Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιμελητήριο Δωδεκανήσου: Σημαντικές ευκαιρίες για τον Δωδεκανησιακό τουρισμό δίνει η διευρυμένη Ευρώπη

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου: Σημαντικές ευκαιρίες για τον Δωδεκανησιακό τουρισμό δίνει η διευρυμένη Ευρώπη

Οι ευκαιρίες, οι προοπτικές και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στα Δωδεκάνησα μέσα στην αγορά των 450 εκατ. κατοίκων της διευρυμένης Ευρώπης αναδείχτηκαν μέσα από μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Οι ευκαιρίες, οι προοπτικές και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στα Δωδεκάνησα μέσα στην αγορά των 450 εκατ. κατοίκων της<...> διευρυμένης Ευρώπης αναδείχτηκαν μέσα από μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στη Ρόδο (6/11) και την Κω(8/11), στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας Ενημέρωσης των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφοριών για τη Διεύρυνση, με θέμα “Οι Δωδεκανησιακές Επιχειρήσεις στη Διευρυμένη Ευρώπη – Προκλήσεις, Ευκαιρίες, Προοπτικές”. Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ηλίας Κωτιάδης στη Ρόδο, και ο κ. Κουρούνης, πρόεδρος της Επιτροπής Νησιών και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, στην Κω επεσήμαναν ότι η Διεύρυνση και ειδικότερα η αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών πρέπει να προβληματίσει όλες τις Δωδεκανησιακές επιχειρήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζονται.

Ο κ. Sebastien Cochard, Εμπορικός Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Πολωνία παρουσίασε την μελέτη που εκπονήθηκε από τα Εμπορικά Τμήματα των Γαλλικών Πρεσβειών στις χώρες της Διεύρυνσης με θέμα “Ο τουρισμός στη ζώνη της Διεύρυνσης”. Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά της τουριστικής αγοράς για κάθε χώρα αλλά και την τουριστική πολιτική της κάθε χώρας ξεχωριστά τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές τόσο για την προσέλκυση τουριστών από τις χώρες αυτές αλλά και επενδυτών.

Η κα. Ελένη Καλογεροπούλου-Gilleron, Οικονομολόγος-Ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προχώρησε σε μια αναλυτική προσέγγιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και με στοιχεία διεθνών οργανισμών απέδειξε πώς επηρεάζεται το τουριστικό προϊόν και ειδικότερα η ανταγωνιστικότητα του στη Διευρυμένη Ευρώπη. Τόνισε ότι “Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν προκαλεί μόνο ανακατατάξεις σε μερικές τουριστικές αγορές αλλά και προκλήσεις και ευκαιρίες για συμμαχίες, ανταλλαγές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αναδεικνύει την άμεση ανάγκη συγκρότησης των τουριστικών δυνάμεων για επιλογή τουριστικής πολιτικής και στρατηγικής υλοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιών, ώστε να ξεφύγουν από την απομόνωση και να ενεργοποιήσουν το δυναμικό τους στη διαδικασία της αρμονικής ανάπτυξης (sustainable tourism)”.

Ο κ. Αλκης Παπαδημητρίου, Εμπειρογνώμων και Υπεύθυνος του Προγράμματος ARGE 28, παρουσίασε το Πρόγραμμα ARGE 28 στο οποίο συμμετέχουν 28 Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και πώς αυτό αξιοποιείται από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις.

Ο κ. Ηλίας Ουζουνίδης, Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών GR-164 του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, παρουσίασε την “Εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφοριών” που ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2004. Τα ΕΚΠΕ, που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης των Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, θα υλοποιήσουν 400 δράσεις σε 26 διαφορετικές χώρες.

Οι δράσεις αφορούν:

  • Σεμινάρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα τη Διεύρυνση,
  • Δημιουργία Λεσχών Επιχειρηματιών,
  • Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

    Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στα πλαίσια της Διεύρυνσης. Το ελληνικό δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφοριών συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης με 6 Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ρόδος, Καβάλα, Ιωάννινα, Πειραιάς).

  • Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    Ετικέτες
    17/05/2024
    16/05/2024
    15/05/2024
    14/05/2024
    13/05/2024
    10/05/2024