Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕπιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για την παρεμπόδιση ξένων ξεναγών

Επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για την παρεμπόδιση ξένων ξεναγών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε την Ιταλία να επιτρέπει στους ξεναγούς από άλλες χώρες που φέρνουν τα γκρουπ τους στα αξιοθέατα της χώρας να τα συνοδεύουν και να ξεναγούν. Ειδικότερα, η […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρέωσε την Ιταλία να επιτρέπει στους ξεναγούς από άλλες χώρες που φέρνουν τα γκρουπ τους στα αξιοθέατα της χώρας<...> να τα συνοδεύουν και να ξεναγούν. Ειδικότερα, η Επιτροπή έστειλε επίσημη ανακοίνωση στην Ιταλική Κυβέρνηση, ζητώντας της να άρει τον περιορισμό, που έχει επιβάλλει και να επιτρέψει επιτέλους στους ξεναγούς άλλων χωρών να λειτουργούν ως ξεναγοί για τις ανάγκες των γκρουπ τους.

Αν η Επιτροπή δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση από τη Ρώμη, τότε θα αναγκαστεί να στείλει την Ιταλια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι περιορίζει αδίκως την προσφορά υπηρεσιών των επαγγελματιών ξεναγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία υπόθεση σχετικά με ξεναγούς τον 1991, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε υποστηρίξει, στηριζόμενο σε σχετικό άρθρο για την ελευθερία της παροχής υπηρεσιών ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους ξεναγούς ειδικό εθνικό πιστοποιητικό γνώσεων. Η μόνη εξαίρεση, που είχε κάνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αυτό το θέμα αφορούσε τα μουσεία και τα ιστορικά μνημεία, όπου η παρουσία κάποιου επαγγελματία εξειδικευμένου ξεναγού κρίθηκε απαραίτητη.

Αυτή ακριβώς την εξαίρεση είναι, που εκμεταλλεύτηκαν οι Ιταλικές Αρχές και έκριναν ότι περισσότερα από 2.500 τουριστικά και ιστορικά σημεία των πόλη της Βενετίας, της Ρώμης, της Σιένα, της Φλωρεντίας, της Περούτζια, κ.α. , χρήζουν απαραίτητη την ύπαρξη ενός επαγγελματία ξεναγού για την επίσκεψη τουριστικών γκρουπ στις περιοχές αυτές. Όμως οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει την λίστα της Ιταλίας ιδιαίτερα μεγάλη και θεωρεί ότι ‘υπερβαίνει’ τελικά την νομοθεσία.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι ξένοι ξεναγοί να εμποδίζονται από τις Ιταλικές Αρχές να λειτουργούν ως ξεναγοί για τα τουριστικά γκρουπ, που πήγαιναν στη Ρώμη, και επιπλέον να τους επιβάλλονται και υψηλά πρόστιμα κάθε φορά που προσπαθούσαν να δώσουν κάποιες πληροφορίες στα γκρουπ τους για το μέρος, που επισκέπτονταν.

Το πρόβλημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια όταν η κ. Giovanna Pizzorno ανέφερε σε ιταλική εφημερίδα ότι “έδειχνε σε μία ομάδα φίλων της το περίφημο σιντριβάνι `Trevi Fountain`, που βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, όταν ένας μυστικός αστυνομικός την σταμάτησε και της επέβαλλε πρόστιμο ύψους 172 ευρώ, γιατί έδειχνε στους φίλους της την ιστορική και καλλιτεχνική ομορφιά του σιντριβανιού, χωρίς να διαθέτει επίσημη εξουσιοδότηση”. Η αστυνομία ανέφερε ότι απλά επικαλέστηκε ένα νόμο του 1985, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε ξεναγούς, που δεν διαθέτουν άδεια, να ασκούν αυτό το επάγγελμα, καθώς έτσι αδικούνται οι επαγγελματίες ξεναγοί, που έχουν περάσει τόσες εξετάσεις για να λάβουν την άδεια τους. Η μυστική αστυνομία της Ιταλίας περιπολεί όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένου και του Κολοσσαίου για να συλλάβει τους παράνομους ξεναγούς.

Aλλη σχετική υπόθεση ήταν αυτή του υποψήφιου δόκτορα `Ιστορίας Τέχνης` Max Grossman του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην Ιταλική τέχνη και αρχιτεκτονική. Παρόλα αυτά η Ένωση Ξεναγών της πόλης Σιένα, τον μήνυσε, γιατί λειτουργούσε ως ξεναγός, χωρίς να διαθέτει δίπλωμα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς της Ένωσης έδειχνε τα ιστορικά μνημεία της Σιένα όχι μόνο σε μαθητές του, αλλά και σε πελάτες, που είχε εξασφαλίσει μέσω του Διαδικτύου και τους πρόσφερε ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια. Έτσι, όταν πήγε στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του, ηττήθηκε και άσκησε έφεση, που έγινε τελικώς αποδεκτή.

Η κ. Mayta Munson είναι μία από τους λίγους Αμερικάνους, που έχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος της ξεναγού στη Ρώμη. Η κ. Mayta Munson εξηγεί πως οι επαγγελματίες ξεναγοί έχουν πάντα μαζί τους την άδεια, ώστε να την επιδεικνύουν στους ελέγχους των αρχών. Κατά αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να προστατέψουν τους τουρίστες από τους `απατεώνες – ξεναγούς`, που θέλουν να παίρνουν τα λεφτά των τουριστών, παρέχοντας τους ελάχιστες πληροφορίες για το μέρος που επισκέπτονται.

Μια παρόμοια προειδοποίηση έχει λάβει και η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ισχύει ο περιορισμός ότι μόνο το προσωπικό των μουσείων και των αξιοθέατων που έχει πιστοποιητικό από τις Γαλλικές Αρχές μπορεί να ξεναγήσει. Αυτό όμως προκαλεί προβλήματα για τους τουρίστες που μιλούν αγγλικά, μιας και οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί ξεναγοί δεν μιλούν καλά αγγλικά, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη η European Tour Operators Association (ETOA) υποστηρίζει μέσω των δηλώσεων του διευθυντή του κ. Tom Jenkins ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια θετική κίνηση προς τα προβλήματα που υπάρχουν στον Ευρωπαϊκό τουρισμό εδώ και δεκάδες χρόνια. Ο κ. Jenkins ισχυρίζεται ότι οι επαγγελματίες ξεναγοί της είναι απόλυτα ικανοί να περιγράψουν στους πελάτες τους τα μνημεία, της Ιταλίας, καθώς μιλούν την ίδια μητρική γλώσσα και συνεπώς μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα, και επίσης έχουν αναπτύξει τις περισσότερες φορές προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, καθώς περνάνε και περισσότερες ώρες μαζί τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024