Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤριάντα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν για την μεταολυμπιακή τουριστική προοπτική της χώρας

Τριάντα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν για την μεταολυμπιακή τουριστική προοπτική της χώρας

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση τριάντα τριών (33) βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία επερωτούσαν τους συναρμόδιους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, για την απαξίωση της μεταολυμπιακής τουριστικής προοπτικής της χώρας

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση τριάντα τριών (33) βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία επερωτούσαν τους συναρμόδιους<...> Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών, για την απαξίωση της μεταολυμπιακής τουριστικής προοπτικής της χώρας.

Στη συζήτηση της παραπάνω επερώτησης η Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση ανέφερε τα παρακάτω:

“Νομίζω ότι για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σήμερα έκανε αντιπολίτευση και αδιαφόρησε, ή απαξίωσε τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μη δίνοντας στα συγκεκριμένα ερωτήματα που βάζει η επερώτηση συγκεκριμένες απαντήσεις. Αυτό άλλωστε έχει γίνει πάρα πολλές φορές.
Και ειλικρινά, επειδή μίλησε για φαντασία στον τουρισμό ο κύριος Υπουργός, θέλω να πω ναι στη φαντασία μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να ανοίξει τελικά τα φτερά και τους ορίζοντες για μια καλύτερη τουριστική ανάπτυξη, αλλά τελικά η πραγματικότητα ξεπέρασε το ιδεατό πρότυπο, της φαντασίας μας δηλαδή τη βηματησιά.

Θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν ανήκει σε αυτούς που την εξαγγέλλουν ή δια των εξαγγελιών την επικοινωνούν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Είναι, λοιπόν, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για να το αντιμετωπίζετε έτσι και για να αντιμετωπίζεται έτσι στη Βουλή, όταν δεν απαντάτε ούτε σε επίκαιρες ερωτήσεις, ούτε σε ερωτήσεις, ούτε στη επερώτηση σήμερα σε συγκεκριμένα στοιχεία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την τουριστική ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία και η ελληνική περιφέρεια.

Καταλαβαίνω ότι δεν ενοχλείστε καθόλου, γιατί τα δημοσιεύματα του Υφυπουργού σας μιλούν για χαμόγελα ανάτασης. Στη Βουλή δεν υπάρχουν απαντήσεις. Οι εξαγγελίες συνεχίζουν να είναι στο ρυθμό των εξαγγελιών της Πάτρας του Πρωθυπουργού δεκατέσσερις μήνες πριν.

Είναι σαν το τραγούδι “πέρασε κιόλας ένας χρόνος” και η ίδια επερώτηση μένει επίκαιρη γιατί τίποτα δεν έχει γίνει και τα ίδια λόγια λέτε και τις ίδιες εξαγγελίες έκανε και ο Πρωθυπουργός όταν σας επισκέφθηκε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Υπουργείο, λοιπόν, χωρίς αρμοδιότητες. Σφραγίδα δηλαδή, κύριε Υπουργέ, ανύπαρκτης πολιτικής το Υπουργείο της Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτοδιαφημίζεται αισιόδοξο και αυτοανακηρύσσεται εγγυητής της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς περιεχόμενο. Τελικά δηλαδή περιορίζεται, αυτοπεριορίζεται σε ένα Υπουργείο εξαγγελιών, διαμαρτυριών και παραπόνων.

Θα κάνω μία παράφραση, κύριε Υπουργέ. Φοβάμαι ότι, αφού δεν μπορείτε να γίνετε ο Υπουργός της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και αφού το Υπουργείο σας δεν μπορεί να αποκτήσει το περιεχόμενο της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, αποφασίσατε να γίνετε το τουριστικό προϊόν, δηλαδή διαφημίζετε τους εαυτούς σας, το Υπουργείο σας και την ανύπαρκτη πολιτική σας.

