ένα ευρώ κατά το check out, το οποίο στη συνέχεια διπλασιάζει χρηματοδοτώντας τα προγράμματα ενίσχυσης της αναγέννησης και παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.

Sani Resort

Sani Resort, δασικό μονοπάτι.

Ο Όμιλος Sani/Ikos αρωγός και του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές του 2021

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της Μεσογειακής βιοποικιλότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Όμιλος Sani/Ikos συμμετέχει και σε άλλες δράσεις περιβαλλοντικού, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Στηρίζοντας την πρωτοβουλία του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” για την ανάπλαση της παραλίας Ροβιών στην Βόρεια Εύβοια και την ανάδειξη των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ο Όμιλος χρηματοδότησε τη μελέτη για το έργο ανάπλασης του παραθαλάσσιου οικισμού των Ροβιών. Στόχος του έργου είναι να αποκαταστήσει τη φυσική ομορφιά, αλλά και να αναδείξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, μέσα από τη δημιουργία πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, προσελκύοντας επισκέπτες αλλά -κυρίως- βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων του. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, ενώ πρόκειται να ενταχθεί και στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της περιοχής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024