Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΤο Συμβούλιο της Ε.Ε. αρνείται την επαναδιαπραγμάτευση για τη μεταβίβαση δεδομένων
Απάντηση σε ερώτηση Παπαδημούλη

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αρνείται την επαναδιαπραγμάτευση για τη μεταβίβαση δεδομένων

«Tο Συμβούλιο έχει υπόψη του το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, αλλά δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Passenger Name Record (Μητρώο Ονομάτων Επιβατών) με τις Η.Π.Α.», απαντά το Συμβούλιο της Ε.Ε. στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δ. Παπαδημούλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφερόταν στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου…

«Tο Συμβούλιο έχει υπόψη του το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, αλλά δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Passenger Name Record (Μητρώο Ονομάτων Επιβατών) με τις Η.Π.Α.», απαντά το Συμβούλιο της Ε.Ε. στον ευρωβουλευτή<...>του ΣΥΝ, κ. Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφερόταν στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, που επέκρινε την συμφωνία Ε.Ε.-Η.Π.Α. για τη διαβίβαση δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιριών. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η αντίθεση του ευρωκοινοβουλίου να αποκτούν, τρίτες χώρες, πρόσβαση στα δεδομένα PNR, εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις της κυβέρνησης των Η.Π.Α., χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παπαδημούλης καλούσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση θέτοντας στις αμερικανικές αρχές τα προβληματικά σημεία, που εντόπισε το ευρωκοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο στην απάντησή του επεσήμανε ότι: «Έχει υπόψη του το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αλλά δεν σκοπεύει να αναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία PNR. Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν σε μια ισορροπημένη έκβαση αποδεκτή τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα υπονόμευε σοβαρά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διαπραγματευτικού εταίρου εάν ανακαλούσε μια συμφωνία η οποία μόλις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο».

Και η Επιτροπή όμως, συμπλέοντας με την άποψη του Συμβουλίου, στη δικής της απάντησή προς τον Έλληνα Έυρωβουλευτή αναφέρει ότι: «Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από έντονες και δυσχερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα, στις 23 Ιουλίου 2007, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων”.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανταλλαγής δεδομένων PNR, που επικρίθηκε ιδιαίτερα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίο, ο Επίτροπος κ. Φρατίνι αναφέρει ότι: «Στην επιστολή των Η.Π.Α. προς την Ε.Ε., που συνοδεύει τη συμφωνία αναφέρεται ρητά ότι η ανταλλαγή δεδομένων με τρίτες χώρες επιτρέπεται μόνο αφού εξεταστεί η σκοπούμενη χρήση και η ικανότητα του παραλήπτη να προστατεύσει τις πληροφορίες και μόνο στη βάση ρητής συμφωνίας μεταξύ των μερών που προβλέπει για τα δεδομένα της ιδιωτικής ζωής προστασία αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. (DHS) για τα PNR της Ε.Ε.».

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος Επίτροπος περιορίζεται να αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή λαμβάνει υπό σημείωση τις επιφυλάξεις του Κοινοβουλίου όσον αφορά στη συμφωνία και, στο μέτρο του δυνατού, θα προσπαθήσει να τις λάβει υπόψη κατά τον περιοδικό έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η κυνική αγνόηση από το Συμβούλιο και την Επιτροπή των ενστάσεων και προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου σε ένα σοβαρό θέμα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών εντείνει το έλλειμμα δημοκρατίας στην λειτουργία των Ευρωπαικών Θεσμών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμπράτει σε μια απαράδεκτη επιλογή».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024