Δεν θα ήθελα να κάνω μία στείρα αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική διαδικασία εδώ, αν πραγματικά δεν άκουγα με πολλή προσοχή την ομιλία σας . Δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, σε καμία από τις ερωτήσεις. Απλώς για μια ακόμη φορά τη συμπλεγματική σας διάθεση -της Κυβέρνησης σας συνολικά και του κόμματός σας- την καταθέσατε εδώ. Ένα χρόνο, δεκατέσσερις μήνες μετά, ρωτάτε τι κάναμε εμείς, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και για αυτά που πήρατε από το ΠΑΣΟΚ, αυτά που κληρονομήσατε, τα οποία εδώ τα είπατε ελάχιστα για να μην τα πείτε τίποτα, γιατί φαίνεται τελικά βαρεθήκατε και εσείς τις “τιποτολογίες” του Υπουργείου σας και των απαντήσεών σας μέσα στη Βουλή, έρχεστε λοιπόν και ρωτάτε τι κάναμε εμείς. Τα είπατε ελάχιστα και δεν είπατε γιατί εσείς δεν μπορέσατε αυτά τα ελάχιστα να τα αξιολογήσετε, να αξιοποιήσετε, να τα επισκευάσετε, να τα διορθώσετε, να τα διευρύνετε, να τα εμπλουτίσετε. Γιατί; Δεν μπορείτε; Δεν ξέρετε; Έχετε μάθει μόνο από αυτήν την επικοινωνιακή πολιτική; Ζείτε το δικό σας μύθο;

Εγώ ειλικρινά λυπάμαι, κύριε Πρόεδρε, γιατί νομίζω ότι τελικά το χειρότερο πράγμα για έναν Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία στην τουριστική βιομηχανία κατέχει αυτές τις υψηλές θέσεις, είναι δυστύχημα ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης να αυτοθαυμάζεται ή να δημιουργεί εικόνα για να τον θαυμάζουν, χωρίς όμως να τον καταλαβαίνουν και χωρίς να νοιώθουν την ασφάλεια που χρειάζεται να έχει η χώρα μας, η ελληνική περιφέρεια, η ελληνική οικονομία για την ανάπτυξη, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού, με σεβασμό βεβαίως σε όλα τα στοιχεία της βιωσιμότητας του τουρισμού και σε όλες τις εναλλακτικές μορφές του. Θεωρητικά -θα μου πείτε- σας μιλώ. Μα, πολύ θεωρητικά και ρομαντικά μας μαλώσατε σήμερα χωρίς να έχουμε ένα στοιχείο.

Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για περιβαλλοντικές μελέτες, χωροταξικούς σχεδιασμούς και ακούω και τον κ. Σουφλιά να μιλάει για ειδικά χωροταξικά πλαίσια του τουρισμού και αυτά θα γίνουν -λέει- σε ένα χρόνο. Αλήθεια, σαν οριζόντια πολιτική ο τουρισμός αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες δεν απασχόλησε καμιά συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή των συναντήσεών σας με τους αρμόδιους Υπουργούς; Δεν ξέρετε δηλαδή ότι αυτές οι συναινέσεις και η διαβούλευση, για τα οποία μας καταγγείλατε ότι δεν τα κάναμε όταν αποφασίζονταν νόμοι ή και υπουργικές αποφάσεις, πέρασαν από πολύ σκληρή διαβούλευση με συγκρούσεις, με τοποθετήσεις, με πολυχρωμία απόψεων;

΄Αλλωστε, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας -μιλάω για τον κ. Κοκόση- ξέρει πάρα πολύ καλά να σας πει για το χωροταξικό σχεδιασμό, για τα περιφερειακά χωροταξικά, για τα ειδικά πλαίσια που έχουν ξεκινήσει είτε για τον παράκτιο χώρο είτε για τους ορεινούς όγκους και για τον ορεινό τουρισμό, για τις συμφωνίες τότε με το Υπουργείο Ανάπτυξης που είχε την αρμοδιότητα του τουρισμού. Όλα αυτά τα απαξιώσατε; Τα διαγράψατε; Τα γνωρίζετε κατ` αρχάς; Αν, λοιπόν, τα γνωρίζετε, πείτε μας πού είναι τα λάθη και τι διορθώσεις κάνατε. Εάν δεν τα γνωρίζετε, δικό σας το πρόβλημα της ανεπάρκειας. Αλλά ακόμη και αν όλα είναι στραβά και αν όλα δεν μπορούν να ειπωθούν εδώ, εσείς, κύριε Υπουργέ, με το πολύ ευγενικό, αισιόδοξο χαμόγελο του τουρισμού και της ανάπτυξης πείτε μας τι σκεφτήκατε με τη διαβούλευση των συνεργατών σας και την πολιτική του κόμματός σας, ποια παραγωγή πολιτικής για τον τουρισμό κάνατε για να καταθέσετε στη Βουλή.

