Η Ευρώπη εμφάνισε άνοδο 6% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις της το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 32 από τους 33 προορισμούς που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της ETC παρουσίασαν αύξηση από το 2018 μέχρι σήμερα, με σημαντικές αυξήσεις από την αμερικανική και την κινεζική τουριστική αγορά.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) με τίτλο “Ευρωπαϊκές τάσεις και προοπτικές τουρισμού – 4ο τρίμηνο 2018”, η Ευρώπη παραμένει η πιο επισκέψιμη περιοχή στον κόσμο, με άνοδο 6% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις της το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανάπτυξη εξακολουθεί, παρά τις συνεχιζόμενες εμπορικές πιέσεις, την αβεβαιότητα για το Brexit και την οικονομική επιβράδυνση σε Ευρωζώνη και Κίνα.
Σχεδόν όλοι οι προορισμοί που περιλαμβάνονται στην έκθεση (32 από τους 33) εμφάνισαν αύξηση, με τα ταξίδια στην Τουρκία να συνεχίζουν να ανακάμπτουν (22%), λόγω ενός ευρές φάσματος αγορών εξερχόμενου τουρισμού και την υποτιμημένη τουρκική λίρα. Ο δεύτερος ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός είναι η Σερβία, καθώς συνεχίζει να επωφελείται από τη μη υποχρέωση βίζας για τους κατόχους κινεζικού διαβατηρίου, με τις αφίξεις να είναι κατά 15% υψηλότερες κατά το έτος έως το Νοέμβριο σε σύγκριση με τους Κινέζους κατόχους διαβατηρίου, με τις αφίξεις να φτάνουν κατά 15% υψηλότερες το διάστημα από τις αρχές του 2018 έως το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η Μάλτα (+15%) παρουσίασε κάποιες ισχυρές αφίξεις και διανυκτερεύσεις με βάση τα δεδομένα έως τον περασμένο Αύγουστο, καθώς αποδίδουν οι προσπάθειές της τοποθετηθεί στην αγορά ως προορισμός όλο το χρόνο. Μεταξύ των χωρών με κορυφαίες αποδόσεις βρίσκεται ακόμη το Μαυροβούνιο (+14%), που σημείωσε σταθερά αποτελέσματα λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της τουριστικής υποδομής της χώρας και η Λετονία (+10%), ο μοναδικός προορισμός της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης που παρουσίασε διψήφια ανάπτυξη.
Και το 2018 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ έχει πληγεί από διάφορους οικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής στερλίνας, ενώ 24 από τις 30 χώρες προορισμούς ανέφεραν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από την Κίνα, χάρη στη βελτίωση της συνδεσιμότητας και των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη της κινεζικής μεσαίας τάξης.
Ο πιθανός οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit “χωρίς συμφωνία”
Αν και οι περισσότεροι προορισμοί αναφέρουν ανάπτυξη από τις αγορές εξερχόμενου τουρισμού το 2019, Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση της ETC, ο εξερχόμενος τουρισμός του Ην. Βασιλείου θα πληγεί καθολικά σε περίπτωση “No Deal” Brexit. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τους οικονομικούς δείκτες, τη αναταραχή στις αεροπορικές εταιρείες και την αύξηση των κανονισμών στα διαβατήρια είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μείωση έως και 8 εκατ. εξερχόμενων ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC, σχολίασε: “Παρά τους κινδύνους, όπως η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η αβεβαιότητα λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και οι ανησυχητικοί δείκτες για το μέλλον, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία αποδείχθηκε ανθεκτική και το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ (51%) των παγκόσμιων αφίξεων. Όσον αφορά στο 2019, προβλέπουμε αύξηση άνω του 3% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην περιοχή. Αυτές οι προκλήσεις παρουσιάζουν μια ευκαιρία επαναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την υποστήριξη των κινητήριων μοχλών του βιώσιμου τουρισμού και την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ευρώπη”.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.