Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΦωκάς: Ανοδική αναμένεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού και το 2008
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Φωκάς: Ανοδική αναμένεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού και το 2008

Την ανοδική τροχιά του περασμένου έτους εκτιμάται πως θα ακολουθήσει ο ελληνικός τουρισμός και το 2008 σε επίπεδο αφίξεων, το πιθανότερο με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία του τουριστικού και ξενοδοχειακού κόσμου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γεράσιμος Φωκάς

Την ανοδική τροχιά του περασμένου έτους εκτιμάται πως θα ακολουθήσει ο ελληνικός τουρισμός και το 2008 σε επίπεδο αφίξεων, το πιθανότερο με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία του τουριστικού<...>και ξενοδοχειακού κόσμου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γεράσιμος Φωκάς, μιλώντας στην προχτεσινή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του ΞΕΕ, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπουργοί, βουλευτές, εκπροσώποι των συλλογικών φορέων και όλοι σχεδόν οι παράγοντες τουρισμού της χώρας. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η διαπίστωση συγκεκριμένων αρνητικών ενδείξεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις λοιπές, πλην αφίξεων, επιδόσεις του τομέα (π.χ. τουριστικές εισπράξεις, διανυκτερεύσεις, εποχικότητα) επηρεάζει ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα και σε οικονομικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Κύριο ζητούμενο για τον τουριστικό τομέα, επεσήμανε, εξακολουθεί να αποτελεί η σαφής οριοθέτηση των πλαισίων νόμιμης λειτουργίας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε η κάθε επιχείρηση να μπορεί έγκαιρα να προγραμματίσει την ανάπτυξη και λειτουργία της. Αυτό επιβάλλει, τόσο την πλήρη συνέργια της τουριστικής πολιτικής με τις λοιπές κυβερνητικές πολιτικές, που επηρεάζουν τον Τουρισμό, άμεσα ή έμμεσα, όσο και την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης της τουριστικής αγοράς στο επίπεδο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ο κ. Φωκάς, ο τουριστικός τομέας αναπτύσσεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδίως σε σχέση με τις γειτονικές χώρες τόσο όσον αφορά στις τιμές, όσο και στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και νέων τουριστικών προϊόντων. Αυτό επιβάλλει την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την Πολιτεία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς. Επιβάλλει ακόμη ευστοχία, αλλά και σταθερότητα στη διαφημιστική προσπάθεια της χώρας μας, ώστε η τουριστική εικόνα της να παραμένει ζωντανή, ελκυστική και ποιοτική.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να πραγματοποιεί, καθοριστικά βήματα προόδου και αναβάθμισης, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ευθέως ανταγωνιστικές προς αυτές όλων των άλλων προορισμών. Η απρόσκοπτη, όμως, θετική πορεία του, προϋποθέτει την άμεση αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων, που τον ταλανίζουν και αποτελούν εμπόδια στην όποια αναπτυξιακή προσπάθειά του. Συγχρόνως, θα πρέπει η Πολιτεία να επιδείξει διάθεση διαλόγου και συστηματικής μελέτης των απόψεων των φορέων, και δη αυτών με καθολική αντιπροσωπευτικότητα στο χώρο τους, όπως το ΞΕΕ, πριν την λήψη μέτρων, όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, που, αντί να ανακουφίζουν και να στηρίζουν τον τουριστικό τομέα, επιφέρουν σύγχυση και επιδεινώνουν, άνευ λόγου, και το περιβάλλον, αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024