Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΜέτρα για ασφαλή μετακίνηση ΑΜΕΑ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ζητά η Μπερνιδάκη
Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Μέτρα για ασφαλή μετακίνηση ΑΜΕΑ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ζητά η Μπερνιδάκη

Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας των επιβατικών πλοίων και των λιμανιών για τους επιβάτες με αναπηρία, ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., κυρία Ελευθερία Μπερνιδάκη, με επίκαιρη ερώτηση της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας των επιβατικών πλοίων και των λιμανιών για τους επιβάτες με αναπηρία, ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., κυρία Ελευθερία Μπερνιδάκη, με επίκαιρη<...>ερώτηση της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μπερνιδάκη, εν’ όψει και της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου για τα «δικαιώματα και υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές», πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Οι επαρκείς υποδομές ασφάλειας και προσβασιμότητας για τους επιβάτες με αναπηρία να αποτελεί βασικό κριτήριο για την έκδοση των πιστοποιητικών ασφαλείας των επιβατικών πλοίων.
  • Η διάθεση συγκεκριμένου αριθμού ειδικά διαμορφωμένων θέσεων για τους επιβάτες με αναπηρία να αποτελεί υποχρέωση κάθε επιβατικού πλοίου.
  • Παροχή έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους επιβάτες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς επίσης και για στους συνοδούς τους, χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η ασφαλή μετακίνηση τους.
  • Δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης σχετικά με τις υποδομές προσβασιμότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και λιμένων της χώρας.


Η κυρία Μπερνιδάκη, παρουσιάζοντας το αφιλόξενο περιβάλλον που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιβάτες με αναπηρία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο επιβάτης με αναπηρία ξεκινά κάθε φορά ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Ένα ταξίδι γεμάτο δυσάρεστες συνήθως εκπλήξεις. Δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι συνθήκες θα συναντήσει σε κάθε λιμάνι και σε κάθε πλοίο. Χωρίς προσβάσιμες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι συμπολίτες μας με αναπηρία ζουν μια απαράδεκτη απομόνωση, είτε είναι κάτοικοι σε κάποιο νησί και θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποιο από τα νησιά μας για τουρισμό».

Στο πλαίσιο του έτους 2007, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως «Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους», η κυρία Μπερνιδάκη έθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη τα ακόλουθα ερωτήματα:


  1. Τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση της πλήρους προσβασιμότητας των πολιτών με αναπηρία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας;
  2. Τι μέτρα θα λάβει για την εξασφάλιση έκπτωσης στις τιμές των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τους επιβάτες με αναπηρία και τους συνοδούς τους;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024