Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςPost Office Travel Money: Πόλεμος τιμών μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου το 2012
Ετήσια ταξιδιωτική έκθεση του Post Office Travel Money

Post Office Travel Money: Πόλεμος τιμών μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου το 2012

Η οικονομική στενότητα προκαλεί την επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Ευρώπη, αναφέρει έρευνα του Post Office Travel Money.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί διακοπών θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι για το 2012, καθώς οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί για διακοπές και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων προσελκύει τις βρετανικές οικογένειες πίσω στα θέρετρα της Μεσογείου. Αν και η Σρι Λάνκα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αξία, στην 6η Ετήσια Έκθεση Holiday Money Report, του βρετανικού Post Office Travel Money, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επιλογή διακοπών θα βασίστεί αυστηρά στις προσιτές τιμές και όχι σε όνειρα για μεγάλα ταξίδια. Παρά το χαμηλό κόστος των τουριστικών θερέτρων, οι υψηλότεροι αεροπορικοί ναύλοι θα κάνουν δυσκολότερο για τους “καυτούς” εξωτερικούς προορισμούς τον ανταγωνισμό έναντι των μεσογειακών.

Η Σρι Λάνκα ήταν ο φθηνότερος με διαφορά μεταξύ 40 προορισμών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα Worldwide Holiday Costs Barometer, ανεβαίνοντας από την πέμπτη θέση το 2011. Η χώρα -που έχει γίνει αγαπημένος οικογενειακός προορισμός- παρουσίασε ετήσια μείωση κόστους κατά 31%, 26% φθηνότερα από την επόμενη στη λίστα, Ισπανία.

Ωστόσο, οι ξενοδοχειακές τιμές στην Costa del Sol (37,72 λίρες) είναι τώρα 40% χαμηλότερα από ό,τι πριν 5 χρόνια, όταν το Post Office Travel Money διεξήγαγε το πρώτο του “βαρόμετρο” και το φθηνότερο κόστος του ταξιδιού στην Ισπανία θα κάνει τη χώρα μια συναρπαστική επιλογή για τους οικονομικούς τουρίστες. Το ίδιο και η αυξανόμενη αξία της βρετανικής στερλίνας: αύξηση έως και 6,4% έναντι του ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η στερλίνα είναι ισχυρότερη έναντι 29 των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων από ό,τι πριν από ένα χρόνο, κάτι που θα πρέπει να βοηθήσει στο μετριασμό της ανόδου των τιμών στα πακέτα και στην αύξηση των ξενοδοχειακών τιμών στα 2/3 των προορισμών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κένυα (+52%, 69,70 λίρες) και στην Πορτογαλία (+39%, 45,58 λίρες) – η τελευταία έπεσε από την πρώτη θέση το 2011 στην έβδομη το τρέχον έτος.

Το ξενοδοχειακό κόστος στην Ιταλία είναι 95% υψηλότερο (89,03 λίρες, αύξηση έως 21%), ενώ η Κέρκυρα στην Ελλάδα (71,73 λίρες) είναι 57% πιο ακριβή από το Αλγκάρβε στην Ισπανία. Η Κύπρος ήταν ο μόνος προορισμός της ευρωζώνης από τους 7 που συμμετείχαν στην έρευνα, ο οποίος είχε σαφή πτώση του κόστους, κάτω από 8% (53,19 λίρες).

Σε άλλα σημεία της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία, που κάποτε εθεωρείτο ως ένας από τους πιο προορισμούς της Ευρώπης, κατάφερε να φτάσει μέχρι την 17η θέση στον παγκόσμιο πίνακα κόστους διακοπών, κάτι που την καθιστά 60% πιο ακριβή από την Ισπανία.

Η Sarah Munro, από το Post Office Travel Money, ανέφερε: “Δεδομένου ότι η στερλίνα αξίζει περίπου 20% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο έναντι της τουρκικής λίρας, περιμέναμε να δούμε ένα χαμηλότερο κόστος για την Τουρκία, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα είχε ένα απογοητευτικό 2011. Ωστόσο, έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι το κόστος τα τοπικά κόστη στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 21% και το μόνο που ‘καλύπτει’ την αύξηση αυτή είναι η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως τα τουρκικά θέρετρα θα ανταποκριθούν στην πρόκληση από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Με τον ελληνικό τουρισμό, να αντιμετωπίζει επίσης μάχη για επιβίωση, θα μπορούσαμε να δούμε έναν πόλεμο τιμών μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου το 2012″.

Στη φωτογραφία το θέρετρο Costa del Sol, στην Ισπανία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024