Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑντίστροφη μέτρηση για το T5 της British Airways στο Heathrow

Αντίστροφη μέτρηση για το T5 της British Airways στο Heathrow

Σε έναν χρόνο από σήμερα (Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008) ανοίγει τις πύλες του στο επιβατικό κοινό το Terminal 5 του αεροδρομίου Heathrow. Η νέα «στέγη» της British Airways θα εξυπηρετεί […]

Σε έναν χρόνο από σήμερα (Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008) ανοίγει τις πύλες του στο επιβατικό κοινό το Terminal 5 του αεροδρομίου Heathrow. Η νέα «στέγη» της British Airways θα εξυπηρετεί περίπου 30 εκατομμύρια<...>επιβάτες το χρόνο και θα αποτελεί την πιο εντυπωσιακή πύλη εισόδου για τη Μεγάλη Βρετανία.

Έναν ακριβώς χρόνο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του Terminal 5, το 90% των οικοδομικών εργασιών έχουν ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του συνολικού προϋπολογισμού. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η τελική εξάμηνη περίοδος εντατικών δοκιμών. Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν εθελοντικά ως επιβάτες για να δοκιμαστούν οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι του check–in, τα συστήματα μεταφοράς αποσκευών, τα συστήματα πληροφορικής και οι χώροι ασφάλειας.

Ο κ. Willie Walsh, CEO της British Airways, της μοναδικής εταιρίας που θα στεγάζεται στο T5, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα το οποίο θα αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών μας. Στο Terminal 5 οι επιβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρότερες ουρές, θα παραλαμβάνουν τις αποσκευές τους γρηγορότερα, ενώ οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις θα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Όσον αφορά την άνεση και τις διευκολύνσεις, αυτές θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις υπηρεσίες οποιουδήποτε άλλου αεροδρομίου στον κόσμο. Στους επόμενους 12 μήνες οι προετοιμασίες θα ενταθούν για τη μεταφορά μας και στις 27 Μαρτίου 2008 θα είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη μας πτήση».

Οι πρώτοι επιβάτες του T5 θα είναι οι επιβάτες της πτήσης της British Airways από το Χονγκ Κονγκ, ενώ 40.000 περίπου επιβάτες θα περάσουν από το νέο terminal κατά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. 68 εκατομμύρια επιβάτες θα πετάξουν φέτος από το Heathrow, του οποίου οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν περίπου 45 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Το T5 θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση, καθώς θα απορροφήσει περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες από τα υπόλοιπα Terminal, δίνοντας τη δυνατότητα επαναδιαμόρφωσης του υπόλοιπου χώρου του αεροδρομίου.

«Μέχρι το 2012 σκοπεύουμε να επαναδιαμορφώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να δώσουμε στο Heathrow τη μορφή που δικαιωματικά αξίζει το κορυφαίο αεροδρόμιο του κόσμου, που επιπλέον θα αποτελέσει την πύλη εισόδου της Ολυμπιακής οικογένειας στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Tony Douglas, CEO της BAA, εταιρείας διαχείρισης των βρετανικών αεροδρομίων.

Οι εγκαταστάσεις του T5 περιλαμβάνουν 60 νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, δυο κτίρια-δορυφόρους (το δεύτερο θα ολοκληρωθεί το 2010), σύνδεση με το Μετρό του Λονδίνου και το Heathrow Express, καθώς και έναν νέο, πολυεπίπεδο χώρο στάθμευσης.

Σχεδιασμένο από τη βραβευμένη εταιρία Richard Rogers Partnership, το T5 συνδυάζει τη λειτουργικότητα με τη φινέτσα. Η διαρρύθμιση του κτιρίου καλύπτει τις ανάγκες των επιβατών από τη στιγμή που θα φτάσουν στο αεροδρόμιο μέχρι και τη στιγμή που θα επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Προσφέρει άπλετο χώρο, άνεση και πανοραμική θέα στους αεροδιαδρόμους, αφήνοντας την καλύτερη δυνατή αίσθηση στον επιβάτη.

Η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του Terminal 5, κόστους 6,5 δισ ευρώ, ξεκίνησαν το 2002. Μετακινήθηκαν 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος, ολοκληρώθηκε η στέγη του μεγαλύτερου αυτόνομου κτιρίου στη Βρετανία, μεταφέρθηκαν οι 900 τόνοι της κύριας καμπίνας του νέου πύργου ελέγχου, ύψους 87 μέτρων, κατασκευάστηκαν 13 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών για τη μεταφορά αποσκευών, έγινε εκτροπή δύο μικρών ποταμών και τοποθετήθηκαν 30.000 τετραγωνικά μέτρα προσόψεων από γυαλί.

Χαρακτηριστικά του Terminal 5

  • Το T5 είναι το μεγαλύτερο αυτόνομο κτίριο στην Μεγάλη Βρετανία με ύψος 40 μέτρα, μήκος 396 μέτρα και πλάτος 176 μέτρα. Η 18.000 τόνων ενιαία οροφή του στηρίζεται σε 22 τεράστιες ατσάλινες κολώνες. Οι προσόψεις αποτελούνται από 5.500 κομμάτια γυαλιού τα οποία έχουν εξωτερική κλίση 6,5 μοιρών, που σε συνδυασμό με την κυματοειδή μορφή της στέγης, προσδίδουν στο κτίριο το ιδιαίτερο σχήμα του.
  • Το σύστημα παραλαβής αποσκευών του Τ5 είναι το μεγαλύτερο σύστημα διαχείρισης αποσκευών σε ευρωπαϊκό terminal και ενσωματώνει την τελευταίας λέξης τεχνολογία. Οι αποσκευές που προέρχονται από πτήσεις με ανταπόκριση και οι καθυστερημένες αποσκευές θα έχουν προτεραιότητα.
  • Το T5 διαθέτει τον δικό του σιδηροδρομικό σταθμό με 6 αποβάθρες, δύο για το Heathrow Express, δύο για το LU Piccadilly Line και δύο υπό κατασκευή που θα συνδέσουν σιδηροδρομικά το Heathrow με τη Δυτική Βρετανία.
  • Η British Airways προετοιμάζει την υποδομή της ώστε το 80% των επιβατών που θα φθάνουν στο Τ5 να έχουν κάνει online check-in ή να χρησιμοποιούν τα Self Service Kiosks. Θα υπάρχουν 96 Self Service Kiosks, 140 σημεία εξυπηρέτησης επιβατών και 96 σημεία fast bag drop. Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής σε όλα τα στάδια του ταξιδιού.
  • Το βρόχινο νερό που συλλέγεται στο T5 θα χρησιμοποιείται για μη πόσιμες χρήσεις, μειώνοντας την κατανάλωση κατά 70%.

Φίρμες κύρους όπως τα Harrods, Paul Smith και Tiffany θα ανοίξουν καταστήματα, ενώ ο διάσημος σεφ Gordon Ramsey θα ανοίξει το πρώτο του εστιατόριο σε αεροδρόμιο στο Τ5.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024