Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕκθεση προόδου της διεκδίκησης της EXPO 2008

Εκθεση προόδου της διεκδίκησης της EXPO 2008

Σήμερα θα γίνει στο Ζάππειο η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για την διεκδίκηση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, προς τους πρέσβεις των χωρών μελών του ΒΙΕ και στις άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες…

Σήμερα θα γίνει στο Ζάππειο η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για την διεκδίκηση της EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, προς τους πρέσβεις των χωρών μελών του ΒΙΕ και στις άλλες διπλωματικές<...> αντιπροσωπείες που εδρεύουν στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στη γενική συνέλευση του ΒΙΕ στο Παρίσι στις 2 και 3 Ιουνίου. «Στα σχέδια μας είναι η προβολή της ελληνικής υποψηφιότητας στη διάρκεια των εκδηλώσεων και των γεγονότων της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική (19/20/21 Ιουνίου). Επόμενο βήμα η ενίσχυση της διαβαλκανικής διάστασης της υποψηφιότητας. Θέλουμε να εκφράσουμε το σύνολο της Ν.Α Ευρώπης γύρω από ένα θέμα που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία της περιοχής.» τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κατά την διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης της έκθεσης προόδου των ενεργειών διεκδίκησης προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης μιλώντας στη σχετική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννης Μανιάτης καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΣΕΔ, , τόνισε ότι μέχρι την τελική, μυστική και κρίσιμη ψηφοφορία από τους εκπροσώπους των 90 χωρών του ΒΙΕ θα πρέπει μαζί με την ανάπτυξη του συστήματος διεκδίκησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό να οργανώσουμε τη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή αυτού του γεγονότος, αξιοποιώντας αυτό το χρονικό διάστημα καθώς η περίοδος μετά την πιθανή ανάληψη είναι μόλις 3 χρόνια.

Μετά την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ το Δεκέμβριο του 2002 έχουμε μπροστά μας 4 παρουσιάσεις στις γενικές συνελεύσεις του ΒΙΕ 2003-2004 (Ιούνιος 2003, Δεκέμβριος 2003, Ιούνιος 2004, Δεκέμβριος 2004). Η ελληνική υποψηφιότητα αξιολογήθηκε θετικά στην διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του Γενικού Γραμματέα του ΒΙΕ Βινσέντε Λοσερτάλες στις 15 Απριλίου του 2003, αλλά η αξιολόγηση του φακέλου είναι μια δυναμική υπόθεση που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2003 και την παράδοση στο ΒΙΕ στην ολοκληρωμένη μορφή του αρχές του 2004.

Στο διάστημα που μεσολάβησε στο 6μηνο από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας συμμετείχε σε συναντήσεις στο Παρίσι με αντιπροσωπείες των συνυποψήφιων πόλεων (Σαραγόσα – Τεργέστη), όπου διαμορφώθηκε μια συμφωνία Κυρίων για το fair play στις διαδικασίες της διεκδίκησης (κανόνες του παιχνιδιού – διαφάνεια – παροχή ίσων ευκαιριών- συντονισμός δραστηριοτήτων).

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε ένας κοινός προγραμματισμός εκδηλώσεων στη διάρκεια του χρόνου μέχρι την τελική ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2004. Εκτός από τις παρουσιάσεις στις γενικές συνελεύσεις του ΒΙΕ θα πραγματοποιηθούν διεθνή συμπόσια που θα περιγράφουν τις σύγχρονες τάσεις των EXPO του 21ου αιώνα και βέβαια ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις διπλωματικές κινήσεις που θα υποστηρίξουν την κάθε υποψηφιότητα.

Ο κ. Πασχαλίδης σχετικά με την πορεία του φακέλου σημείωσε «Έχουμε απαντήσει στα βασικά σημεία του φακέλου υποψηφιότητας. Επιλέξαμε την ενότητα “Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης, Γεωργίας, Διατροφής”, τοποθετώντας τη Μητέρα Γη και τον Aνθρωπο στο κέντρο της θεματολογίας.

