Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤο «κίνημα της πετσέτας» επεκτείνεται και στην Τουρκία
Παραλίες

Το «κίνημα της πετσέτας» επεκτείνεται και στην Τουρκία

Ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στη Τουρκία το κίνημα της πετσέτας.

Στην επέκταση του «κινήματος της πετσέτας» και εκτός Ελλάδος, και συγκεκριμένα στην Τουρκία, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Cumhuriyet” αλλά και άλλων τουρκικών εφημερίδων. Το «Κίνημα Πετσέτας», ή havlu hareketi όπως ονομάστηκε στη Τουρκία που ξεκίνησε στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην κυριαρχία των ξαπλώστρων από τις επιχειρήσεις στις παραλίες, έχει εξαπλωθεί και στην Τουρκία, τονίζουν τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για μια παλαιότερη υπόθεση. Συγκεριμένα, το 2017, για παραλία του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, η οποία είχε δοθεί σε επιχειρηματία, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες των κατοίκιων που ζητούσαν πίσω τις ακτές τους.

Το περασμένο μήνα, έγινε νέος διαγωνισμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Γενική Διεύθυνση Διατήρησης Φυσικών Πόρων, με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν λεφτά ώστε να πάρουν εκείνοι την άδεια για να διαχειρίζονται τη δική τους ακτή. Το ποσό ωστόσο του διαγωνισμού ήταν εξωφρενικό κοντά στα 56 εκατ. λίρες, για τις δυνατότητές τους, αφού αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσαν να πάρουν την άδεια λειτουργίας της παραλίας κι έτσι επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις για να «πάρουν πίσω» το κομμάτι αυτό του αιγιαλού. Η ομάδα που αποτελείται από την GÜDODER, η οποία ιδρύθηκε το 2017 για την προστασία του κόλπου, και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Τσεσμέ και πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι «ελεύθερες» παραλίες δεν έχουν μείνει ούτε στην Κωνσταντινούπολη, ούτε στις τουριστικές περιοχές του Νότου, δηλαδή σε Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσό, Αττάλεια, με τις τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλες να ποικίλουν. Ενδεικτικά, στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν παραλίες στις οποίες το σετ ξαπλώστρας – ομπρέλας στοιχίζει περίπου 20 – 23 ευρώ, μεγάλο ποσό για τον μέσο Τούρκο, ενώ σε άλλες το εισιτήριο απλής εισόδου μπορεί να είναι περίπου 3,3 ευρώ, χωρίς όμως στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται κάποια ξαπλώστρα ή ομπρέλα, οι οποίες νοικιάζονται ξεχωριστά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024