Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΈρευνα της Ε.Ε. για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Έρευνα της Ε.Ε. για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών

Την εκπόνηση έρευνας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση,ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το σχέδιο ακολουθεί […]

Την εκπόνηση έρευνας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση,<...>ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το σχέδιο ακολουθεί το κοινοτικό πλαίσιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, γεγονός για το οποίο η Ε.Ε. έχει τις αμφιβολίες της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ακριβές ύψος κρατικής ενίσχυσης που ενδέχεται να περιλαμβάνει το ανωτέρω σχέδιο, ούτε να αποφανθεί κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση πληροί τις διάφορες προϋποθέσεις που εφαρμόζονται στις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικώς ως προς τον περιορισμό της ενίσχυσης στο ελάχιστο επίπεδο και την ανάγκη αποφυγής άσκοπης στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, άμεσα προβλέπεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποστείλει επιστολή στην Κυπριακή Κυβέρνηση, όπου θα εξηγεί τις αμφιβολίες και τα ερωτήματά της σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, την οποία θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, οι κυπριακές αρχές και τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέλη θα έχουν προθεσμία ενός μηνός για να αποστείλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλια τους στις επισημάνσεις της Ε.Ε..

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι στην ανακοίνωση της Ε.Ε. γίνεται μια ιστορική αναδρομή του θέματος, όπου αναφέρεται ότι τον Μάιο 2005, η Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση ενίσχυσης διάσωσης, υπό τη μορφή δανείου με κρατική εγγύηση, ύψους 30 εκατ. κυπριακών λιρών (51 εκατ. ευρώ). Η θετική απόφαση της Επιτροπής περιλάμβανε την ανάληψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών υποχρέωσης να κοινοποιήσουν σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας Cyprus Airways.

Το σχέδιο που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τις κοινοτικές υπηρεσίες και θα ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες συνίσταται από πολλά χωριστά, αλλά συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα:


  • Μακροπρόθεσμο δάνειο, με κρατική εγγύηση, ύψους 55 εκατ. κυπριακών λιρών (96 εκατ. ευρώ).
  • Την πώληση της εταιρίας ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria, θυγατρικής της Cyprus Airways, στο κράτος, για ποσό αναμενόμενου ύψους περίπου 15 εκατ. κυπριακών λιρών (26 εκατ. ευρώ).
  • Μείωση του προσωπικού της εταιρίας και συνεχιζόμενη περικοπή δαπανών.
  • Σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 14 εκατ. κυπριακών λιρών (24 εκατ. ευρώ), η οποία θα λάβει χώρα 18 μήνες μετά την έναρξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ανάλογα με την επιτυχία εφαρμογής του.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024