Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜεγάλα τα προβλήματα στο αεροδρομίο της Ρόδου επισημαίνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Μεγάλα τα προβλήματα στο αεροδρομίο της Ρόδου επισημαίνει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή και τον διοικητή της ΥΠΑ Σταύρο Κωνσταντινίδη απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ηλίας Κωτιάδης επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν το αεροδρόμιο […]

Επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή και τον διοικητή της ΥΠΑ Σταύρο Κωνσταντινίδη απέστειλε<...> ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Ηλίας Κωτιάδης επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν το αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας”.

Ο κ. Κωτιάδης ενημερώσει τους δύο αρμόδιους ότι το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου συνέστησε Ειδική Επιτροπή επισήμανσης προβλημάτων Ρόδου, η οποία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της επισκέφθηκε και το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου. Η Επιτροπή επιθεώρησε τους χώρους και πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους υπευθύνους του αεροδρομίου. Τα συμπεράσματα της Επιτροπής ήταν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης και ανεπαρκής στελέχωση του προσωπικού.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο κ. Κωτιάδης στην επιστολή του “τα προβλήματα και οι χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στην επίγεια εξυπηρέτηση οφείλονται κυρίως στο μονοπώλιο της Ο.Α. και στην έλλειψη άλλου ανταγωνιστικού φορέα και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν.

Κατ΄ αρχάς δημιουργούν αλγεινές εντυπώσεις στους τουρίστες που επιλέγουν τη Ρόδο για τις διακοπές τους, καθώς το αεροδρόμιο αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου και οι εντυπώσεις που αποκομίζουν από τις παρεχόμενες σ΄ αυτό υπηρεσίες, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αξιολόγηση και χαρακτηρισμό του κάθε προορισμού.

Επιπλέον λόγω του μονοπωλίου της Ο.Α. οι τιμές των προσφερομένων υπηρεσιών στις αεροπορικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα υψηλές, με συνέπεια να καθίσταται ακριβότερο το τουριστικό πακέτο της Ρόδου και επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουρισμού”.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι “με το Προεδρικό Διάταγμα 285/1998 (ΦΕΚ 207/Α/7-9-1998) έγινε προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας, με αριθμ. 96/67 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 15ης Οκτωβρίου 1996, σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών εδάφους στους αερολιμένες της Κοινότητας (L/272/36).

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 3, παρ.2, του ανωτέρω Διατάγματος, σε κάθε Αερολιμένα ανοικτό στην εμπορική κίνηση που έχει ετήσια κίνηση τουλάχιστον 2 εκ. επιβάτες, επιβάλλεται από 1-1-2001 η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 7, του ιδίου Π.Δ. ο αριθμός των φορέων παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης για τις κατηγορίες διαχείρισης αποσκευών (Baggage Handling), εξυπηρέτησης αεροσκαφών στην πίστα (Ramp Handling), εφοδιασμού σε καύσιμα και λάδια (Fuel and Oil Handling) και διακίνησης φορτίου και ταχυδρομείου (Freight and Mail Handling) δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δύο (2) για κάθε κατηγορία υπηρεσιών ανά αερολιμένα που υπάγεται στις ρυθμίσεις του εν λόγω Π.Δ.”.

Έτι λοιπόν ο κ. Κωτιάδης εκφράζοντας τις θέσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου καταλήγει στην επιστολή ότι “Στα πλαίσια των ανωτέρω διατάξεων πιστεύουμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν στη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης-πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και άλλοι ιδιωτικοί φορείς στην παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου, που το έτος 2002 διακίνησε συνολικά 3.481.847 επιβάτες.

Επίσης παρακαλούμε όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προβείτε στις επιβαλλόμενες ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του αεροδρομίων της Δωδεκανήσου, προκειμένου να αναβαθμισθούν οι προσφερόμενες σ΄ αυτά υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή για την περιοχή μας.

Τα απογοητευτικά απολογιστικά στοιχεία της εφετινής τουριστικής κίνησης, η δραματική μείωση των τουριστικών εσόδων αλλά και ο οξύς ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε από άλλους τουριστικούς προορισμούς καταδεικνύουν κύριε Υπουργέ, την αναγκαιότητα ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων του Επιμελητηρίου μας.

Αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση, έτσι ώστε το προσεχές έτος 2004, χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, που η χώρα μας θα γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, τα αεροδρόμια μας να είναι επαρκώς στελεχωμένα και να προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες αντίστοιχες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη προβολή και διαφήμιση της χώρας μας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024