Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΝέα πνοή… στα ταξίδια: Ευελιξία στις συναλλαγές θα επιφέρει το ευρώ στον Τουρισμό

Νέα πνοή… στα ταξίδια: Ευελιξία στις συναλλαγές θα επιφέρει το ευρώ στον Τουρισμό

Νέα εποχή στον Τουρισμό θα επιφέρει το νέο νόμισμα το ευρώ από 1/1/2002. Τα οφέλη από την καθιέρωση του νέου νομίσματος για τον τουρισμό θα είναι πολύ σημαντικά και αναμένεται […]

Νέα εποχή στον Τουρισμό θα επιφέρει το νέο νόμισμα το ευρώ από 1/1/2002. Τα οφέλη από την καθιέρωση του νέου νομίσματος για τον τουρισμό θα είναι<...> πολύ σημαντικά και αναμένεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική αύξηση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης στην ευρωζώνη αλλά και σε αύξηση των επισκεπτών από τρίτες χώρες, με αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην γενικότερη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, με την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα έχουν ως συνέπεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ποιά όμως είναι τα συγκεκριμένα οφέλη από την εισαγωγή του ευρώ στον τουρισμό;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Σπύρος Διβάνης σε πρόσφατη Ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για το ευρώ έδωσε τις απαντήσεις: Οι τουρίστες θα ωφεληθούν σημαντικά από την μείωση του κόστους που συνεπάγεται η χρήση πολλών νομισμάτων κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους (προμήθειες ανταλλαγής τραπεζογραμματίων κ.λπ.).
Θα εμπεδωθεί η διαφάνεια στην αγορά αφού ο πολίτης θα μπορεί να συγκρίνει άμεσα τις τιμές από χώρα σε χώρα της ευρωζώνης με αποτέλεσμα την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που διαθέτουν πανομοιότυπα προϊόντα και την συνακόλουθη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θα μειωθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος που συνεπάγονται οι συναλλαγές μεταξύ διοργανωτών ταξιδιών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα θα μειωθεί το κόστος του χρήματος και θα καταστεί φθηνότερη η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων καθώς έχουν ήδη υποχωρήσει τα επιτόκια επιχειρηματικής πίστης.
Θα αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που θα βελτιώσει τη διαφάνεια του οικονομικού συστήματος (μείωση φοροδιαφυγής και άλλων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού).
Θα μειωθεί το λογιστικό κόστος των διεθνοποιημένων επιχειρήσεων και ο συναλλαγματικός κίνδυνος στις συμβάσεις με τρίτες χώρες αφού το ευρώ θα καταστεί διεθνές νόμισμα συναλλαγών.
Η διαφάνεια των τιμών που θα προκύψει από την χρήση του ευρώ θα επιτρέψει τις τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος προμήθειας υλικών και υπηρεσιών, αφού θα είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν τα οφέλη του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
Η υιοθέτηση του ευρώ προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του λογιστηρίου και των οργανωτικών δομών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Οι προσαρμογές των μηχανογραφικών συστημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων θα αποτελέσουν ευκαιρία για μια στρατηγικού τύπου αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους η οποία βάσιμα θα τις οδηγήσει ταχύτερα στην δικτυακή της Πληροφορίας.
Η υιοθέτηση πάντως του νέου νομίσματος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους την κερδοφορία αρκετών τουριστικών επιχειρήσεων καθώς οι δαπάνες της αντικατάστασης μηχανογραφικών και λογισμικών συστημάτων και της εκπαίδευσης του προσωπικού τους είναι υψηλές. Ταυτόχρονα οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χάσουν έσοδα από τις δραστηριότητές τους που συνδέονται με τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που λειτουργούν σε πολλές από αυτές. Οι θετικές όμως επιπτώσεις από την υιοθέτηση του ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση θα είναι σημαντικές και θα υπερκεράσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις υπάρξουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Έτσι για να τονωθεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την στήριξη του κλάδου ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην τουριστική βιομηχανία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024