Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομάρχης Φωκίδας: Παράδειγμα προς αποφυγή η Αράχωβα

Νομάρχης Φωκίδας: Παράδειγμα προς αποφυγή η Αράχωβα

Είναι γεγονός ότι η Φωκίδα, παρόλο που βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα, αγνοείται από πολλούς και είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, αλλά […]

Είναι γεγονός ότι η Φωκίδα<.>, παρόλο που βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα, αγνοείται από πολλούς<...> και είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, αλλά ούτε καν με ποιους νομούς συνορεύει.

Μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας ταξιδέψαμε στον πανέμορφο αυτόν νομό και γνωρίσαμε τις ομορφιές του, οι οποίες -εν πολλοίς- είναι άγνωστες στους τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Ο νομάρχης Φωκίδας, κ. Απόστολος Καραχάλιος, μετά από επαφές που είχε με μέλη τόσο της Νομαρχιακής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια πρώην Κοινοτήτων του Νομού), δημιούργησε Τμήμα Τουρισμού της Νομαρχίας. Υπεύθυνη του Τμήματος είναι η κα Έφη Παπαλάιου, η οποία με χαμόγελο, αλλά και δυναμισμό, προτείνει λύσεις, ακούει προτάσεις, αλλά και αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν στον τομέα της τουριστικής προβολής του νομού Φωκίδας.

Όπως επισήμανε στο TDN ο νομάρχης Φωκίδας, κ. Απόστολος Καραχάλιος, "στόχος μας είναι η προβολή της παραλιακής και της ορεινής Φωκίδας, δηλ. του τμήματος αυτού που είναι άγνωστο στους περισσότερους είναι κατεξοχήν δείγμα των πλούσιων εναλλαγών του φυσικού τοπίου". Εν προκειμένω, τα λεγόμενα του κ. νομάρχη μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω το εξής χαρακτηριστικό: Στη Νομαρχία Φωκίδας υπάγεται το νησάκι Τριζόνια, το μόνο κατοικήσιμο νησί του Κορινθιακού Κόλπου. Το πανέμορφο και καταπράσινο αυτό νησάκι απέχει μόνο 600 μέτρα από την απέναντι στεριά της Φωκίδας, ενώ στο νησί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και δικύκλων, παρά μόνο ο ελλιμενισμός σκαφών και βεβαίως ορθώς γίνεται αυτό, γιατί πρέπει να διαφυλαχθεί απόλυτα αυτό το νησί, στο οποίο μπορείτε να κάνετε ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές (περισσότερα για το νησί αυτό, καθώς και για όλο τον νομό Φωκίδας, θα διαβάσετε σε προσεχές άρθρο μας).

Ο κ. νομάρχης δήλωσε με κάποια πικρία πως ο νομός του είναι άγνωστος ακόμη και σε στελέχη Υπουργείων. Μάλιστα, διηγήθηκε το εξής περιστατικό: Όταν ήρθε κάποια μέρα στην Αθήνα και είπε σε κάποιο στέλεχος Υπουργείου ότι θα γυρίσει αυθημερόν στο σπίτι του, εκείνος εξεπλάγη, λέγοντας: "Μα, καλά, θα γυρίσετε στο σπίτι σας αυθημερόν, κάνοντας τόσο μακρινό ταξίδι;"!

Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Καραχάλιος δήλωσε ότι "για μας η Αράχωβα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, εξαιτίας του γιγαντισμού και της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Στόχος μας δεν είναι η εμφάνιση ενός ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος προς τον νομό μας, γιατί τότε – π.χ. λόγω και της έλλειψης καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές – ο νομός μας θα δυσφημιστεί και βέβαια εμείς δεν θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας, ο οποίος είναι η ανάπτυξη ήπιου τουριστικού ρεύματος προς περιοχές άγνωστες στον Έλληνα και ξένο τουρίστα".

Ο κ. Καραχάλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, δήλωσε ότι -λόγω συγκεντρωτισμού- όντως ο νομός Φωκίδας ζει κάτω από τη σκιά των Δελφών και του Γαλαξιδίου, δύο κατεξοχήν τουριστικών προορισμών του νησιού. Ο νομός όμως, συμπλήρωσε ο κ. νομάρχης, έχει και πολλές άλλες ομορφιές στον ορεινό όγκο, αλλά και στην παραλιακή ζώνη. Ως προς την ανάπτυξη του ορεινού όγκου, συνεχίζονται -σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων Γάλλων ειδικών, αναρριχητών και εμπειρογνωμόνων- με εντατικό ρυθμό οι εργασίες για την αποπεράτωση του διεθνούς αναρριχητικού κέντρου στη Συκιά της ορεινής Φωκίδας. Πρόκειται για ένα χωριό που κυριολεκτικά βρίσκεται στη σκιά ενός θεόρατου βράχου, ενώ ήδη στην περιοχή χτίζεται μεγάλο υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, το οποίο θα φιλοξενεί τους επισκέπτες του κέντρου αυτού, ορειβάτες και μη.

Ο κ. νομάρχης ορθώς επισήμανε ότι η Φωκίδα ως νομός έχει μοναδικού κάλλους ομορφιές τόσο στον ορεινό όγκο της, όσο και στην παραλιακή ζώνη. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Φωκίδας, σύμφωνα με τον κ. νομάρχη είναι η γειτνίαση του νομού με την Πάτρα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο της περιφέρειας, ενώ ο ίδιο επισήμανε ότι μετά την περάτωση της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου τα πράγματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Καραχάλιος τόνισε, πάντως, ότι ασφαλώς υπάρχουν και προβλήματα: η ερήμωση ορεινών περιοχών, ο συγκεντρωτισμός (στον νομό υπάρχουν 3.500 κλίνες, το 90% των οποίων βρίσκεται στους Δελφούς), η κατά 50% μείωση των τουριστών αρχαιολογικού τουρισμού στους Δελφούς (ως μέρος, βέβαια, πανελλαδικού προβλήματος), η υπάρχουσα νοοτροπία (όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. νομάρχης, "όλοι σχεδόν τα θέλουν έτοιμα, χωρίς να αγωνίζονται οι ίδιοι").

Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας προκειμένου να προβάλλει τον τουρισμό της -μεταξύ άλλων- είναι: συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη "Φιλοξένια" της Θεσσαλονίκης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, φιλοξενία τουριστικών συντακτών στον νομό. Επίκειται επίσης φιλοξενία tour operators προκειμένου να γνωρίσουν τον νομό και να "ανοιχθούν" τουριστικά προς αυτόν. Τέλος, ως προς το υπό δημιουργία διεθνές αναρριχητικό κέντρο Συκιάς, σχεδιάζεται η διοργάνωση διεθνούς ορειβατικού-αναρριχητικού συνεδρίου με προσκεκλημένους κορυφαίους αθλητές του χώρου αυτού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024