Περιλαμβάνονται επενδύσεις στα λιμάνια Ελευσίνας, Βόλου, Πάτρας και Αλεξανδρούπολης και έργα που αφορούν στην ανάπτυξη αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο (όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας), καθώς και έργα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μεταποίηση, η έρευνα και ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αφορά το επικαιροποιημένο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 που υπέγραψε στο Πεκίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα εισαγάγουν και θα προωθήσουν από κοινού σχέδια δυνητικών κοινών έργων και θα βοηθήσουν τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και των δύο χωρών να προσδιορίσουν επενδυτικά έργα και έργα συνεργασίας κοινού ενδιαφέροντος, ενώ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και των δύο χωρών θα ενθαρρυνθούν να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία υλοποίησή τους.
Κατά το ταξίδι του στην Κίνα ο υπουργός συναντήθηκε και με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών εταιρειών που εκδήλωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας “Belt and Road” με την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες θα υλοποιήσουν το Πλαίσιο Συνεργασίας σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και χωρίς να θίγονται οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές θα εισαγάγουν και θα προωθήσουν από κοινού σχέδια δυνητικών κοινών έργων σε βασικούς τομείς και θα βοηθήσουν τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεων και των δύο χωρών να προσδιορίσουν επενδυτικά έργα και έργα συνεργασίας κοινού ενδιαφέροντος. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και των δύο χωρών θα ενθαρρυνθούν να παράσχουν υποστήριξη σε επιλεγμένα έργα προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία υλοποίηση. Η υλοποίηση των κοινών έργων θα ακολουθήσει την αρχή της συμμετοχής των επιχειρήσεων, του προσανατολισμού της αγοράς, των εμπορικών δραστηριοτήτων, σε συμφωνία με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες.
Όσον αφορά στις μεταφορές, περιλαμβάνονται:
- Επενδύσεις στα λιμάνια Ελευσίνας, Βόλου, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης
- Έργα που αφορούν στην ανάπτυξη αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο μεταξύ των οποίων και το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς και έργα που αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
- Έργα ανανέωσης του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με λεωφορεία μη ενεργοβόρα (ηλεκτρικά και CNG).
Στο Πλαίσιο της Συνεργασίας 2020-2022 οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τακτικά νέους τομείς συνεργασίας και έργα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 περιλαμβάνει:
- Ανταλλαγή πληροφοριών και πολιτικών σχετικά με τους βασικούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσεχών δημόσιων διαγωνισμών και ιδιωτικών έργων, των προφίλ των ενδιαφερόμενων εταιρειών και κάθε ειδική νομοθεσία που έχει σχέση με αυτούς τους τομείς
- Τη διεξαγωγή σεμιναρίων, εκθέσεων προώθησης κ.λπ. για την ενημέρωση και προώθηση έργων στους βασικούς τομείς συνεργασίας.
- Την προώθηση και παροχή υποστήριξης στις ενδιαφερόμενες εταιρείες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αναπτύξουν συνεργασία.
- Την ενθάρρυνση των αντίστοιχων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν χρηματοδότηση στα σχέδια συνεργασίας.
- Τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την υποστήριξη της ταχείας χορήγησης αδειών, την εξάλειψη των επενδυτικών φραγμών, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών και διοικητικών περιορισμών και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τα έργα συνεργασίας με την επιφύλαξη της εθνικής τους νομοθεσίας.
Αλλαγές στο πρόγραμμα “Golden με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κίνα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ είχε ένα σημαντικό πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών εταιρειών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετείχε ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση υπό τον τίτλο “2020 Overseas Investment Summit”, στη Σαγκάη, η οποία είχε ως βασικό αντικείμενο την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στις υπό ψήφιση αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου για το πρόγραμμα “Golden με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.