Το ότι κύριε Πρόεδρε, αποχωρεί ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημαίνει κάτι την ώρα που μιλάει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της επερωτώσας παράταξης. Σημαίνει ότι δεν μπορεί να απαντήσει. Κάθομαι εδώ κύριε Πρόεδρε και δεν ανεβαίνω στο Βήμα γιατί έχω μία σειρά από στοιχεία των αντιφατικών δηλώσεων του κυρίου Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της σημερινής Κυβέρνησης για τα θέματα τουρισμού, χωροταξικού σχεδιασμού και για όλα αυτά τα προγράμματα. Και βέβαια φεύγει ο Υπουργός.

Εγώ καταγγέλλω αυτή την αδιαφορία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης ως ένδειξη ελλείμματος πολιτικής για τον τουρισμό. Αρνείται ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης να απαντήσει στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη επερώτηση και αποχωρεί της Αιθούσης για να λύσει τα τεχνικά ζητήματα της επικοινωνιακής του πολιτικής, τα χαμόγελα της δικής του διαφήμισης στο εξωτερικό, χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, δεν μας πτοούν όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία βάζετε, τα σαράντα οκτώ τουριστικά γραφεία κλπ., όλα αυτά υπό την πίεση των δικών μας ερωτήσεων, των δηλώσεων του τομέα μας; Δεν μας πτοούν οι διεθνείς σχέσεις που προσπαθεί να αναπτύξει ο κ. Αβραμόπουλος που τώρα ανακάλυψε την Αμερική και το κύρος της Ελλάδας στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική πολιτική ανά τον κόσμο; Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ζητάει πίστωση χρόνου ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν έχει τι να πει, δεν ξέρει τι να πει. Διαμαρτύρονται όλοι οι τουριστικοί φορείς.
Ο ίδιος ο ΣΕΤΕ μίλησε για την ανυπαρξία μάρκετινγκ, για την ανυπαρξία μιας μελέτης που θα δείχνει τη φέρουσα ικανότητα της χώρας μας στην τουριστική ανάπτυξη, στον τουρισμό και τα στοιχεία εκείνα και τις δράσεις που θα έχουν πραγματικά τη δυνατότητα και την κινητήριο δύναμη για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Σας είπαν οι συνάδελφοι ότι υπήρχε προγραμματισμός για το 2010, ότι υπήρχε σχέδιο μέσα από διαβούλευση και μέσα από συναίνεση. Τι έγινε αυτό; Το ακυρώσατε κύριε Υπουργέ, δεν σας άρεσε. Είπατε κάτι καινούργιο; Φέρτε το να το δούμε. Ας δούμε λίγο και την πολιτική πέρα από τα ωραία λόγια, που και αυτά χρειάζονται, γιατί εν αρχή ο λόγος, όπως θα πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο φίλος μου ο αγαπητός κ. Πολύδωρας. Αλλά ας τη δούμε την πολιτική και ως μία θετική επιστήμη και ως πεδίο εφαρμογής τελικά, με συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία.

Δεν έχετε τίποτα να πείτε, κύριε Υπουργέ, λυπάμαι πάρα πολύ, δεκατέσσερις μήνες, παρά το ότι κάνατε ένα Υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς πολιτικές με νομοσχέδια. Αργήσατε; Δεν τα καταφέρατε; Πάντως δεν έχετε φέρει τίποτα.
Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι αλλά η αυτοκριτική που ζητάει συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην τουριστική ανάπτυξη δεν χωράει, γιατί το ΠΑΣΟΚ στα θέματα τουρισμού, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνδύασαν τον τουρισμό και τον διεύρυναν μέσα σε όλες τις πολιτικές. Αυτή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν πολιτική γενναία, ήταν πολιτική αυτοπεποίθησης και δημιουργίας.

