Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΚάλεσμα Αφύπνισης προς την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Τουριστική Βιομηχανία απηύθυνε το OSSATE

Κάλεσμα Αφύπνισης προς την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Τουριστική Βιομηχανία απηύθυνε το OSSATE

“Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα τη σημασία της εύκολης πρόσβασης στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, γιατίη μητέρα μου απέκτησε πέρσι αναπηρία. Δε χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, αλλά δεν μπορεί να ανέβει σκάλες, και […]

“Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα τη σημασία της εύκολης πρόσβασης στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, γιατί<...>η μητέρα μου απέκτησε πέρσι αναπηρία. Δε χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, αλλά δεν μπορεί να ανέβει σκάλες, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, εδώ στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει να κάνω πολλά τηλεφωνήματα πριν διαλέξω πού θα πάμε την Κυριακή για να φάμε. Συνήθως μαζευόμαστε γύρω στα 12 άτομα με τις οικογένειες μας και τους φίλους της μητέρας μου, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να χαίρονται όταν μας βλέπουν. Αν όμως μάθω ότι η είσοδος ή η τουαλέτα δεν είναι προσβάσιμες, τότε επιλέγουμε να πάμε κάπου αλλού”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, κ. Γεώργιος Δρακόπουλος, μοιράστηκε την παραπάνω προσωπική του ιστορία με άλλους 100 Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες της Διημερίδας για τον `Προσβάσιμο Τουρισμό`, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Η Διημερίδα συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος e-Content της Ε.Ε. με τίτλο `One-Stop-Shop for Accessible Tourism in Europe` και συντομογραφία `OSSATE`.

Από το 2006, το OSSATE θα προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών και εγκαταστάσεων. Αυτή η διαδικτυακή υπηρεσία θα δώσει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και σε όσους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να βρουν κατάλληλες και αξιόπιστες πληροφορίες, με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

“Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες οι οποίες θα είναι κατάλληλες για τις δικές τους ανάγκες”, είπε ο κ. Δρακόπουλος. Ενώ, πρόσθεσε ακόμη τα ακόλουθα: “Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη δημιουργεί μια αυξανόμενη αγορά ηλικιωμένων τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η τουριστική βιομηχανία πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη. Επενδύοντας στη βελτίωση της πρόσβασης, οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν. Οι επιχειρηματίες πρέπει να εκμεταλλευτούν το Πρόγραμμα `Ανταγωνιστικότητα` της κυβέρνησης για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους, και οι υπεύθυνοι των έργων χωροταξίας πρέπει να συνεργάζονται, για παράδειγμα, με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα προσβασιμότητας του περιβάλλοντος χώρου”.

Στη Διεθνή Διημερίδα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών του δημόσιου φορέα, της τουριστικής βιομηχανίας και ΜΚΟ από 13 χώρες, μίλησε η Βουλευτής Επικρατείας, κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη-Αλντούς, η οποία είναι η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για Θέματα που Αφορούν στα ΑμεΑ. Η κ. Μπερνιδάκη-Αλντούς ζήτησε από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την επιβολή αυστηρών προστίμων στις τουριστικές επιχειρήσεις που δε διαθέτουν προσβάσιμες υποδομές για τους αναπήρους, συμπληρώνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα όλων των ατόμων με αναπηρία.

Ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη για προσβάσιμες υποδομές και για καλύτερη πληροφόρηση των τουριστών σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουν από τους τουριστικούς προορισμούς.

Ο κ. Μιλτιάδης Καλαμάρας, σύμβουλος του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, επεσήμανε επίσης ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα `Ανταγωνιστικότητα` μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις τουριστικές περιοχές. Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έως και το 45% της επένδυσης.

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, και ο κ. Σπύρος Σταυριανόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, υπογράμμισαν ότι, μολονότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η αστική υποδομή στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ξενοδοχεία, παραλίες, καταστήματα, ταβέρνες αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Το μήνυμα του κ. Νίκου Βουλγαρόπουλου από το `Αναπηρία Τώρα`, του Ελληνικού ΜΚΟ για τα άτομα με αναπηρία, ήταν επίσης ξεκάθαρο: Τα ΑμεΑ χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες εγκαταστάσεις, προκειμένου να κάνουν διακοπές όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Όταν η τουριστική βιομηχανία βελτιώσει την προσβασιμότητα και σχεδιάσει τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες από όλους, τότε νέοι πελάτες θα μπουν στην αγορά. Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία ταξιδεύουν καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Ο κ. Ivor Ambrose της EWORX Α.Ε., συντονιστής του Προγράμματος OSSATE, επεσήμανε τα οφέλη που απορρέουν από την ευρωπαϊκή δικτύωση στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η τουριστική βιομηχανία δε χρειάζεται να ξεκινήσει από την αρχή για να βελτιώσει και να διαφημίσει στους πελάτες της την προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών. Το καλύτερο είναι να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των άλλων, όπως για παράδειγμα από τους συνεταίρους μας στη Βρετανία (VisitBritain) και από τα γραφεία προσβασιμότητας του Βελγίου (TGB, ANLH). Επίσης, συγκεντρώνουμε παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής προσβάσιμου τουρισμού από την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του OSSATE”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024