Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΣυνέδριο σχετικά με την περιβαλλοντική διακυβέρνηση: «Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και τουρισμού»

Συνέδριο σχετικά με την περιβαλλοντική διακυβέρνηση: «Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και τουρισμού»

Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το τρίτο συνέδριο για την Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση, που οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του το τρίτο συνέδριο για την Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση, που οργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό υπουργείο<...> Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και το Δήμο Βόλου.

Οι κύριοι στόχοι του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες, είναι:

  • να ενισχύσει τη συνεργασία και να διευκολύνει τη μεγαλύτερη κατανόηση και το διάλογο μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στο βιώσιμο τουρισμό σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο
  • να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανάπτυξη και τη διαχείριση του βιώσιμου τουρισμού.

Το συνέδριο έχει προσελκύσει πάνω από 300 συμμετέχοντες από 35 χώρες.

Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που ασκεί βαθιά επίδραση στην κοινωνική, πολιτιστική, και οικονομική ζωή μας. Υπολογίζεται ότι ο τουρισμός επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει κατά προσέγγιση το 12% του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Η αυξανόμενη πεποίθηση ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα απασχόλησης και συνεισφέρει στην εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία οδηγεί στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και του βιώσιμου τουρισμού.

Συγχρόνως, η περιβαλλοντική διακυβέρνηση γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι υπάρχοντες φυσικοί πόροι θα χρησιμοποιούνται, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία τους για τις μελλοντικές γενεές. Τα σημαντικότερα στοιχεία της καλής διακυβέρνησης είναι η ειλικρίνεια και υπευθυνότητα εκ μέρους των ανθρώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τη διακυβέρνηση, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προωθήσει μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει σειρά αποκεντρωμένων συνεδρίων, στο πλαίσιο της εκάστοτε προεδρίας της ΕΕ.

Αυτό το συνέδριο παρέχει ένα ιδανικό φόρουμ για μια ανταλλαγή απόψεων και ορθών πρακτικών όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την προώθηση των πολιτιστικών και κοινωνικών παροχών μέσω του βιώσιμου τουρισμού και την επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η δημόσια πληροφόρηση.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Margot Wallstrom, αρμόδια για το Περιβάλλον, «Η μεταρρύθμιση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και να πλησιάσει η Ευρώπη τους πολίτες. Κατά τον καθορισμό των προτάσεων πολιτικής, η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές και τοπικές συνθήκες. Το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αποτελεί σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας μέσω του οποίου γίνεται καλύτερα κατανοητός ο αντίκτυπος των κοινοτικών πολιτικών. Επιδίωξή μας είναι η αύξηση της ευελιξίας στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής κοινοτικής πολιτικής με σημαντικό τοπικό αντίκτυπο. Επιθυμούμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών φορέων στη χάραξη της πολιτικής περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της μετάδοσης των ορθών πρακτικών σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024