Εδώ ας μας απαντήσει ο κύριος Υπουργός γιατί η Νέα Δημοκρατία τελικά ακολουθεί το έθος της άρνησης και της καταγγελίας κατά του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να ακολουθήσει το ήθος της πολιτικής πρότασης, της δημιουργικής πολιτικής πρότασης για τον τουρισμό και της δημιουργικής πολιτικής συζήτησης μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για τα θέματα αυτά που ζητάει ο κύριος Υπουργός συναίνεση. Να συναινέσουμε πού; Στα ανύπαρκτα σχέδιά σας; Στα ανύπαρκτα νούμερα; Στο ανύπαρκτο έργο; Πώς θα κρίνουμε εμείς; Σας ζητάμε εμείς με τις ερωτήσεις μας να μας πείτε στα επιμέρους στοιχεία τι έχετε κάνει.

‘Αρα λοιπόν, φέρουσα ικανότητα; Μελέτη καμία. Διαφήμιση; Στο μύθο σας. Καμπάνια; Ούτε στην περιφέρεια. Παρακολουθώ κύριε Υπουργέ την περιφέρεια και βλέπω ότι όλοι περιμένουν. Γιατί και εγώ είμαι από μία πόλη που ήταν ολυμπιακή πόλη που έχει ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Περιμένουν λοιπόν ακόμα με την κεκτημένη ταχύτητα της δημιουργικής παρέμβασης των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του τεράστιου έργου, σεβασμού προς την ελληνική κοινωνία, περιμένουν ακόμα, όχι τις επισκέψεις σας κύριε Υπουργέ, όχι αυτές τις απλές περιοδείες που μοιράζετε χαμόγελα, αλλά περιμένουν ακριβώς να αξιοποιήσετε και να συνυπογράψετε ή να πείτε γιατί δεν συνυπογράψατε το μερίδιο της μεταολυμπιακής χρήσης στο κομμάτι του τουρισμού.
Και μιλάω για περιοχές με πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις που δεν φθάνει απλά να οριοθετείτε σαν Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα κάνετε κάποια πράγματα. Εσείς που μιλήσατε για βιώσιμο τουρισμό και για εναλλακτικές μορφές στις εξαγγελίες σας τι θα κάνετε με το συνεδριακό τουρισμό αξιοποιώντας συγχρόνως και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Περιμένουν οι πολίτες, οι φορείς, οι παραγωγικές τάξεις, ο κόσμος της τουριστικής οικονομίας τη δική σας συγκεκριμένη παρέμβαση. Όμως, δεν φέρατε καμία ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Απλά, δεχθήκατε κάποιες ζώνες ελευθέρου εμπορίου γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτό σας αρκεί. Δεν έχετε τον πήχυ ψηλά κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε όραμα και σχέδιο. Τελικά δεν υπάρχει και το ήθος της αυτοκριτικής μιας κυβέρνησης 14 μηνών η οποία δεν έχει να πει τίποτα. Απλώς καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Λυπάμαι που τελικά αναγκάζετε και τον κύριο Πρωθυπουργό πολλές φορές να επαναλαμβάνεται στις εξαγγελίες του με αφορμή την ευρωβίζιον και τους νικητές περνώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας. Ακόμη και αυτοί που πίστεψαν στα ωραία χαμόγελα του Υπουργείου σας σήμερα θεωρούν ότι δεν έχουμε μέλλον με αυτή την ανύπαρκτη πολιτική σας.

