Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαράνομη χωματερή εντός περιοχής Natura στην Επανομή Θεσσαλονίκης
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Παράνομη χωματερή εντός περιοχής Natura στην Επανομή Θεσσαλονίκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, σχετικά με την λειτουργία παράνομης χωματερής εντός της περιοχής Natura στην Επανομή Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τη Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκηςκαι […]

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, σχετικά με την λειτουργία παράνομης χωματερής εντός της περιοχής Natura στην Επανομή Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τη Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ.κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης<...>και Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

Όπως ανέφεραν “άλλος ένας υγρότοπος του νομού Θεσσαλονίκης, η λιμνοθάλασσα Επανομής, αν και είναι προστατευόμενη, αφού ανήκει στο δίκτυο Natura, καταστρέφεται. Η οικολογική και περιβαλλοντική αξία του εν λόγω υγροτόπου τον κατατάσσει στις 16 «οάσεις» του νομού, όπως καθορίστηκαν από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού”.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ) καταγγέλλει ότι η τοπική λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί σε χωματερή, όπου καίγονται και ενταφιάζονται σκουπίδια ρυπαίνοντας το περιβάλλον και απειλώντας την υγεία των κατοίκων καθώς στην περιοχή βόσκουν καθημερινά μεμονωμένα ζώα και κοπάδια.

Το θέμα ανέκυψε στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν μέλη της ΕΟΕ στην περιοχή το Νοέμβρη του 2007, όπου και διαπίστωσαν την εσκεμμένη καύση σε παράνομη χωματερή στον υγρότοπο της λιμνοθάλασσας της Επανομής Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της ΕΟΕ ειδοποίησαν το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε να διακοπεί η καύση και υποχρέωσε το δήμο να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Η συγκεκριμένη περιοχή, πριν αποφασιστεί να γίνει άλλη μία παράνομη χωματερή, ήταν ένα σημαντικό υγρολίβαδο δεκάδων στρεμμάτων (Natura 2000:1.420), το οποίο όμως αν και ανήκει στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών έχει καταστραφεί εξαιτίας της πληθώρας των φορτηγών και πάσης φύσεως οχημάτων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη εναπόθεση των σκουπιδιών και μπάζων.

Επειδή, η μεγάλη υποβάθμιση του υγρότοπου και η μόνιμη όχληση εντός της προστατευόμενης περιοχής είναι κάτι αρκετά σοβαρό και πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κάτοικοι, οι βουλευτές ρώτησαν τους κ.κ. υπουργούς:


  • Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η προστατευόμενη περιοχή και η λειτουργία της παράνομης χωματερής εντός των ορίων της περιοχής Natura;
  • Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και με ποιες συντονισμένες ενέργειες θα προωθήσουν και θα διασφαλίσουν την προστασία του υγροτόπου της λιμνοθάλασσας της Επανομής Θεσσαλονίκης;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/05/2024
22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024