Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΚαθυστερεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Καθυστερεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Καθυστέρηση διακρίνει τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού, τόσο οι συντεχνίες άργησαν να υποβάλουν τις διευκρινιστικές ερωτήσεις τους όσο και η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να επιδώσει τις γραπτές […]

Καθυστέρηση διακρίνει τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού, τόσο οι<...> συντεχνίες άργησαν να υποβάλουν τις διευκρινιστικές ερωτήσεις τους όσο και η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να επιδώσει τις γραπτές απαντήσεις της σε αυτές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έδωσε την περασμένη Πέμπτη παράταση έως την Τρίτη 27-12-2005 στις συντεχνίες των Κ.Α. για να απαντήσουν στην τελική της πρόταση για ανασυγκρότηση της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Παράλληλα κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την παραχώρηση πρόσθετης χαριστικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους των Κ.Α. που θα αποχωρήσουν από την εταιρεία. Το συνολικό ύψος του κονδυλίου που προνοείται στο συμπληρωματικό αυτό προϋπολογισμό ανέρχεται στα £10 εκατομμύρια.

Η κατάθεση και μόνο του συμπληρωματικού αυτού προϋπολογισμού καταδεικνύει την αισιοδοξία της κυβέρνησης για θετική έκβαση των διεργασιών στον κρατικό αερομεταφορέα.

Ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε αισιοδοξία ότι μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν αργά την Πέμπτη το βράδυ, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις συντεχνίες. Δεν θέλησε να προδικάσει, είπε, το αποτέλεσμα. Όμως, πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι στο τέλος, συνειδητοποιώντας όλοι την κρισιμότητα των στιγμών, θα ανταποκριθούν θετικά.

Ειδικά για τους αεροσυνοδούς ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρώτη τους αντίδραση δεν ήταν και η τελική. Αφού, όπως είπε, από τις διευκρινήσεις θα διαφανεί ότι κάποια ζητήματα πιθανόν να μην έγιναν πλήρως κατανοητά ή δεν διατυπώθηκαν σωστά από πλευράς κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας αεροσυνοδών ΣΥΠΚΚΑ, Αλέξης Σοφοκλέους, δήλωσε ότι στην πρόταση που υποβλήθηκε υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις για τις άλλες συντεχνίες αλλά σε βάρος των αεροσυνοδών. Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι η θέση της συντεχνίας θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν.

Θέση των πιλότων είναι ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη η δουλειά που έγινε από όλους για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κ.Α. και ότι εάν δεν δοθούν σαφείς διευκρινήσεις μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΠΙ, Τάσος Ευριπίδου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τις σωστές διευκρινήσεις οι πιλότοι θα βρεθούν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κ.Α. είναι ένα σχέδιο το οποίο κατανέμει δίκαια τα βάρη της αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει δείξει γενναιοδωρία στο να ενθαρρύνει την εθελοντική αποχώρηση εργαζομένων από τις Κ.Α., η οποία δημιουργεί καλύτερες συνθήκες επιβίωσης.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το θέμα των Κ.Α., ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως «ο διάλογος είναι η μέθοδος που λύνει προβλήματα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν συνεχίσει αυτός ο διάλογος στη βάση του πραγματισμού, αν εισακουστούν και κάποιες εισηγήσεις και εγκαταλείψουμε το δογματισμό πολλά μπορεί να γίνουν».

Τέλος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ερώτηση για τυχόν κατάρρευση των Κ.Α., εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε κατάρρευση της εταιρείας, αλλά να επικεντρωθούμε στο ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μας με τη διαδικασία του διαλόγου, με τη μέθοδο του συμβιβασμού να βρούμε και σε αυτή την περίπτωση μια λύση».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024