Ο ΕΟΤ δεν έχει διοικητικό συμβούλιο επί πολύ καιρό. Οι υπηρεσίες είναι αδρανείς. Εσείς οι ίδιοι καταγγείλατε όλους τους οργανισμούς του Υπουργείου σας και όλους τους ανθρώπους, ανθρώπους με εμπειρία, με know how. Το λέω αυτό γιατί γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σας δούλεψαν ως σύμβουλοι και σε άλλα Υπουργεία και γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει γίνει. Εσείς τα απαξιώσατε όλα. Δεν έχετε να πείτε κάτι και σας φταίνε τα παλιά; Ωραία. Αναφερθήκατε στην ΕΤΑ και στα προγράμματα. Τώρα, τι κάνει η ΕΤΑ; Τι θα γίνει με τις επιλεκτικές παραχωρήσεις δεξιά και αριστερά κάποιων χώρων που μπορούν να αναπτύξουν τον τουρισμό; Εσείς όμως κατά το δοκούν και κατά το πελατειακό σύστημα παραχωρείτε επιλεκτικά αυτούς τους χώρους άλλοτε σε δήμους και άλλοτε σε παρέες του κόμματός σας. Ποια είναι η στρατηγική σας γι` αυτά τα θέματα; Αδιαφάνεια, έλλειψη αξιολόγησης, έλλειψη κριτηρίων. Επί 15 μήνες ανακοινώσεις για όλη αυτή την ιστορία χωρίς να έχουμε τίποτα συγκεκριμένο.

Πρέπει να σας πω ότι ανησυχούν και οι επενδυτές του τουρισμού παρ` όλο τον αναπτυξιακό νόμο. Θα ήθελα να μου πείτε κύριε Υπουργέ σ` αυτές τις 100 επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου πόσες είναι τουριστικές και προς ποία κατεύθυνση. Θα ήταν χρήσιμο να μας απαντήσετε.

Είστε υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις στον κοινωνικό τουρισμό και στις μαθητικές εκδρομές αλλά και σε όλα τα προγράμματα που είχαμε προωθήσει ακουμπώντας στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Πρέπει να απολογηθείτε τι έχετε κάνει αυτούς τους 15 μήνες. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα. Οι 750.000 εργαζομένων στους χώρους του τουρισμού, οι χιλιάδες επιχειρήσεις αγωνιούν για να αποσπάσουν από εσάς ένα συγκεκριμένο στόχο για να βοηθήσουμε.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μα είναι το βαρύ πυροβολικό μας. Είναι αναγκαία για την οικονομία και για την ανάπτυξη της περιφέρειας ώστε να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Δεν είναι δυνατόν σ` αυτήν την Αίθουσα εν είδει αυτοδιαφήμισης να απαξιώνεται τελικά όλη αυτή η αγωνία του ελληνικού λαού της επιστημονικής, της παραγωγικής και της κοινωνικής οικογένειας της χώρας μας.”

Στην δευτερολογία της η βουλευτής Μαγνησίας και Συντονίστρια του Θεματικού Κύκλου Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, κα Ροδούλα Ζήση, τόνισε τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ και απευθύνομαι σε σας, μια και ο κύριος Υπουργός, όταν απευθυνόμουν σε εκείνον, έλειπε το μισό χρόνο, παρ` όλο που μου έκανε παρατήρηση και υποδείξεις από το Βήμα ότι στην πολιτική δεν πρέπει να λέμε τις αλήθειες, αλλά απλώς να κάνουμε κάποιες κολακείες αμφίδρομες.
Ο κύριος Υπουργός, ξανακαταθέτω στη Βουλή, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, και κύριοι συνάδελφοι, ότι εσκεμμένα θεωρώ ότι από την ώρα που αρχίζει η δική μου αγόρευση, δεν ξέρω τι φοβάται, δεν ξέρω ποιες ενοχές έχει, φεύγει συστηματικά εκτός Αιθούσης. Και όταν παίρνει το λόγο, κάνει παρατήρηση για λοιδορίες σε πράγματα που δεν άκουσε.

Ξέρει ο κύριος Υπουργός, κι εγώ ξέρω πολύ καλά, ότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί ή η πολιτική που δεν υπάρχει, αλλά ο τρόπος της επικοινωνίας που ακολουθεί έχει πάρα πολλά τέτοια στοιχεία τα οποία μετουσιώνονται σε ενοχές για τον Υπουργό, ώστε να μην είναι σε θέση να δέχεται κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Κύριε Πρόεδρε, καταγγέλλω εδώ ότι ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δεν αντέχει το διάλογο στο Κοινοβούλιο. Δεν αντέχει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η επερώτηση, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι εδώ σήμερα.

