Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΞεκινά σημαντική πρωτοβουλία αστικής ανάπτυξης στο κέντρο των Χανίων
Προορισμοί

Ξεκινά σημαντική πρωτοβουλία αστικής ανάπτυξης στο κέντρο των Χανίων

  • Chania 1

Ο Δήμος Χανίων προωθεί ένα πρωτοφανές έργο αστικής αναδόμησης, περιλαμβάνοντας 30 τετράγωνα της πόλης, με προϋπολογισμό κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ και χρονοδιάγραμμα 18 μηνών.

Ξεκινάει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στο κέντρο της πόλης των Χανίων, με ένα έργο από τον Δήμο Χανίων εντός των επόμενων ημερών.

Με την υπογραφή της σύμβασης, από τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, αρχίζει η εκπόνηση του έργου “Στρατηγική Ανάπλαση Οικιστικού Κέντρου Δήμου Χανίων“, το οποίο περιλαμβάνει 30 οικοδομικά τετράγωνα στον αστικό ιστό, σε μία μεγάλη έκταση εντός των οδών Κισσάμου – Κυδωνίας – Καραϊσκάκη – Μάρκου Μπότσαρη.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία του γενικού γραμματέα του Δήμου, Γιώργου Φραγκιαδάκη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλη Καλογριδάκη, και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προσεγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του προσδιορίζεται στους 18 μήνες.

Στο περιθώριο της υπογραφής, ο δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για τη σκληρή δουλειά που έφερε το αποτέλεσμα και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό για τα Χανιά, να υλοποιούνται μέσα σε μία δημοτική θητεία τόσο σπουδαία έργα.

Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τα Χανιά, τους δημότες της πόλης και τη δημοτική αρχή”, σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Φραγκιαδάκης. “Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση ενός μεγάλου έργου, για το οποίο η δημοτική αρχή δούλεψε τα τελευταία δύο χρόνια με προσπάθειες επίπονες, δουλειά σκληρή και πρόγραμμα. Σήμερα είναι η ημέρα, όπου θα έχουμε πλέον το έργο της ανάπλασης των 30 οικοδομικών τετραγώνων της πόλης, ένα έργο τεράστιο, που δεν έχει προηγηθεί στο παρελθόν για τα Χανιά. Το έργο αυτό το διεκδικήσαμε όλοι μαζί, με το προσωπικό του Δήμου, τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου ο Δήμος να λάβει μία αρκετά μεγάλη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Δήμου, προσθέτοντας ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιώργος Ευθυμίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο περιλαμβάνει και το κόστος για τις εργασίες, που ενδέχεται να απαιτηθούν με την επίβλεψη της αρχαιολογίας, καθώς και την πλήρη υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ευθυμίου η ΔΕΥΑΧ έχει ήδη δημοπρατήσει το έργο, ώστε να γίνει παράλληλα και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης ομβρίων όλης της περιοχής.

Η συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελείται από τα 30 οικοδομικά τετράγωνα, είναι μια περιοχή με πολλά προβλήματα και είναι πάρα πολλά τα χρόνια, που έχει να γίνει κάποια παρέμβαση. Η επιφάνεια στην οποία παρεμβαίνουμε είναι 35.000 τ.μ., σε μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, με πεζοδρόμια ελάχιστου πλάτους έως και ανύπαρκτα, με σοβαρές ανισοσταθμίες σε αυτά, με μη οργανωμένη στάθμευση, με ανύπαρκτο φωτισμό σε κάποια σημεία, με σοβαρά προβλήματα και στο οδόστρωμα όπως και στα δίκτυα”, επεσήμανε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, παρατηρώντας ότι προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να γίνει η περιοχή πλήρως φιλική για τους πεζούς με τη δημιουργία μικρών πάρκων γειτονιάς και νέες φυτεύσεις, την αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης, με νέο φωτισμό και την αντικατάσταση του οδοστρώματος.

Στο πλαίσιο του έργου εργασίες ανάπλασης θα πραγματοποιηθούν στις οδούς: Μυλωνογιάννη, Κων/νου Σφακιανάκη, Ζυμβρακάκηδων, Παρθ. Κελαΐδή, Μανουσογιαννάκηδων, Μαργουνίου, Ξέπαπα, Πολέντα, Στ. Καρτάκη, Ιωνίας, Λουτρού, Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγορίου Ε, Σμύρνης, Υψηλαντών, με όλες τις παρόδους και τους κοινόχρηστους χώρους, που περιλαμβάνονται στην περιοχή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023