Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυμβουλές προς τους τουρίστες από την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση

Συμβουλές προς τους τουρίστες από την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση

Με στόχο την καλύτερη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των καταναλωτών όταν πηγαίνουν διακοπές η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο) ανακοίνωσε τις παρακάτω οδηγίες. Όπως επισημαίνει η οργάνωση όσοι ταξιδεύουν […]

Με στόχο την καλύτερη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των καταναλωτών όταν πηγαίνουν διακοπές η<...> Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο<.>) ανακοίνωσε τις παρακάτω οδηγίες.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο πρέπει να γνωρίζουν ότι αν τους αρνηθούν την επιβίβαση, δικαιούνται κάλυψη των εσόδων διαμονής και διατροφής. Όσοι προτιμήσουν το πλοίο και τους αρνηθούν την επιβίβαση δικαιούνται επιπρόσθετα την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν για το εισιτήριο.

Οι παραθεριστές που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα μισθώσουν ταξί έχουν τα ίδια δικαιώματα που θα είχαν και στην πόλη τους. Δηλαδή, και στην περίοδο των διακοπών ο οδηγός οφείλει να τους πάει στον προορισμό τους, να μεταφέρει τις αποσκευές από το πεζοδρόμιο στο ταξί και αντίστροφα και να επιβιβάσει άλλο άτομο μόνο με την άδεια τους.

Όσοι μείνουν σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο, ενώ οι διαφημιζόμενες παροχές των ξενοδοχείων πρέπει να τηρούνται. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ., να έχουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό σπιτιού (ψυγείο, κουζίνα, σκεύη) και χώρους υγιεινής, να παρέχουν σεντόνια και πετσέτες. Και σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια.

Η Ε.ΚΑΤ.Ο. συμβουλεύει όσους νοικιάσουν αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους σύμβασης για την ενοικίαση. Το κατάστημα ενοικίασης πρέπει να έχει το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ., ενώ το αυτοκίνητο πρέπει να είναι ασφαλισμένο για κλοπή και φωτιά. Τη βενζίνη την πληρώνει ο παραθεριστής.

Όσοι διαθέτουν μικρό σκάφος, γιοτ, η άλλου είδους πλεούμενο πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικά σημεία για τα ην υποδοχή και εξυπηρέτηση των σκαφών και ότι απαγορεύεται η προσέγγιση τους σε παραλίες που κολυμπούν άνθρωποι και η ρήψη των λυμάτων στα λιμάνια.

Οι παραθεριστές αναπόφευκτα θα επισκεφθούν κάποιο εστιατόριο στον τόπο των διακοπών τους και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές είναι ελεύθερες, ενώ τα εστιατόρια οφείλουν να εκδίδουν καταλόγους όπου θα αναγράφεται η τελική τιμή για κάθε είδος και θεωρημένες αποδείξεις. Τα εστιατόρια απαγορεύεται να επιβάλλουν ελάχιστη κατανάλωση κατ’ άτομο και να χρεώνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην τελική τιμή.

Τέλος, οι νέοι που θα επισκεφθούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης πρέπει να
ξέρουν ότι αυτά είναι ανοιχτά μέχρι τις 3.30πμ από Κυριακή μέχρι Πέμπτη και το ωράριο είναι ελεύθερο Παρασκευή, Σάββατο και αργίες. Στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης επιτρέπεται η ελάχιστη κατανάλωση κατ’ άτομο, ενώ μπορεί να υπάρξει προσαύξηση των τιμών κατά 5% σε κέντρα που χαρακτηρίζονται τουριστικά.

Τέλος, τα νυχτερινά κέντρα οφείλουν να εκδίδουν τιμοκαταλόγους με την τελική τιμή ανά είδος και θεωρημένες αποδείξεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024