Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΥπόμνημα του ΣΤΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύπρου για την κρίση στον τουρισμό
Επείγει η δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης της κρίσης

Υπόμνημα του ΣΤΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύπρου για την κρίση στον τουρισμό

Σειρά μέτρων, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν επειγόντως ώστε η τουριστική και κατά συνέπεια η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία…

Σειρά μέτρων, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν επειγόντως ώστε η τουριστική και κατά συνέπεια η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου<...> να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κυπριακό τουρισμό, περιέλαβε σε υπόμνημα που επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Πέραν των μέτρων, ο ΣΤΕΚ εισηγείται ως βασική προϋπόθεση για την προώθηση λύσεων, τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης της Κρίσης με επίλεκτη ιδιωτική συμμετοχή των κύριων τουριστικών εταίρων και του ΚΟΤ και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών. Όροι εντολής της Επιτροπής θα πρέπει να είναι η ταχεία υλοποίηση των έκτακτων δράσεων, ενεργειών και μέτρων πολιτικής για τον τουρισμό.

Στο υπόμνημά του ο ΣΤΕΚ εισηγείται ως επί το πλείστον άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η αναμενόμενη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο το 2009, αλλά και να βελτιωθεί γενικά το τουριστικό μας προϊόν το οποίο φθίνει λόγω του έντονου ανταγωνισμού αλλά και της έλλειψης εμπλουτιστικών έργων υποδομής, τα οποία να το καθιστούν ελκυστικό και να το επεκτείνουν πέραν του τετριμμένου σλόγκαν “ήλιος και θάλασσα”.

Πετρέλαιο και ρεύμα
Μεταξύ των μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, ο ΣΤΕΚ σημειώνει τη μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης καθΆόλη τη διάρκεια του 2009 και του 2010, καθώς και την αναϊσορρόπηση των διατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια που υπαγορεύει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτείνει επίσης την αναστολή της προτιθέμενης εντός του 2009 και 2010 επιβολής αύξησης στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ και ζητά την άμεση αναθεώρηση και προς τα κάτω των χρεώσεων/τιμολογίων για τα ξενοδοχεία. Ο ΣΤΕΚ ζητά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την ξενοδοχειακή βιομηχανία από 8% σε 5% τόσο για τα χειμερινά όσο και για τα καλοκαιρινά πακέτα διακοπών ενώ τονίζει την ανάγκη ανάληψης άμεσης εκστρατείας από την Κυβέρνηση προς τις αρμόδιες Επιτροπές και Σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθιέρωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την Τουριστική Βιομηχανία ενόψει και της επικείμενης –στη διάρκεια του 2009– αύξησης του συντελεστή από το 8% στο 15% στην επισιτιστική βιομηχανία.

Οικονομικά κίνητρα
Πέραν των πιο πάνω ο ΣΤΕΚ εισηγείται μεταξύ άλλων:
-Προσωρινή αναστολή καταβολής των τελών διανυκτέρευσης κατά την χειμερινή περίοδο 2008/2009 και δραστική μείωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2009 και 2010.
-Παροχή οικονομικών κινήτρων για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις προς ξενοδοχειακές μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και προτίθενται να αναστείλουν τις εργασίες τους εντός του 2009 και 2010.

Σαν τέτοια κίνητρα αναφέρονται ενδεικτικά: Η υποστήριξη των τιμολογίων ανακαίνισης και εμπλουτισμού κατά το πρότυπο των επιδοτήσεων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, που φθάνουν μέχρι και το 50% της νέας επένδυσης ή και η εξασφάλιση τραπεζικών δανείων με επιδοτημένο ή καθόλου επιτόκιο και με κυβερνητικές εγγυήσεις για ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις και εμπλουτισμό των μονάδων. Στο Υπόμνημά του ο ΣΤΕΚ σημειώνει το γεγονός ότι η διεθνής οικονομική κρίση, βρίσκει την ξενοδοχειακή βιομηχανία ανοχύρωτη. ΓιΆ αυτό ζητά όπως η Κεντρική Τράπεζα δώσει οδηγίες στις τράπεζες για παραχώρηση έκτακτων προσωρινών τραπεζικών διευκολύνσεων για την ομαλή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Ο ΣΤΕΚ ζητά και μείωση των αερολιμενικών τελών με στόχευση την ενθάρρυνση του εισερχόμενου τουρισμού με δημοσιονομική παρέμβαση. Παράλληλα, τονίζει ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή “πολιτική ανοικτών αιθέρων” και για αεροπορικές συνδέσεις με τρίτες χώρες. Σημειώνει επίσης την ανάγκη παροχής διευκολύνσεων σε τουρίστες από τρίτες χώρες και κυρίως από τη Ρωσία, ώστε με ευέλικτες διαδικασίες να εξασφαλίζουν θεώρηση διαβατηρίων. Ταυτόχρονα, με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους ο Σύνδεσμος ζητά τη δημιουργία ειδικού τερματικού αεροδρομίου, ώστε να παρέχεται χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και άλλες διευκολύνσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εν λόγω εταιρειών.

Εξασφάλιση Πόρων από Ευρωπαϊκά Ταμεία
Ο ΣΤΕΚ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετήσει τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, στους τομείς κορυφαίας προτεραιότητας ώστε να μπορέσει να αντλήσει έκτακτα κονδύλια από την ΕΕ για τη διάσωσή του σύμφωνα και ανάλογα με το ποσοστό συνεισφοράς του στο ΑΕΠ.

Ζητά επίσης την έγκαιρη έγκριση και παραχώρηση πρόσθετων κονδυλίων προς τον ΚΟΤ για εντονότερη διαφημιστική προβολή και για δημόσιες σχέσεις καθώς και για υποστήριξη προς τους Οργανωτές Ταξιδιών. Το ύψος, ο χρόνος αποδέσμευσης και η κατανομή πρόσθετων κονδυλίων πρέπει επειγόντως να καθοριστεί από τον ΚΟΤ από τώρα, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με τους διαφημιστές και Οργανωτές Ταξιδίων της κάθε αγοράς, που κρίνονται κάτω από τις σημερινές συνθήκες ως αγορές προτεραιότητας.

Ξένες επενδύσεις
Στο Υπόμνημά του ο ΣΤΕΚ ζητά την επίσπευση της υλοποίησης των εμπλουτιστικών έργων υποδομής για τον τουρισμό, στοχευμένο μάρκετιγκ καθώς και ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. “Η ενθάρρυνση διενέργειας νέων εμπλουτιστικών επενδύσεων μεγάλων Οργανωτών Ταξιδίων του εξωτερικού, σε συνεργασία με Κύπριους επιχειρηματίες στον τουριστικό τομέα, ώστε να έχουν άμεσα οικονομικά οφέλη στο νησί και βεβαίως συμφέρον προώθησης της τουριστικής Κύπρου, καθίσταται εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο έργο. Προς τούτο αναμένεται να διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το ταχύτερο δυνατό”, καταλήγει το υπόμνημα του ΣΤΕΚ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024