Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈτοιμο το νομοσχέδιο για τις καταδύσεις

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τις καταδύσεις

Με το νέο νομοσχέδιο, που προωθείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αφορά στις καταδύσεις αναψυχής συμπληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμόςτου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση και προωθείται η […]

Με το νέο νομοσχέδιο, που προωθείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αφορά στις καταδύσεις αναψυχής συμπληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός<...>του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση και προωθείται η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Δίδεται έτσι ένα σημαντικότατο κίνητρο ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός από τους ωραιότερους καταδυτικούς και εν γένει τουριστικούς προορισμούς, με την εισροή συναλλάγματος, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από το άνοιγμα της αγοράς των καταδύσεων.

Εν πρώτοις υιοθετούνται πλέον και στην Ελλάδα τα ευρωπαϊκά πρότυπα στις καταδύσεις αναψυχής, όπως αυτά έχουν ενταχθεί σε όλες τις χώρες μέλη του ΕΟΧ, και ισχύουν. Καθιερώνεται ένα σύστημα διαπίστευσης των Οργανισμών πιστοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των αυτοδυτών, καθώς και των Παροχέων καταδυτικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές διακρίνονται ανάλογα με το είδος τους, πιστοποιούνται η καθεμία χωριστά από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης προϊόντων και χορηγείται για την πραγματοποίηση εκάστης, χωριστή άδεια από την αρμόδια Λιμενική Αρχή. Παρέχονται επιπλέον οι αναγκαίες εκ του νόμου εγγυήσεις ότι Παροχείς των καταδυτικών υπηρεσιών θα είναι μόνο οι νομίμως κατέχοντες σχετική άδεια, μέσω της πρόβλεψης αφ΄ ενός ότι με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, ενώ θα τηρείται στο ΥΕΝ σχετικό μητρώο, και αφ΄ ετέρου αυστηρών ποινών στους παραβάτες.

Ο νόμος προσανατολίζεται στο άνοιγμα της αγοράς και την απελευθέρωση της καταδυτικής δραστηριότητας, ενώ καταργεί και το προισχύσαν καθεστώς στις καταδύσεις. Παράλληλα όμως, θεσπίζει ποίκιλλες απαγορεύσεις και αυστηρές ποινές για τη διασφάλιση της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των δυτών, της διεξαγωγής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και των λοιπών θαλάσσιων δραστηριοτήτων, της προστασίας των βιότοπων και των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στις περιοχές, όπου υπάρχει η προοπτική δημιουργίας καταδυτικών πάρκων. Όλες οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι απολύτως εναρμονισμένες με το Κοινοτικό Δίκαιο και την εθνική νομοθεσία, ενώ θα υλοποιηθούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των συναρμοδίων Υπουργών.

Στόχος του ΥΕΝ είναι, όπως αναφέρεται σε χτεσινή του ανακοίνωση “η εκμετάλλευση των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν οκτώ μήνες ετησίως στη χώρα μας για την ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου μέσω της διενέργειας συστηματικών ψυχαγωγικών καταδύσεων”. “Θεωρούμε” καταλήγει η ανακοίνωση “ότι ο νόμος αυτός αποτελεί την καλύτερη δυνατή δίοδο για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024