Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΡολάνδης: Ευοίωνες προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2003

Ρολάνδης: Ευοίωνες προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2003

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, εκτιμά ότι οι αφίξεις το καλοκαίρι του 2003, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού, από την αγορά της […]

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρο<.>υ, Νίκος Ρολάνδης, εκτιμά ότι οι αφίξεις το καλοκαίρι<...> του 2003, αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού, από την αγορά της Βρετανίας θα είναι αυξημένες.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις “η τουριστική αγορά της Βρετανίας για το 2003 παρουσιάζει μείωση 17% κατά μέσο όρο προς όλες τις αγορές σε σχέση με το 2002, ενώ η Κύπρος φέρεται να αυξάνει κατά 4% τον τουρισμό από τη Βρετανία για το 2003 σε σχέση με το 2002. Εάν έχουμε αυτή την απόδοση τώρα, σημαίνει ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ καλός,” ανέφερε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Λονδίνο, που επικαλέσθηκε ο κ. Ρολάνδης “εάν διατηρηθούν οι τιμές σε καλά επίπεδα, το επόμενο καλοκαίρι όπως και ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλά, όπως και καλές είναι και οι ενδείξεις για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Για τους δύο αυτούς μήνες η ζήτηση είναι αυξημένη και καλύτερη από πέρσι”.

Αναλυτικά, η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο αυτού του έτους, 1.017.387 τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί σε σύγκριση με 1.170.323 τουρίστες που αφίχθησαν στην Κύπρο, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2001. Τον Ιούνιο, η μείωση ήταν 9% και όπως εκτιμά η Στατιστική Υπηρεσία, η περιορισμένη αύξηση των τουριστών συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2001, “ίσως αποτελέσει θετική ένδειξη για σταδιακή βελτίωση της κατάστασης”.

Ο κ. Ρολάνδης είπε χαρακτηριστικά ότι “οι Βρετανοί που δίσταζαν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό, φαίνεται ότι λόγω και των καιρικών συνθηκών και λόγω της κάπως βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης, θέλουν να έρθουν στην Κύπρο και υπάρχει βελτιωμένη ζήτηση”. Ακόμα, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης “οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλήρως, άρα υπάρχει περισσότερη ζήτηση από τη δυνατότητα μεταφοράς Όλα τα αεροσκάφη των tour operators, Κυπρίων και ξένων, είναι γεμάτα” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από τις 26 Αυγούστου, οι Κυπριακές Αερογραμμές “θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα”.

Σ’ ό,τι αφορά τα έσοδα της Κύπρου από τον τουρισμό τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι θα υπάρξει επιδείνωση, από τις μέχρι πρότινος αισιόδοξες προβλέψεις. Το Μάιο σημειώθηκε μείωση 14% και τον Ιούνιο μείωση 11,5%. Σημειώνουμε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο η μείωση του συναλλάγματος ήταν 3,6%.

Αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2002, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίστηκαν σε £445 εκατ. σε σύγκριση με £490 εκατ. πέρσι, υπάρχει δηλαδή μια μείωση της τάξης του 9%. Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, η μείωση αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί: Πρώτο, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που έχει προκύψει, κυρίως, από γειτονικές χώρες. Δεύτερο, λόγω του ψηλού κόστους που προσφέρει η Κύπρος σ’ ό,τι αφορά το τουριστικό της προϊόν.

Ακόμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από την Μεγάλη Βρετανία, που είναι η πρώτη αγορά της χώρας, παρουσιάζουν μείωση 11,4% το πρώτο εξάμηνο, ενώ η δεύτερη μεγάλη αγορά, αυτή της Γερμανίας, παρουσιάζει μείωση κατά 24,4%. Η αγορά της Ελλάδας, παρόλο που είναι μικρή παρουσιάζει αύξηση, όπως και αυτή της Ρωσίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024