Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΑυστριακή πόλη διαδηλώνει κατά του μαζικού τουρισμού – Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη
Υπερτουρισμός

Αυστριακή πόλη διαδηλώνει κατά του μαζικού τουρισμού – Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη

Κάτοικοι της αυστριακής πόλης Hallstatt συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού. Παρόμοιες καταστάσεις ζει όλη η Ευρώπη.

Το Hallstatt, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχει λίγο περισσότερους από 700 κατοίκους – αλλά δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζητούν περιορισμούς στον αριθμό των καθημερινών τουριστών και απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων μετά τις 17:00 τοπική ώρα.

Ενώ ο τουρισμός είναι καλός για την οικονομία της πόλης, ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες. Το ίδιο συμβαίνει αρκετά συχνά σε πολλά σημεία στην Ευρώπη. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, και η Βενετία έχουν φτάσει σε απίστευτους αριθμούς επισκεπτών με αποτέλεσμα επανειλημμένα οι κάτοικοι τους να διαμαρτύρονται.

Το Hallstatt, με τα γραφικά παλιά σπίτια του στις όχθες μιας παρθένας λίμνης των Άλπεων που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, έχει γίνει ένα hotspot τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Το 2006, εμφανίστηκε σε ένα νοτιοκορεατικό ρομαντικό δράμα – ενισχύοντας τη δημοτικότητά του στην Ασία – με ένα αντίγραφο της πόλης να χτίζεται στην Κίνα έξι χρόνια αργότερα.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται αναζητώντας την τέλεια selfie, με φόντο τη λίμνη, τον λεπτό ανοιχτό γκρι πύργο της εκκλησίας και το εκπληκτικό ορεινό τοπίο.

Ως ένας από τους πιο υπερτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες, ειδικά οι ημερήσιοι ταξιδιώτες, που μεταφέρονται στην πόλη με μεγάλα πούλμαν.

Προς το παρόν, όπως η Βενετία και άλλα μέρη που επηρεάζονται από αυτό που είναι γνωστό ως υπερτουρισμός, φαίνεται ότι το Hallstatt θα πρέπει να υπομείνει τις “ευλογίες” της δημοτικότητάς του.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, οι κάτοικοι έστησαν για λίγο έναν ξύλινο τοίχο στο πιο δημοφιλές σημείο των selfie, εμποδίζοντας τη θέα στις Άλπεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηχορύπανση και την κυκλοφορία. Μετά από αντιδράσεις στα social media, αφαιρέθηκε.

Τότε, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι ήθελε να μειώσει τον αριθμό των λεωφορείων που περνούν από την πόλη κατά ένα τρίτο, μιας και δεχόταν περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο πριν από την πανδημία του Covid-19. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο σε καλύτερη και σωστότερη διαχείριση του προορισμού, αλλά σαφώς στη μείωση των επισκεπτών.

Εν κατακλείδι, κάτοικοι τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη εκφράζουν την αντίθεση τους για τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών που επισκέπτονται τις πόλεις τους. Υποστηρίζουν πως η μείωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος ποιοτικότερων επισκεπτών θα επέφερε βελτιώσεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024