Δεν μας απήντησε, αλλά είπε, για να μας κόψει τον αέρα, ότι είμαστε ικανοποιημένοι απ` αυτά που κάνουμε. Και όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το μερίδιο του τουρισμού σε όλες τις πολιτικές, μεταφορών, υποδομών και ανάπτυξης στον αναπτυξιακό νόμο, δεν μας απήντησε. Μας ερώτησε: Εσείς, τι κάνατε;
Λέω, λοιπόν, για να καταγραφεί στα Πρακτικά και να το ακούσει ο ελληνικός λαός ότι και στη δευτερολογία του ο Υπουργός δεν απήντησε και ζητώ από εσάς, κύριε Πρόεδρε, να τον ρωτήσετε, όταν θα ξανάρθει στην Αίθουσα, δεν ξέρω πότε, πόσα προγράμματα για νέα ξενοδοχεία έχει εγκρίνει ο ίδιος ο Υπουργός; Τελικά την υπογραφή του σε ποιο αναπτυξιακό σχέδιο, μελέτη, έρευνα αγοράς, μάρκετινγκ, πρόγραμμα, έχει βάλει ο κ. Αβραμόπουλος;

Κύριε Πρόεδρε, επειδή με γνωρίζετε πολύ καλά και δεν περιμένουμε από εδώ την αξιολόγηση του λαού της Μαγνησίας να την κάνει ο κύριος Υπουργός, θέλω να πω να μη δείχνει τόσο νεοπλουτισμό στην επικοινωνιακές εντυπώσεις και στην πολιτική, γιατί αυτό δεν πρέπει να χαρακτηρίζει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και ο λαός της Μαγνησίας και ο παραγωγικός και τουριστικός κόσμος θέλουν να έχουν μία συγκεκριμένη απάντηση που εκεί την υποσχέθηκε ο κύριος Υπουργός για τα ΤΕΙ τουριστικής ανάπτυξης, για τις σχολές τουριστικής ανάπτυξης, για το θεματικό πάρκο της Κάρλας, για το ορεινό θεματικό πάρκο στην περιοχή του Αλμυρού στην Όθρη, για τις προστατευόμενες περιοχές και τον οικολογικό τουρισμό. Και να απαντήσει, για τα προγράμματα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχε δρομολογήσει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οικολογικό τουρισμό, αγροτουρισμό, περιπατητικό τουρισμό -ξέρει ο κ. Αβραμόπουλος ότι υπάρχουν οι δικές μου υπογραφές σε μονοπάτια και καλντερίμια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας που οι ξένοι τουρίστες, που έρχονται πολύ συχνά στις περιοχές αυτές ζήτησαν να γίνουν, γιατί ενδιαφέρονται γι` αυτόν τον τουρισμό- και βεβαίως για τον ιαματικό τουρισμό που ο κύριος Υπουργός μας είπε ότι θα τον φέρει στη Βουλή.
Να πούμε όμως στους πολίτες ότι αυτές ήταν προτάσεις δικές μας. Και τελικά φέρνει τα ίδια τα δικά μας κείμενα, τις ίδιες τις δικές μας πολιτικές. Εγώ θα τον παραδεχθώ αν έχει το θάρρος να το παραδεχθεί. Πήγε λίγο δειλά, με πρώτα δειλά φτερουγίσματα θάρρους πολιτικού άνδρα στο τέλος να πει “στα δικά σας θα δείτε ότι θα συναινέσουμε”.

