Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠροτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό πολυτελείας σε ημερίδα της Exclusive Travel

Προτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό πολυτελείας σε ημερίδα της Exclusive Travel

Διεθνές ημερίδα με θέμα `Εμπλουτίζοντας το Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν με Στόχο την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου` πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιανουαρίου 2006, στα πλαίσια της έκθεσης Exclusive Travel

Διεθνές ημερίδα με θέμα `Εμπλουτίζοντας το Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν με Στόχο την Επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου` πραγματοποιήθηκε<...>το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιανουαρίου 2006, στα πλαίσια της έκθεσης Exclusive Travel, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα από τον υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αναστ. Λιάσκο.

Η ημερίδα διεξήχθη σε 4 ενότητες, που κάλυψαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Νέες προτάσεις τουρισμού υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα
  • Η συμβολή του real estate στην τουριστική ανάπτυξη
  • Το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα
  • Επιδοτήσεις & Τουρισμός

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Geoffrey Lipman, Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της γρίπης των πτηνών, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό στη παρούσα χρονική φάση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε απλά να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δράσεις και να πάρουμε μέτρα.

Για αυτό το λόγο, όπως τόνισε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τα Υπουργεία Τουρισμού, τις τοπικές αρχές, αλλά και την κοινωνία, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας και να υλοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, αν και όπως σημείωσε ο τουρισμός έχει αποδείξει πως έχει αντοχές σε περιπτώσεις παγκόσμιας κρίσης, όπως πολέμους, τρομοκρατικά φαινόμενα και τσουνάμι.

Μιλώντας για τις τουριστικές δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Lipman υπογράμμισε πως με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων η χώρα μας μπορεί να καταστεί δυνατός τουριστικός προορισμός, καθώς οι ταξιδιώτες σήμερα αναζητούν πολιτισμό και ιστορία, στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα και πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Dick Stroud, Συγγραφέας και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας 20plus30, ανέπτυξε τη σημασία των seniors στον τουρισμό υψηλών απαιτήσεων, απαριθμώντας αρχικά τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας τουριστών και διεισδύοντας έπειτα στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις τους. Όπως ανέφερε οι τουρίστες της τρίτης ηλικίας, που είναι πλέον οι περισσότεροι συνταξιούχοι, είναι στην πλειονότητα τους οικονομικά εύρωστοι και λόγω του ελεύθερου χρόνου που έχουν πραγματοποιούν συχνά ταξίδια, στα οποία αναζητούν την περιπέτεια, την ιστορία και τον πολιτισμό. Έτσι, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια μια βιομηχανία, που στόχο έχει την κάλυψη αναγκών αυτής της συγκεκριμένης ομάδας ταξιδιωτών, οι οποίοι λόγω ηλικίας, όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν ανάγκη λειτουργικών υποδομών και κατάλληλων ταξιδιωτικών προγραμμάτων.

Αναλύοντας την συμβολή του real estate στην τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Βασίλειος Μάντζος από την εταιρία Faber Maunsell Σύμβουλοι Μηχανικοί Ελλάς Α.Ε., τόνισε στην ομιλία του ότι “αξιοποιώντας πλήρως το τεράστιο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στη δημιουργία τουριστικών κατοικιών (όπως έχουν κάνει άλλες χώρες) θα δοθεί σημαντικότατη ώθηση στον τουρισμό της Ελλάδας”. Όπως πρόσθεσε: “Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν πουληθεί περίπου 10 εκατ. τουριστικές κατοικίες σε όλο τον κόσμο και τον προηγούμενο χρόνο περίπου 100.000 `Αγγλοι αγόρασαν τουριστικές κατοικίες στην Ισπανία. Τουριστικές κατοικίες έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλά κράτη και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και τώρα αρχίζουν να αναπτύσσονται και στην Τουρκία, Βουλγαρία, κ.λ.π.”. “Ο κλάδος ανάπτυξης τουριστικών κατοικιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι αρκετά περιορισμένη, αν και η ζήτηση είναι μεγάλη” σημείωσε ο κ. Μάντζος, ο οποίος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Καλιφόρνια της Ευρώπης.

Σχετικά με τον μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα μίλησε στη συνέχεια η κ. Ρόδη Κράτσα, Ευρωβουλευτής, Μόνιμο Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών & Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επεσήμανε πως “η ορθολογική χρήση της θάλασσας μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάπτυξη της περιφέρειας”, ενώ όπως πρόσθεσε “τουρισμός χωρίς ασφαλείς μεταφορές δεν μπορεί να υπάρξει”.

Ιδεώδη καταδυτικό προορισμό χαρακτήρισε στη συνέχεια την Ελλάδα ο κ. Ευάγγελος Σωτηρίου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων και Σχολών Κατάδυσης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο νόμο περί καταδύσεων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με βάση το οποίο οι καταδύσεις στην Ελλάδα εισέρχονται σε μια νέα, δυναμική και αισιόδοξη τουριστικά εποχή.

Για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας και πως αλλάζει τα δεδομένα στον πολυτελή τουρισμό μίλησε ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος της Royal Caribbean International, ο οποίος παρουσίασε και ανέπτυξε στην ομιλία του ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το 2005 ο αριθμός επιβατών σημείωσε αριθμό – ρεκόρ, καθώς άγγιξε τα 11,2 εκατομμύρια, πετυχαίνοντας αύξηση, σε σχέση με το 2004, της τάξης του 6,9%. Οι ευρωπαϊκές κρουαζιέρες αποτελούν το 19,7% της παγκόσμιας αγοράς και οι μεσογειακές το 63% της Ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ από το 2002 μέχρι το 2005 έχει σημειωθεί αύξηση 10% στα πλοία και στις ημέρες κρουαζιέρας.

Καταλήγοντας, ο κ. Στηλιανόπουλος, υπογράμμισε τα ακόλουθα: “Σε αυτή τη δυναμική ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι κρουαζιέρες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, η Ελλάδα, η οποία τόσο λόγω του συμπλέγματος και της ποικιλομορφίας των νησιών της, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η Καραϊβική της Μεσογείου, όσο και της γειτνίασης της με χώρες πλούσιες σε πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη, Ήδη γειτονικές χώρες έχουν μπει στο παιχνίδι και επωφελούνται. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή στους λιμένες της χώρας και να υπάρξουν πολύ σύντομα όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ασάφειες και να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, μακριά από μικρό-προστατευτισμούς και άλλες αγκυλώσεις που φρενάρουν την ανάπτυξη ενός τομέα, ο οποίος μπορεί να είναι πολλαπλά ωφέλιμος για την ελληνική οικονομία”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024