Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜπορούμε να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα της Ελλάδας και να προσελκύσουμε επενδύσεις
Ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού στον τουρκικό Τύπο

Μπορούμε να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα της Ελλάδας και να προσελκύσουμε επενδύσεις

Σε συνέντευξή του στην στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στις κινήσεις διευκόλυνσης έκδοσης βίζας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και στο τουριστικό ρεύμα από τη γειτονική χώρα προς την Ελλάδα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδας Milliyet σχετικά με την αφαίρεση των απαιτήσεων της βίζας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, απάντησε: “Στον τομέα του τουρισμού ο σύνδεσμος ανάμεσα στα δύο μέρη πρέπει να είναι όσο πιο άνετος γίνεται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για το ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιδιώκουν να καταστήσουν βέβαιο, ότι οι απαιτήσεις της βίζας για την Τουρκία θα αφαιρεθούν. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα υπερασπίζεται τον τουρκικό αγώνα για την αφαίρεση των απαιτήσεων της βίζας Schengen στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα αρκετή αντίσταση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επιχείρημα μας  στην Ε.Ε. είναι το εξής: Υπάρχει μια καλή οικονομική δραστηριότητα και για τις δύο χώρες και οι απαιτήσεις της βίζας περιορίζουν τη θέση μας στον τουρισμό. Βασικά αυτό που λέμε στον τουρκικό λαό είναι ότι όχι μόνο δουλεύουμε μέσα στην Ε.Ε. να τον απαλλάξουμε από τις απαιτήσεις της βίζας αλλά παράλληλα απλοποιούμε τη διαδικασία που απαιτεί η συνθήκη Σένγκεν. Θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια ευελιξίας μέσα στο σκελετό της συνθήκης Σένγκεν για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα”.  

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ακόμη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών πηγαίνουν καλύτερα. “Και οι δυο συνειδητοποίησαν ότι είναι φυσικό να γνωριστούμε καλύτερα. Ανάλογα με το πώς πηγαίνει η οικονομία σε κάθε πλευρά, υπάρχει κίνηση από το ένα μέρος στο άλλο. Η οικονομική κατάσταση μεταβάλλεται κάθε χρόνο”.

Σε ερώτηση για το πως επηρεάζει τον τουρισμό η οικονομική κρίση, ο κ. Γερουλάνος απάντησε: “Πέρυσι είχαμε τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό. Οι βρετανικές εταιρείες που έφερναν τουρίστες στην Ελλάδα χρεοκόπησαν. Και ακόμα χειρότερα, όταν στις διαδηλώσεις που έγιναν πέρυσι στην Αθήνα υπήρξαν τρεις νεκροί. Αυτό έφερε πολλές ακυρώσεις. Δουλέψαμε σε άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Σερβία και η Κίνα. Αυτό εξισορρόπησε τις απώλειες που είχαμε πέρυσι. Αυτή τη χρονιά αυτές οι αγορές αυξάνουν, αλλά και οι Γερμανοί και οι Βρετανοί επιστρέφουν. Οπότε αυτή τη χρονιά δεν έχουμε δει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο, το αντίθετο πηγαίνει καλύτερα”.

Και ο υπουργός συνέχισε: “Περάσαμε νέους νόμους που απλοποιούν τη διαδικασία που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Απλοποιώντας τη γραφειοκρατία τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις έχουμε το ‘fast track’, που κάνει ακόμη πιο απλά τα πράγματα. Οι απαιτήσεις είναι οι ελάχιστες. Για τις μικρές επενδύσεις επίσης. Την ίδια στιγμή δίνουμε κίνητρα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία του τουρισμού. Δίνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα μπορεί κάποιος να επενδύει πιο ελεύθερα”.

Διευκρίνισε όμως ότι ο ελληνικός πολιτισμός θα διαφυλαχθεί. “Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη έχουμε, θα προστατεύει ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα. Τους λόγους για τους οποίους έρχεται ο κόσμος στην Ελλάδα. Πρέπει να το προάγουμε αυτό. Αν το καταστρέψουμε, δε θα έχει κανένα νόημα. Τα προβλήματα με τους επενδυτές δεν είναι για το πόσο ψηλά είναι τα κτίρια. Μπορεί μερικά… Δεν μπορείς να χτίσεις ουρανοξύστες στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται εντός του ελληνικού δικαίου. Δε θέλουν (οι επενδύτες) να έχουν να κάνουν με γραφειοκρατία, διαφθορά και δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν χρήματα. Μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα της Ελλάδας και να προσελκύσουμε επενδύσεις”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024