Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΈκλεισε τα σύνορα της η Ισπανία με το Γιβραλτάρ λόγω του Aurora

Έκλεισε τα σύνορα της η Ισπανία με το Γιβραλτάρ λόγω του Aurora

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ να επιτρέψει στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Aurora, στο οποίο έχει εκδηλωθεί επιδημία γαστρεντερίτιδας, να δέσει σήμερα στο λιμάνι του, με την προϋπόθεση όμως πως […]

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ να επιτρέψει στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο Aurora, στο οποίο έχει εκδηλωθεί επιδημία<...> γαστρεντερίτιδας, να δέσει σήμερα στο λιμάνι του, με την προϋπόθεση όμως πως οι άρρωστοι δεν θα αποβιβασθούν στην πόλη, η κυβέρνηση της Ισπανίας έκλεισε χθες τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ.

Η κυβέρνηση της βρετανικής αποικίας δήλωσε πως ο αριθμός των ασθενών `έχει μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών και χθες δεν υπήρξαν παρά επτά νέα κρούσματα, γεγονός που υποδηλώνει πως η επιδημία σχεδόν έχει λάβει τέλος. Πλέον δεν υπάρχουν παρά μόνον 11 άρρωστοι` από τους εκατοντάδες που νοσούσαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή.

Με αυτό σαν δεδομένο η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος εάν επιτρέψει την αποβίβαση σε όσους είναι καλά στην υγεία τους. Όμως η κυβέρνηση της Ισπανίας εξέφρασε διαφορετική γνώμη και αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων. Είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία σφραγίζει τη μεθόριο με το Γιβραλτάρ από το 1985 και το πλήρες άνοιγμα των συνόρων. Τα σύνορα είχαν κλείσει το 1969 όταν κορυφώθηκε η διαμάχη ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία για την κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ, την οποία η Ισπανία διεκδικεί εδώ και τρεις αιώνες.

Το κλείσιμο χθες το πρωί των συνόρων της Ισπανίας με το Γιβραλτάρ αποτελεί ένα υγειονομικό `προληπτικό μέτρο` σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Υγείας. “Είναι ένα προληπτικό μέτρο. Πραγματικά ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα λήξει σύντομα, όμως πρόκειται για πρόληψη καθώς ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Πίτερ Καρουάνα χαρακτήρισε την απόφαση της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της με τη βρετανική αυτή αποικία `εντελώς υπερβολική`. “Πρόκειται για μια εντελώς υπερβολική αντίδραση και πιστεύω ότι απορρέει περισσότερο από την πολιτική παρά από μια πραγματική ανησυχία για την υγεία των Ισπανών”, δήλωσε ο Καρουάνα στο ραδιόφωνο του BBC.

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης και στην Βρετανική, η οποία μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο χαρακτήρισε `ανώφελη και δυσανάλογη` την απόφαση της Ισπανίας να κλείσει τα σύνορα με το Γιβραλτάρ μετά την άφιξη εκεί του κρουαζιερόπλοιου Aurora. “Εκφράζω τη λύπη μου για τα μέτρα που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση τα οποία είναι ανώφελα και δυσανάλογα”, τόνισε ο Στρο κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. “Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έγιναν συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση. Η απόφαση που ελήφθη από την πλοιοκτήτρια εταιρία Ρ&O να κρατήσει τα διαβατήρια όσων αποβιβάστηκαν στο Γιβραλτάρ αρκούσε για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα περνούσε τα σύνορα για να φτάσει στην Ισπανία”, τόνισε ο βρετανός υπουργός.

Παρόλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση μέσω ανακοινώσεων της ισπανίδας υπουργού Υγείας Ανα Πάστορ, ελπίζει ότι σύντομα θα ξανανοίξουν τα σύνορα με τη βρετανική επαρχία του Γιβραλτάρ. “Εμείς λάβαμε όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για τους πολίτες” εξήγησε η ισπανίδα υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για να αιτιολογήσει το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων. Καταλήγοντας η κ. Πάστορ τόνισε ότι η Μαδρίτη ελπίζει πως “τις αμέσως προσεχείς ώρες” θα ανοίξουν τα σύνορα, βάσει της εκτίμησης ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού.

Στο μεταξύ οι επιβάτες του πλοίου, χαρακτηρίζουν την κρουαζιέρα `σωστή κόλαση` και δηλώνουν ότι μάλλον ήταν η τελευταία φορά που επιχείρησαν κάτι τέτοιο. Περισσότεροι από 500 σε σύνολο 1900 επιβατών του Aurora έχουν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα, και υποφέρουν από ακατάσχετους εμετούς και έντονη ναυτία και διάρροιες. “Οι τελευταίες ημέρες μας ήταν σωστή κόλαση” δήλωσε ένας 34χρονος που πλήρωσε περίπου 14 χιλιάδες ευρώ για το εισιτήριο της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδία τους. “Είναι σαν να ζούμε σε ένα νοσοκομείο. Και εμείς που λέγαμε ότι θα περνούσαμε τις καλύτερες διακοπές της ζωής μας…”. Ένας άλλος 40χρονος επιβάτης που έχει παρουσιάσει γαστρεντερίτιδα όπως και η γυναίκα και τα παιδιά του, κατάγγειλε ότι από τις 28 Οκτωβρίου τα παιδιά του, δύο κοριτσάκια, είναι συνέχεια ξαπλωμένα στην καμπίνα με εμετούς και διάρροιες. “Είναι δυστυχισμένες. Δεν μπορούν να βγουν ούτε ένα λεπτό έξω από την καμπίνα”, κατέληξε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024