Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΔυνατή η Ιberia παρά τα προβλήματα στις αερομεταφορές και τον ανταγωνισμό

Δυνατή η Ιberia παρά τα προβλήματα στις αερομεταφορές και τον ανταγωνισμό

Η ισπανική αεροπορική εταιρία Ιberia φαίνεται ότι δεν έχει επηρεασθεί μέχρι στιγμής από τα προβλήματα στις αερομεταφορές και τον ανταγωνισμό, όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες. Όπως […]

Η ισπανική αεροπορική εταιρία Ιberia φαίνεται ότι δεν έχει επηρεασθεί μέχρι στιγμής από τα προβλήματα στις<...> αερομεταφορές και τον ανταγωνισμό, όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal ίσως όμως τα πράγματα να δυσκολέψουν σύντομα για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στην Ισπανία. Νέα κτίρια επιβίβασης και αποβίβασης (terminals) και νέοι αεροδιάδρομοι βρίσκονται υπό κατασκευή στα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα της ισπανικής αγοράς αερομεταφορών, ακριβώς τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους φιλοδοξούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ισπανία. Από την άλλη τα νέα τρένα υψηλών ταχυτήτων απειλούν το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης στο εγχώριο δίκτυο δρομολογίων της Iberia. Όπως είναι γνωστό ο ανταγωνισμός αυτών των δύο μέσων μεταφοράς στις αποστάσεις 500-1.000 χιλ. είναι ιδιαίτερα σκληρός. Ο ανταγωνισμός από τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και τα νέα τρένα υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα κέρδη ανά επιβάτη της Iberia.

Η επιβατική κίνηση της Iberia προς τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ασία είναι περιορισμένη, γι` αυτό και κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειες από την κρίση που έπληξε τη διεθνή αγορά αερομεταφορών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην ενίσχυση της αξίας της μετοχής του ισπανικού αερομεταφορέα κατά 73% φέτος. Όμως οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους Ryanair και easyJet έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Ισπανία, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν πως το μερίδιο ελέγχου τους στην ισπανική αεροπορική κίνηση να αυξάνεται στο 12% μέχρι το 2005. Ήδη η Ryanair και η easyJet ανακοίνωσαν προσφάτως νέα δρομολόγια προς ισπανικούς προορισμούς.

Η Iberia διαθέτει πολυετή πείρα στον ανταγωνισμό αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, ήδη όμως οι δαπάνες της κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξασφάλισης μεγαλύτερων κερδών από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024