Προσδιορίσαμε την χρονική διάρκεια της EXPO από την Πρωτομαγιά του 2008 έως 31 Ιουλίου 2008. Προχωρήσαμε την ανάλυση των οικονομικών και τεχνικών σημείων της EXPO τόσο σε ό,τι αφορά το EXPOsite, το EXPOvillage, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές της ευρύτερης περιοχής.
Απαραίτητο στοιχείο του φακέλου είναι η δομή και το προφίλ του φορέα διοργάνωσης που θα πρέπει να εντάξουμε ως βασικό στοιχείο του φακέλου υποψηφιότητας. Τα κείμενα και οι ιδέες που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης και των ομάδων εργασίας, εκτός από την ευρεία συναίνεση που κατέγραψαν για την διεκδίκηση και επιτυχία της Παγκόσμιας Έκθεσης, ανέδειξαν και ένα μεγάλο φάσμα προβληματισμών που αξιοποιήθηκαν στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, της Διυπουργικής Επιτροπής και στις συναντήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας με τη Διοίκηση του ΒΙΕ. Ξεπερνάμε την δυσκολία πρόσληψης Συμβούλου Διεκδίκησης μέσα από την αγορά με την δημιουργία γραφείου στη HELEXPO που θα παρέχει τις υπηρεσίες που θα μας έδινε ο Σύμβουλος Διεκδίκησης.

Στις 20 Μαίου 2003, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ως προεδρεύων της Διυπουργικής Επιτροπής κατέθεσα την επίσημη αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΒΙΕ για τη διεκδίκηση της EXPO 2008. Στην επιστολή η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συστήσει φορέα με ειδικό νόμο που θα αναλάβει τις σχετικές προετοιμασίες ως φορέας διοργάνωσης. Δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τη σύμβαση του ΒΙΕ και τους σχετικούς κανονισμούς του, παρέχοντας την εγγύηση της ελληνικής πολιτείας».

Στο κεφάλαιο “EXPO και έργα υποδομής της ευρύτερης Θεσσαλονίκης” ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ένας κατάλογος 30 έργων της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης στα οποία εντάσσονται όλα τα μεγάλα έργα στον τομέα των μεταφορών της Μακεδονίας (ΕΓΝΑΤΙΑ – ΠΑΘΕ – Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, κοκ). Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων του Μετρό και της Υποθαλάσσιας αρτηρίας ο υπουργός είπε ότι οι τελευταίες θετικές εξελίξεις «μάς κάνουν πιο αισιόδοξους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της EXPO».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διεκδίκηση συναντά πλέον εκ των πραγμάτων πολλά δίκτυα πολιτών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι νέοι αγρότες που ετοιμάζουν συνέδρια σε πόλεις της Β. Ελλάδας για την ανάπτυξη του θέματος. Επίσης, το EXPOHOUSE από το Μάρτιο του 2003 υποδέχθηκε πολλούς μαθητές σχολείων που συμμετείχαν στο διαδραστικό παιχνίδι “EXPO-ΓΝΩΣΗ”.

«Στο χρόνο που πέρασε από την άνοιξη του 2002 μέχρι σήμερα πετύχαμε τη θεμελίωση του εγχειρήματος. Επόμενο στάδιο είναι η αρτιότερη τεχνοκρατική υποστήριξή του και βέβαια η περισσότερο αποτελεσματική διπλωματική κινητικότητα που πρέπει να συνδυαστεί με τις ενέργειες που κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας. Όλα όσα αφορούν τη διεκδίκηση της EXPO, με ιδιαίτερη έμφαση στον φορέα διοργάνωσης, τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις τις χρήσεις γης, τα έργα υποδομής, εντάσσονται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2003 για να αποτελέσει βασικό εφόδιο του φακέλου υποψηφιότητας.» κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024