Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού

ΣΕΤΕ: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε απάντησή του στον ΕΟΤ σχετικά με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και την ερμηνεία των στατιστικών στοιχείων αναφέρει τα παρακάτω. “Η […]

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ<.>) σε απάντησή του στον ΕΟΤ σχετικά με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα<...> και την ερμηνεία των στατιστικών στοιχείων αναφέρει τα παρακάτω.

"Η αναφορά του ΣΕΤΕ στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας, έχει σκοπό να επισημάνει τους υπάρχοντες και επερχόμενους κινδύνους για τον τουρισμό μας, από τους χαμηλούς ρυθμούς αύξησης των τουριστών, σε σχέση με τις δυνατότητές μας και σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας, τόσο σε μεσογειακό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναφορά του ΣΕΤΕ στα μεγέθη των αφίξεων, δεν αποσκοπεί στην έναρξη στατιστικού διαλόγου, αλλά προσπαθεί να ερμηνεύσει την πραγματική σημασία των αριθμών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΤ "η πραγματική αυξητική τάση της εισροής τουριστών στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την είσοδο Αλβανών, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ρεύματος, από τις κύριες τουριστικές χώρες της Ευρώπης".

Αν και προφανώς, οι οικονομικοί μετανάστες δεν είναι μόνο οι Αλβανοί, ας μελετήσουμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπως παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες του ΕΟΤ στο Internet (βλέπε Φωτό).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι αφίξεις από την Αλβανία συμμετείχαν σε ποσοστό 31,6% στο σύνολο των επιπλέον τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, συγκρίνοντας τα έτη 1994 και 1999, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τη Γερμανία είναι μόλις 3,3% και από το Ηνωμένο Βασίλειο 1,05 %…

Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι, με τη συγκεκριμένη τάση που διαγράφεται, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πραγματική αύξηση των συναλλαγματικών εσόδων που πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Η ΕΣΥΕ καταγράφει μεν, τις αφίξεις των εθνικοτήτων, αλλά οι ασχολούμενοι με το τουριστικό κλάδο ενδιαφέρονται για τους πραγματικούς τουρίστες και συνεπώς "φιλτράρουν" τα στοιχεία αυτά και τα χρησιμοποιούν στην πραγματική τους διάσταση.

Η Πολιτεία αναφέρεται, κατά καιρούς, σε επιτευχθέντες ή αναμενόμενους ρυθμούς των αφίξεων προς τη χώρα μας, χωρίς να αναλύει, όπως θα όφειλε, την ποιοτική τους διάσταση. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας, οφείλουμε να θέτουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους τους οποίους θα προσπαθούμε να πετύχουμε στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων πολιτικών και όχι να αναλισκόμεθα σε στατιστικές αναγνώσεις και ανακοινώσεις, δίδοντας προς την κοινή γνώμη εσφαλμένη εικόνα για την τουριστική κίνηση, συγκαλύπτοντας έτσι, την έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής και ουσιαστικού ενδιαφέροντος".

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024