Κύριε Πρόεδρε, είχα όλη την καλή διάθεση, και την έχω πάντα, το ξέρετε. Ο κύριος Υπουργός αντί να απαντήσει στις δικές μας ερωτήσεις, μας είπε “σας ρωτώ τι κάνατε εσείς”;

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι εμείς θα συμβάλουμε σε μια πολιτική επιλογή ενός βιώσιμου τουρισμού -κύριε Υφυπουργέ, που είστε εδώ κι εσείς έχετε, φαίνεται, περισσότερη υπομονή να με ακούτε- ενός τουρισμού που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής σχέσης μεταξύ των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης και να θωρακίζει και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν επιτρέπεται οι σύμβουλοι να χαμογελούν ειρωνικά. Δεν ξέρω αν αυτό το νέο ήθος υπάρχει εδώ, ή αν τηρούν σημειώσεις και καταγράφουν τα θέματα που βάζω για την πολιτική στόχευση που πρέπει να έχει ο βιώσιμος τουρισμός στην Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε την ευθύνη της διαδικασίας και μη αφήνετε στο απυρόβλητο τους νεόπλουτους της πολιτικής εξουσίας που νομίζουν ότι η δημοκρατία γίνεται με τον εξουσιασμό πάνω στην άλλη άποψη, μια άποψη που δοκιμάστηκε απέναντι στον ελληνικό λαό, εννοώ την άποψη του ΠΑΣΟΚ και που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν και έφθασαν εκεί που έφθασαν τον κ. Αβραμόπουλο, για να γίνεται ο ίδιος τουρίστας στα πεπατημένα της δικιάς μας πολιτικής.

Η σύγχρονη, λοιπόν, απαίτηση είναι η ποιότητα την οποία ο Πρωθυπουργός πολλές φορές επαγγέλλεται και εξαγγέλλει, αλλά αυτή η ποιότητα στηρίζεται στην αξιοποίηση των υποδομών, γι` αυτό και η επερώτησή μας. Τι γίνεται με την αξιοποίηση των υποδομών, ποια είναι η μελέτη-έρευνα. Στηρίζεται επίσης στον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων, στη δραστική βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και άλλων δραστηριοτήτων. Πρέπει να διαφοροποιηθούμε για να αναβαθμίσουμε τον τουρισμό. Και αυτά τα ερωτήματα βάζαμε, κύριε Πρόεδρε, στον κύριο Υπουργό για να απαντήσει. Πώς ενισχύονται τα τουριστικά δίκτυα διανομής και μεταφοράς -δεν μας είπε τίποτα- προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, που θα ενισχύει την κοινωνική ευημερία και θα υποστηρίζει τις κοινωνικές και παραγωγικές τομές.
Βεβαίως, το πρόγραμμα για το οποίο έγινε λόγος, που είπε ο κ. Ευθυμίου -και ο κύριος Υπουργός το είδε απλά σαν σχολική εκδρομή, τις λευκές και πράσινες τάξεις- δεν είναι μια αναπτυξιακή προσπάθεια; Δεν είναι μια τουριστική ανάπτυξη με σύγχρονη δια βίου,, θα έλεγα, εκμάθηση των πολιτιστικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών αγαθών και αποθεμάτων που έχει αυτή η χώρα; Αυτή η χώρα έχει μια σύνθεση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που αν ο κ. Αβραμόπουλος, ήθελε πραγματικά και είχε ενδιαφέρον γι` αυτήν τη χώρα και τον τουρισμό, ένα χρόνο θα καθόταν, αν το ήθελε, να κάνει ακριβώς αυτήν την καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για να μπορέσει αυτή την πλούσια σύνθεση να την αξιοποιήσει και να αξιολογήσει- εκεί που κάθεται και αξιολογεί τους συναδέλφους του, εμάς δηλαδή- να αξιολογήσει αυτά τα πλεονεκτήματα και με τους ειδικούς συμβούλους να στήσει και να συνθέσει τη νέα στρατηγική που εμπεριέχει ό,τι καλό βρήκε μέχρι σήμερα και βεβαίως προωθεί πολύ περισσότερο την ανάπτυξη την τουριστική.

Εκεί θέλαμε, κύριε Πρόεδρε, να βάλουμε και εμείς τις πινελιές, της δικιάς μας δημιουργικής κοινοβουλευτικής κατάθεσης αφού πρώτα έχουμε απαντήσεις στα αιώνια τείνουν να γίνουν ερωτήματα συγκεκριμένων θεμάτων, για το τι σκέπτεται, τι θα κάνει, ή τι έκανε αυτό το Υπουργείο.

Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, κατανοώ την ευαισθησία που έχετε, γιατί και εσείς στην περιοχή σας έχετε ερωτηματικά ως Βουλευτής του Νομού Τρικάλων, γιατί και εκεί δεν δόθηκαν απαντήσεις και δεν έχει γίνει τίποτα. Και καταλαβαίνω τη δυσκολία σας.

Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα. Με πρόσβαλε ο κύριος Υπουργός γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει και ζήτησε από τη Μαγνησία να με αξιολογήσουν σήμερα, λέτε και δεν με αξιολογούν χρόνια. Με επαίνεσε ο κ. Πολύδωρας, για το ήθος της τοποθέτησής μου και το περιεχόμενο. Κάποιο πρόβλημα, λοιπόν, έχει η κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση και ειδικά με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και όχι εμείς, όπως κατήγγειλε ο κύριος Υπουργός ,για τα προβλήματα που είχε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τον τουρισμό.

Παρά το γεγονός, κύριε Πρόεδρε -και το ξέρετε πολύ καλά, ξέρω ότι έχω ανταποδοτικότητα στο σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπό σας και από την πλευρά σας, ευχαριστώ πολύ που σήμερα μπορεί και αυτή η διαφορά ενός Προέδρου της Βουλής του άλλου κόμματος να δείχνει τη διαφορά με ενός μέλους της Κυβέρνησης του ίδιου κόμματος- ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επανέφεραν την Ελλάδα εκεί που της αξίζει -και μας είπε ο κύριος Υπουργός τώρα, αφήστε τα αυτά είναι παρελθόν, ξεχάστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεχάστε τα πάντα, ξεχάστε την προσπάθεια του ελληνικού λαού, την υπερηφάνεια της χώρας γιατί εγώ έχω στο μυαλό μου, ΘΑ, στο μέλλον να κάνω κάτι- παρά λοιπόν αυτό το γεγονός, η δυναμική δηλαδή που αναπτύχθηκε στην μεταολυμπιακή Ελλάδα σαν σύγχρονο τουριστικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό η χώρα μας, δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θυσίασε αυτήν τη δυναμική και την εθνική προσπάθεια στο βωμό της επικοινωνιακής της πρακτικής, αλλά θεωρώ σήμερα εδώ και της κομματικής μισαλλοδοξίας.

Η αρνητική δημοσιότητα, που η ίδια δημιούργησε και προεκλογικά για τα ολυμπιακά έργα και στη συνέχεια με την απογραφή, το βασικό μέτοχο και τις ακραίες αντιεπιχειρηματικές της απόψεις υποβαθμίζει την ελκυστική, μεταολυμπιακή εικόνα της χώρας μας και μειώνει το τουριστικό ενδιαφέρον. Aλλωστε, η προβολή και η διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού έγινε με καθυστέρηση, κύριε Πρόεδρε, και με σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς έρευνα αγοράς, γεγονός που καθιστά τελικά αναποτελεσματική την τουριστική καμπάνια.

Τα στοιχεία των πρώτων μηνών που έρχονται από τους ξενοδόχους απ` όλη τη χώρα και την περιφέρεια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αλλά εμείς ελπίζουμε, κύριε Υπουργέ, στο αθάνατο πνεύμα του ελληνικού τουρισμού και στην ψυχή της μεταολυμπιακής Ελλάδας που μπορούν να αντισταθούν στην ανύπαρκτη πολιτική της Κυβέρνησης. Εύχομαι και ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, την άλλη φορά ο κύριος Υπουργός με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με κοινωνική ευαισθησία βγάζοντας το ευγενικό προσωπείο της δήθεν αισιοδοξίας να δείξει σεβασμό στην ελληνική Βουλή και στα Κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί τελικά φαίνεται ότι “αρχή άνδρα δείκνυσι”, αλλά εδώ αυτή η αρχή άνδρα απομυθοποίησε. Ας ζει ο ίδιος το δικό του μύθο.”

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024